Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфіка здійснення та оформлення початкової оцінки



У формі початкової оцінки відображається продовження документування процесу система- тичного збору інформації, який розпочато на етапі звернення / направлення та збору первинної інформації.

Метою початкової оцінки є прийняття рішення стосовно того, чи дитина, сім’я насправді потребують допомоги, соціального супроводу, які послуги найбільшою мірою відповідати- муть потребам клієнтів, а також чи необхідно проводити комплексну оцінку потреб дитини та її сім’ї.

Початкова оцінка побудована на Моделі оцінки, загальному підході до її використання і пе- редбачає розгляд двох блоків:

Потреби дитини / молодої людини для розвитку. У цьому блоці розглядаються потреби, визначені у вищезазначеній Моделі оцінки: здоров’я, освіта, емоційний розвиток і поведінка, сімейні та соціальні стосунки, навички самообслуговування та ін., а також здатність батьків ці потреби задовольняти. На етапі початкової оцінки окремі взаємопов’язані потреби необхідно об’єднати, наприклад, самоусвідомлення і соціальну презентацію.

Фактори сім’ї та середовища, які впливають на дитину і сім’ю. Цей блок теж скомпонова- ний на основі показників Моделі оцінки. Інформація у ньому подається стисло і конкретно.

Соціальному працівникові важливо пам’ятати:

● факт прийняття рішення про проведення початкової оцінки не має перешкоджати дитині чи сім’ї отримувати послуги, необхідні для їхньої підтримки;

● якщо заздалегідь відомо, що є необхідність у проведенні комплексної оцінки, соціальні пра- цівники мають визначити доцільність заповнення всіх розділів форми початкової оцінки;

● інформація стосовно батьків / опікунів дитини / молодої людини, які проживають із нею

за однією адресою; інших осіб (включаючи й не членів сім’ї), з якими проживає дитина; членів сім’ї, які не живуть разом із дитиною; родичів та інших осіб, які відіграють важливу роль у житті дитини, але не проживають із нею, – заповнюється у разі її відсутності у формі звернення / на- правлення.

Тлумачення окремих термінів чи змісту розділів форми початкової оцінки допоможе розкрити

її алгоритм та логіку заповнення.


Специфіка здійснення та оформлення початкової оцінки 47

Організації / особи, з якими контактували / залучали протягом початкової оцінки

До початкової оцінки, за потребою, необхідно залучити відповідні організації. Водночас пе-

ред тим як спілкуватися з різними організаціями, варто отримати на це дозвіл батьків, за ви- нятком випадків, коли дитині загрожує небезпека. Інформацію, з якими організаціями / особами (фахівцями) контактують соціальні працівники під час оцінки, необхідно відмітити галочкою в формі, зазначивши їх номер телефону. Потрібно додати назву і адресу організацій, яких соціальні працівники залучають до початкової оцінки, окрім вже записаних у формі звернення / направ- лення.

Причини проведення початкової оцінки

У цьому розділі необхідно коротко описати, чому проводиться початкова оцінка. Це має бути узагальнена інформація на підставі даних із форми звернення / направлення.

Потреби дитини / молодої людини під час розвитку

Необхідно занотувати сильні сторони і поточні проблеми дитини відповідно до її потреб

у сфері здоров’я, освіти, самоусвідомлення і соціальної презентації та ін. Наприклад, у випадку

з Максимом І., якому 18 місяців:


Здоров’я


Максим народився зовсім глухим. Щодо інших ас- пектів розвитку, хлопчик розвивається належним чином.


Здатність батьків / опікунів належним чином реагувати на потреби дитини / молодої людини

Важливо записувати сильні сторони батьків / опікунів, а також труднощі, які вони пережива- ють. Різні дослідження доводять, що на здатність батьків реагувати належним чином на потре-

би дітей впливають проблеми з їхньою психікою, насильство в сім’ї, зловживання наркотиками

і алкоголем, факти насильства, які пережили батьки у дитинстві, тощо. Це потрібно враховува-

ти, описуючи особливості елементарного догляду за дитиною, гарантії безпеки, емоційне тепло, стимулювання, життєві орієнтири і обмеження, стабільність стосунків у сім’ї. Важливо не лише фіксувати, що проблема існує, але й зазначати інформацію, кого вона стосується, який її вплив на здатність батьків виконувати свої обов’язки.


Елементарний догляд


Наталія Петрівна, мама Максима, інколи не може піклуватися про сина. Однак батько, Василь Івано- вич, здатний задовольнити потреби Максима пов- ною мірою.


Проблеми, які негативно впливають на здатність батьків / опікунів належним чином реагу-

вати на потреби дитини / молодої людини

У цьому розділі важливо зазначити інформацію про будь-якого дорослого, який може стано- вити загрозу для дитини (наприклад, якщо дідусь скоїв злочин чи батько поводиться жорстоко

з мамою). Соціальний працівник має вибрати із поданого у розділі переліку проблем відповідну, відмітити її галочкою, а нижче уточнити інформацію у довільній формі. Наприклад:

Зловживання алкоголем Дідусь Максима зловживає алкоголем. Коли вип’є, може бешкетувати, ламати / бити речі.

Фактори сім’ї та середовища, які впливають на дитину і сім’ю

Важливо записувати всі фактори, які надають підтримку сім’ям, а також ті, які збільшують

її ризики, поглиблюють кризу. Наприклад, родичі можуть усіляко підтримати молоду одиноку маму або ж, навпаки, відвернутися від неї, що поглибить проблему.



Житлово-побутові умови


Сім’я проживає на 9-му поверсі дев’ятиповерхового будинку. Меблі, предмети побуту старі, однак чоловік та дружина Іванови утримують квартиру в належному стані, чистоті (витяг).


Негайна дія

У цьому розділі фіксується факт негайних дій із метою захисту дитини; зазначається, які саме заходи було вжито і коли.

Послуги, надані у ході початкової оцінки

Важливо пам’ятати: навіть якщо заплановане комплексне обстеження, протягом початкової оцінки сім’я має отримати належні їй послуги. Під час прийняття рішення, які саме послуги надавати сім’ї, важливо взяти до уваги можливість доступу сім’ї до цих послуг. У цьому розділі записується зміст послуг, дата їх надання, відповідальна особа.

Наступні дії

За результатами початкової оцінки соціальний працівник визначається щодо подальших дій

із клієнтом (завершення роботи чи ініціювання комплексної оцінки). Спеціаліст ЦСССДМ, який провів оцінку, має поставити у формі свій підпис і дату. Потім форму необхідно передати мене- джеру / керівнику підрозділу / начальнику відділу для підтвердження рекомендованої дії.

Коментарі батьків / опікунів

Копію заповненої форми початкової оцінки потрібно надіслати / передати одному із членів сім’ї. Батьки / опікуни ознайомлюються з наданою їм інформацією і підписом засвідчують, що отримали цей документ.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 577 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...