Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умови, що сприяють існуванню злочинності



Умови, що сприяють злочинності, – це ті факти реальної дійсності, які безпосередньо злочинність не викликають, але їх наявність сприяє її існуванню. Здебільшого це недоліки у функціонуванні господарського та державного механізму, охороні правопорядку, державного чи приватного майна, обліку матеріальних цінностей тощо. Це можуть бути і упущення в діяльності державної адміністрації, правоохоронних та контролюючих органів, судів, прогалини у законодавстві. Вони об’єктивно сприяють існуванню злочинності, хоча прямо її не породжують.

У принципі виявлення і усунення умов злочинності – операція більш легка, ніж аналогічні дії стосовно причин злочинності. Така діяльність вимагає менших затрат, але здатна дати вагомі позитивні результати. Проте й умови злочинності на загальному і видовому рівні усунути повністю неможливо. Скажімо, однією з умов, що сприяє злочинності, є те, що не всі скоєні злочини реєструються, а з-поміж зареєстрованих - не всі, розкриваються. Звичайно, однією з причин такого становища є недоліки в роботі правоохоронних органів. Керівництво цих органів, зокрема, внутрішніх справ, робить багато аби усунути ці недоліки. Для скорочення штучної латентності змінюються критерії оцінки діяльності органів міліції, проводиться низка заходів кадрового, оперативно-розшукового, слідчого, матеріально-технічного характеру. Це дає позитивні результати. Так, підвищується розкриття злочинів (у 1995 р. зареєстровано 641860 злочинів, у 1999 р. – 558716 злочинів), у той же час підвищується їх розкриття (у 1995 році воно складало 49,5 %, у 1999 році – 73,4 %). За цими показниками стоїть напружена праця всіх служб міліції. Але чи можна сказати, що всі недоліки міліцейської роботи, які мають як об’єктивний, так і суб’єктивний характер, можуть коли-небудь бути усуненими? Звичайно, ні.

Що ж до умов, які сприяють окремим злочинним посяганням, то вони можуть бути усунені повністю, наприклад, шляхом введення нових форм бухгалтерського обліку, встановлення сигналізації на об’єкті. Але треба мати на увазі, що злочинці знаходитимуть або самі створюватимуть нові обставини, які виступатимуть у якості умов скоєння злочинів. Отже, умови – невід’ємна складова процесу детермінації.

Наприкінці зазначимо, що викладені нами положення не повинні сприйматися занадто песимістично. Адже ми розглядали тільки криміногенні фактори, які обумовлюють злочинність. Водночас, потрібно бачити і позитивні зрушення в Україні, які набирають сили. Так, вони не ліквідують злочинність, але з покращанням соціально-економічної ситуації, підвищенням життєвого рівня народу вона неминуче буде відтіснятися на узбіччя шляху розбудови правової держави і громадянського суспільства, де людина, її життя і здоров’я, права і законні інтереси справді будуть найвищою соціальною цінністю.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1686 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...