Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Творчість періоду "Трьох літ" (1843-1847 pp.)



"То була пора найвищого розвитку поетичного таланту Шевчегі ка, апогей його обдаровань і діяльності. Сам поет був тоді у повнім розквіті віку (близько 35), палко любив малоруську народність, але понад усе співчував долі простого народу, і його улюбленою мрієм-було звільнення цього народу від поміщицького гніту". Микола Костомаров.

;і) Лірика періоду "Трьох літ".

- Зміни у світобаченні, звецтання до засобів сатири ("Три літа"):

"тії добрі сльози, що лилися з Катрусею (героїнею поеми "Кате-пича". - Ю.С.) в московській дорозі", висохли, їх висушили той дим, чад те страхіття кріпацького життя, яке поет побачив в Україні, "кругом мене, де не гляну, не люди, а змії", і розбите серце молодий поет почав лікувати ядом, серед його поетичних засобів з'явились сттира, сарказм, іронія, гротеск - безжальні, їдкі, нищівні тропи.

І тепер я розбитеє Серце ядом гою, І не плачу; й не співаю, А вию совою.

- Синівний плач над долею України - й у відповідь тужливий монолог занапащеної неньки у вірші "Розрита могила". Ця поезія сповнена великого болю і гніву, в ній затаврована ненажерлива політика Російської імперії. Шевченко, який вважав Переяславску Раду помилкою, картає Хмельницького за недалекоглядні рішення.

- Страший малюнок тогочасної України, що скніла під імперсь­ким гнітом Росії, у вірші "Чигрине, Чигрине" (резиденція Хмель­ницького, козацька столиця в часи визвольної війни 1648-1654 pp.). Радянське літературознавство неодноразово дорікало Шевченкові за "ідеалізацію минулого України" ("Іван Підкова", "Тарасова ніч", "Гамалія").

- Безсмертний "Заповіт", написаний 25 грудня 1845 р. в Переяс­лаві, коли хворий Шевченко жив у свого друга, лікаря Андрія Козачковського. У цій невеликій поезії (24 рядки) величезна концентрація патріотичного почуття: "...перед нашим духовним зором, уся Україна, огріта любов'ю поета". Іван Франка.

Роль наростання - градації у відтворенні образу України:

- на могилі, -

- серед степу широкого, —

- на Вкраїні милій, -

- лани широкополі, і Дніпро, і кручі, було видно, було чути як реве ревучий.- (пороги Дніпра).

Поет неначе з висоти оглядає кохану землю. Вірш позначений пророчим прозиранням у майбутнє і звертанням до нащадків:

І мене в сім'ї великій, В сім'ї вольній, новій,

Не забудьте пом'янути Незлим тихим словом.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...