Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Затверджено. Номер варіанта Чисельність робітників, % від ПВП Рентабельність, % ФЗП в обсягу "чистих продаж"



МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ В ВИЩІЙ ШКОЛІ

Навчальний посібник

для студентів напряму підготовки “Менеджмент”

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № 5 від 28.01.2011

Запоріжжя


УДК: 378.147:65.012.32(075.8)

ББК: Ч 486.42 я 73

Б 881

Бродська Л.В. Методика викладання менеджменту в вищій школі: Навчальний посібник для студентів напряму підготовки «Менеджмент».– Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 122 с.

Навчальний посібник містить матеріал щодо підготовки до аудиторних занять та самостійної роботи, мета яких – розвивати у слухачів магістратури уміння обробляти і використовувати додаткову інформацію за темою, яка вивчається, конкретизувати завдання і моделювати ситуації навчання і педагогічної взаємодії в умовах аудиторних занять, а також аналізувати результати і формувати базис для наступних етапів засвоєння студентами отриманих знань.

Навчальний посібник розроблений для студентів магістратури факультету менеджменту галузі знань “Менеджмент і адміністрування”, напряму підготовки “Менеджмент”.

Рецензент д.ф.н., проф. І. Г. Шавкун

Відповідальний за випуск к.п.н. Л.В. Бродська


ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………4

Тема 1. Цілі і завдання вищої освіти………………………………………6

Тема 2. Процес навчання: структура, принципи…………………………20

Тема 3. Сучасні освітні парадигми..……………………………………..31

Тема 4. Якість сучасної професійної освіти……………………………...42

Тема 5. Методи навчання………………………………………………….52

Тема 6. Лекція, як форма організації прямого метода навчання………..64

Тема 7. Семінар, практичне заняття і можливості використання різних форм роботи………………………………………………………………...74

Тема 8. Самостійна робота студентів в ВНЗ: форми, перспективи……..87

Тема 9. Контроль в структурі навчання…………………………………..94

Тема 10. Керування процесом засвоєння знань………………………...105

Глосарій……………………………………………………………………111

Рекомендована література та корисні сайти…………………………….119


ВСТУП

Аналіз стану підготовки магістрів-менеджерів у вищих навчальних закладах на сучасному етапі свідчить, що майбутні викладачі мають достатньо високий рівень фахової підготовки, але рівень їх готовності до викладання дисциплін циклу менеджменту має досить низькі показники. У них виникають проблеми з навчально-методичним забезпеченням, організацією лекційних, практичних та семінарських занять. Студенти демонструють слабке володіння дидактичними технологіями та методикою викладання відповідних дисциплін.

З метою розв’язання вище означених проблем, підвищення якості підготовки спеціалістів до викладацької діяльності слухачам магістратури запропоновано курс методики викладання менеджменту для магістрів денної та заочної форми навчання. Даний навчальний посібник складений задля розширення курсу лекцій з відповідної навчальної дисципліни і пропонує студентам матеріал для самопідготовки. У сучасних умовах динамічної ринкової економіки набуває особливого значення діяльність менеджерів на всіх рівнях управління, ефективне виконання ними професійних функцій і завдань. Сучасні світові тенденції та зміни, що відбуваються в управлінні, зумовлюють необхідність посилення вимог до професійної підготовки менеджерів, їхніх знань, умінь, компетентності, особистісних якостей. За таких умов постають цілком нові цілі і завдання у підготовці менеджерів до професійної діяльності. Вона має враховувати соціально-економічні умови, в яких діятиме менеджер, і ґрунтуватися на досконалому знанні ним економічних аспектів ринкової економіки.

Зміст педагогічної підготовки слухача магістратури спрямований на формування системи узагальнених професійно-педагогічних знань; вироблення професійно-педагогічних умінь і навичок; розвиток логічного і творчого мислення.

Кожна тема навчального посібника включає теоретичний матеріал, детальний розгляд якого передбачається на лекційних і практичних заняттях, а також при виконанні самостійної роботи. Питання для самоконтролю спрямовані на перевірку студентом засвоєних знань із відповідної теми.

Навчальний посібник може бути використаний як тими, хто вивчає методику викладання в вищій школі, так і тими, хто навчає користуватися цією методикою для викладання економічних дисциплін і менеджменту.

Навчальний посібник з дисципліни «Методика викладання менеджменту в вищій школі» розроблений для студентів факультету менеджменту галузі знань – “Менеджмент і адміністрування» напряму підготовки – “Менеджмент”.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 642 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...