Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Партнерство з дорослими членами сім’ї, родини



Основними партнерами соціального працівника в оцінці потреб дитини мають стати дорослі члени родини. Проте, як тільки соціальні працівники беруться за роботу, батьки переживають гостре відчуття втрати контролю над ситуацією у своїй сім’ї. Страхи батьків щодо оцінки є та- кими:

● вони бояться, що їх сприйматимуть як невдах;

● переживають, що інформація, з’ясована під час оцінки, матиме шкідливий вплив на майбут-

ні стосунки з дітьми (особливо підліткового віку).

Причин емоційного супротиву батьків багато: наляканість, стан шоку, нерозуміння потреб дитини, стереотипи сімейного виховання та стосунків у родині, вороже ставлення до незнайомих осіб та ін. Безперечно, за таких обставин батькам потрібна допомога, але не шляхом позбавлен-

ня їх батьківської відповідальності. Саме тому особливо цінується батьками під час проведення оцінки:

● підхід, який дає батькам впевненість у своїх силах;

● відкрите, відверте, вчасне інформативне спілкування;

● довірливі стосунки з соціальним працівником, який слухає, дає зворотний зв’язок, інформа- цію, заспокоює, радить, і на якого можна покластися.

Саме співпраця “на рівних” дозволить уникнути ризиків оцінки, підвищить її результатив- ність. Основні засади партнерської взаємодії з сім’єю можуть бути визначені у “Інструкції для батьків”, що розробляється соціальним працівником. Цей документ у доступній і простій для сприйняття формі має окреслювати: мету оцінки, її значення, процедуру збору інформації та роль батьків у цьому процесі.

Наприклад, орієнтовними пунктами в “Інструкції” можуть бути:

Оцінка – перший етап допомоги дитині та її сім’ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

Її мета – за допомогою збору й аналізу відповідної інформації забезпечити правильне пла- нування необхідних для дитини та її сім’ї соціальних послуг.

Хоча основна роль в оцінці належить соціальному працівникові та іншим залученим спеці- алістам, Ваша активна участь – необхідна умова. Ви завжди матимете можливість сказати своє слово.


Батьки прагнуть зробити все найкраще для дитини, тому ми маємо діяти як команда,

спільно визначити сильні сторони Вашої родини, її потенціал. Так ми зможемо швидше подо- лати труднощі.

Ми розраховуємо на Вашу відвертість і чесність, щирість і об’єктивність. Ми, у свою чер-

гу, будемо постійно інформувати Вас про те, що робимо чи плануємо робити.

Уся надана Вами інформація буде триматися у цілковитій конфіденційності. Якщо виник-

не необхідність її обговорення з іншими фахівцями, ми обов’язково звернемося за Вашим дозво- лом. Винятком є інформація, що засвідчує загрозу життю і здоров’ю дитини. У такому разі Ви будете повідомлені про власні права і обов’язки.

Проведення оцінки передбачає неодноразові зустрічі з членами Вашої сім’ї соціального пра- цівника чи, за потребою, іншого фахівця.

Відповідно до зрілості дитини, вона буде активно залучена до оцінки. Будь-яка подальша участь дитини у зборі й оцінці інформації буде стимулюватися і підтримуватися.

Оцінка братиме до уваги Ваше етнічне і культурне походження. За можливістю, опиту- вання проводитиметься рідною для Вас мовою.

Якщо Ви не погоджуєтеся з певними результатами оцінки, Ви можете зазначити власну думку у відповідній картці (формі), що використовується під час оцінки.

Після аналізу результатів оцінки за Вашої участі й участі дитини буде розроблено план захо-

дів, спрямованих на підтримку, допомогу і захист Вашої дитини, сім’ї. Ви отримаєте копію плану.

Основними формами роботи з батьками є: співбесіди у різних родинних колах; спостережен-

ня; тестування, анкетування, дискусії; вивчення історії сім’ї, сімейних фотоальбомів тощо.

Необхідною умовою успішного проведення оцінки є встановлення контакту, при цьому слід враховувати вікові, культурні та статеві особливості клієнта. На початку розмови потрібно ство- рити атмосферу психологічного комфорту: не треба квапити клієнта, після привітання краще витримати невеличку паузу, щоб дати йому зосередитися, заспокоїтися. Соціальний працівник має демонструвати свою небайдужість до проблем співрозмовника, зацікавленість і готовність допомогти. Встановлення контакту відбувається в перші 3–4 хвилини бесіди.

Під час бесіди важливо “побачити”, зрозуміти життя клієнта в цілому, а не обговорювати лише конкретну проблему [18, c. 46].

Для уточнення ситуації можна задати такі орієнтовні запитання:

1. Чи турбує Вас ситуація, що склалася? Як довго?

2. Що Вас особливо турбує у цій ситуації?

3. Чи можете чіткіше окреслити події?

4. Що, на Вашу думку, стало передумовою виникнення проблеми?

5. Проблема виникла унаслідок випадкового збігу обставин чи ні?

6. Хто б міг надати додаткову інформацію щодо даного випадку тощо?

Траплятимуться ситуації, коли батьки (дорослі), попри всі зусилля соціального працівника,

не захочуть співпрацювати з ним. Їхня поведінка може бути відверто агресивною, образливою

і загрозливою. У такому разі батьки мають бути поінформовані про проведення оцінки та їхню можливість, за бажанням, взяти у ній участь. За першої нагоди їм потрібно ще раз детально роз- повісти про процедуру оцінки і вручити Інструкцію. При цьому інформацію потрібно пояснюва-

ти зрозумілою мовою, а не професійними термінами.

Пасивність батьків не позбавляє соціального працівника обов’язку шукати шляхи і форми за- лучення дорослих членів сім’ї до оцінки. Проте прагнення співпраці з батьками будь-якою ціною

не має переважити пріоритет гарантування безпеки дитини.


Всі пропозиції, висловлені батьками під час оцінки, мають бути зафіксовані у відповідних формах (див. розділ 4). Партнерство з дорослими членами сім’ї передбачає їх активне залучення

до вироблення рекомендацій, пропозицій до Індивідуального плану роботи з клієнтом.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 749 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...