Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Далакът



Този орган е най-важният проводник на жизнената сила, ко­ято е присъща на самата материя, независимо от формата. Затова той е тясно свързан с физическото тяло на планетата и представля­ва материално проявление на много важен център.

В тялото има три центъра (със съответните им екстернализа-ции), които са фундаментално важни за живота:

1. Сърдечният център и самото физическо сърце, в които се намира жизненото начало (или аспектът на Духа). Животът и Духът по същество са едно и също нещо.

2. Теменният център и мозъкът, в които се локализира съз­нанието (или аспектът на Душата).

3. Праничният център и далакът, в които се концентрира животът на самата материя (или аспектът на Материя­та).

Трябва да помните (както неведнъж подчертаваше Е. П. Блаватска), че плътното физическо тяло не е изначално. То предс­тавлява атомична материя, която е споена във форма от етерната субстанция под контрола на душата. Макар че автоматично реаги­ра на външните дразнения и на вътрешните импулси, това тяло не притежава изначален живот. Както всичко в природата, то е съста­вено от енергийни единици и притежава само индивидуален живот; неговият център за разпределение на енергията в рамките на този живот е далакът.

В далака се съединяват негативният живот на материята и жи­вата енергия на позитивното етерно тяло, след което т. нар. „искра" проблясва (посредством етерното тяло) между вътрешните жизнени тела и външния физически план. По отношение на човека това е отражение на най-ниското стъпало от еволюционната стълбица и съответства на връзката между душата и тялото, а на една по-висо­ка степен от еволюционната спирала - на връзката между духа и материята.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...