Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Г) Героїкр-романтична поема "Гайдамаки" (1841 p.)



- Історична основа поеми - події Коліївщини (1768 p.), Шевченко походив з тих місць, де прокотилась головна хвиля повстання, чув багато переказів про гайдамаків, бачив їхні занедбані могили, знав безліч гайдамацьких пісень. Гайдамаки (своєвільні, ті, що не коряться) - це люди, які "мстили своїм ворогам, полякам, за економічний, релігійний і моральний гніт". Дмитро Яворницькшї.

Шевченко користувався також "Історією русів", працею М. М ксимовича "Оповідь про Коліївщину", "Історією Малої Росії" Д. к-інтиша-Каменського, польськими джерелами.

- Композиція: поема складається із вступу, 11 основних розділів, пілогу, прозової передмови і "приписів"-приміток.

Сюжет розгортається двома розлогими течіями: перша -позвиток повстання і друга - кохання Яреми і Оксани.

Перша тема розкривається в розділах "Треті півні", "Червоний йрнкет", "Бенкет у Лисянці", "Гонта в Умані" та ін., де гайдамаки змачьовані як народні месники і герої, творці історії. Це йшло в оозріз з тодішньою офіціозною історіографією.

- Головний герой поеми - повсталий народ. Шевченко показує, як уся Наддніпрянська Україна, відкинувши соціальні розмежуван­ня піднялася в єдиному загальнонаціональному пориві, щоб скинути ярмо польської шляхти, покарати конфедератів за їхні злочини, здобути волю. Шевченко підркеслює всенародний характер руху. Сигнал до початку повстання - то свято всієї України.

Над Тясмином У темному гаю, Зібралися: старий, малий, Убогий, багатий поєднались, -дожидають Великого свята.

- Образотворчі засоби, за допомогою яких змальовує Шевченко велич, широчінь і значущість повстання, - це, перш за все, національні уособлення- свята воля, козацька слава, зрадлива доля, могутній Дніпро, широкий степ, високі могили, гетьманська булава, червоні бенкети. Україна - це забута синами матір, свята і

великодушна.

- Гайдамаки - сини, орли, діти, вони помщаються за кривди,

заподіяні матері. У час постання

На ґвалт України Орли прилетіли.

Залізняк - запорозький козак і Гонта - уманський сотник -ватажки повсталих, улюбленці їхні, про них складають пісні:

Ой літає орел сизий, А за ним орлята;

Ґуля Максим, ґуля батько, А за ним хлоп'ята, -





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...