Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблемите на меланхолията



Този тип проблеми се дефинират трудно и имат широк спек­тър от причини. Тезисното им изброяване може да се окаже полез­но за вас:

1. Чувство за крушение [фрустрация - бел. ред.], разбити надежди, съзнание за несполучлив живот.

2. Стремеж към театралност и желание да се играе главна роля върху малката сцена на човешкия живот. Често това може да бъде подсъзнателна нагласа или пък внимателно култивиран навик или подход.

3. Слаба виталност на етерната природа; това лишава живо­та от всички радости и желания и постоянно генерира усещане за безполезност. Много жени през климактериума изпитват това чувство.

4. Някои форми на клетъчен разпад, протичащ в отделни дялове на мозъка.

5. Страх от полудяване или смърт - неоснователни тревоги, които никога не се реализират, но се превръщат в idee fixe, защото човекът става жертва на мощна мисъл-форма.

6. Настройка (в резултат на свръхчувствителност) към стра­данията и всеобщата болка на света. Учениците могат временно да се подадат на това чувство.

7. Макар и рядко, подобно състояние може да е предизви­кано от някаква форма на обсебване, например от „привързана към земята същност или въплътен енергиен вампир". Тези случаи са твърде редки, за да се отчитат като значим фактор.

8. Понякога човек се настройва към състоянието на масова меланхолия, царяща в санаториумите и приютите. Макар да няма нищо общо с проблема, такъв човек (поради високата си сетивност) се отъждествява с тези, които реално страдат от остра меланхолия.

9. Меланхолията като болестен симптом (не на мозъчно за­боляване) се среща твърде често и ще изчезне при правилно лекува­не на болестта.

Човек може да е под въздействие на няколко причини едно­временно, например на причини 1, 2 и 6.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...