Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пълнолунието и психозите



Един от разделите на езотеричната медицина в бъдеще ще се занимава със закона на циклите - лунни и слънчеви. Тогава ще бъде показано като факт това, което отдавна се подозира, а напоследък принципно се признава - че фазата на пълнолунието оказва същес­твено влияние върху неуравновесените хора, като влошава съня и често драстично усилва доминиращите сега невротични и еротич­ни състояния.

Днешното широко разпространение на безумието и неурав­новесеността се обяснява с три главни причини:

1. Настоящият преходен период предизвиква сблъсък между силите на Водолея и тези на Рибите, което води до това, че на чувстви­телните хора вече им е много трудно да живеят нормално. Ако изра­зим тази идея символично - расата, след като се е научила да живее върху земята, сега трябва да привиква към живот във водата. Говоря от гледна точка на формата.

2. Интензивната духовна и ментална стимулация, прилага­на сега от планетарната Йерархия по отношение на широките маси, има за цел да бъде приключено със старите и да се създадат нови форми на живот (благодарение на процеса на регулиране) и така да се зароди нова цивилизация, основана на една по-субективна кул­тура. Моля ви да помислите над последното изречение.

3. Притокът на повече светлина от астралния план (фактор, който остава непризнат), както и колосалното нарастване на сред­ната битова осветеност на физическия план водят до появата на свръхчувствителност. Последствията от всеобщото разпростране­ние на електрическото осветление и ярката светлина, в която днес човечеството живее, ще взимат своята дан от расата дотогава, до­като човешкият механизъм не се приспособи към светлината. Помнете, че днешното всеобщр използване на светлината е започ­нало преди по-малко от 100 години и е окултен фактор с далечни последствия.

Дадох ви тези три примера, защото те са причина за много от предразположенията към.различните видове свръхсетивност. Изучаващите окултизма добре знаят, че при пълнолуние някои вис­ши контакти се постигат много по-лесно, отколкото в друго време, обаче именно в това, братко мой, се крие проблемът.

При пълнолуние (в продължение на 5 дни) Луната и планета­та Земя приемат повече отразена от Слънцето светлина, отколкото по което и да е друго време. За това има субективна причина. Мога да я обясня само чрез символ, който да ви открие истината, или пък да я скрие от вас. Казано символично, периодът на най-интензивна медитация на нашия планетарсн Логос настъпва ежемесечно и съв­пада с фазата на пълнолунието; подобно на вас с вашата всекиднев­на медитация, така и Той от високата си обител има своята циклич­на точка на контакт. Това предизвиква усилено излъчване и приток на енергия (както субективна, така и обективна), която облекчава работата на всички искрени ученици на мснтален план; те получа­ват възможност по-успешно да медитират и по-лесно да достигат реализация. Така те определено споделят достиженията на Повелителя на Шамбала.

Както ви е известно, Луната е обвивка, или древна форма, чрез която на един по-ранен етап планетарният Логос е търсил изражение. Тя бавно се разлага физически, но не и астрално, поради което е все още тясно свързана с астралното тяло на планстарния Логос и оттук -с астралните тела на всички хора. Именно поради това нейното вли­яние върху неуравновесените хора се усилва по време на пълнолуние. Тази липса на баланс между астралното, етерното и физическото тяло на човека рано или късно ще бъде открита и призната.

Непоколебимо устремените и подчертано мснталнитс хора мо­гат да се възползват от циклите на пълнолуние; докато същите тези цикли ще предизвикват при неуравновесените, позитивно астрални и емоционални хора (които често се поддават на неконтролираното си желиние) разстройства, превъзбуда и психични проблеми. По то­ва време завесата на илюзиите се осветява и се появяват халюцина­ции, астрални видения, психични пориви и такива изкривени тълку­вания на живота и прекалено подчертаване на жизнените аспекти, които ние наричаме фобии, лунатизъм др.

Тук искам да ви подскажа една идея, която сега не мога да докажа, но която ще се потвърди в бъдеще. Повечето от т. нар. ментални болести нямат отношение към самия разсъдък. Имам пред­вид следните проблеми:

1. Болести на мозъка.

2. Дисхармония на слънчевия сплит.

3. Преобладаващо астрално влияние.

4. Преждевременно ясновиждане и ясночуванс.

5. Обсебване.

6. Безумие.

7. Бездушие.

Това, разбира се, с принципно обобщение, което не включва гру­пата заболявания, поразяващи мозъка и разсъдъка. Болестите на мистиците също се отнасят към друга категория; те засягат мозъка, водят до умствена неуравновесеност, предизвикват различните видове сър­дечни заболявания и невротични тенденции, от които толкова често са страдали светците по целия свят.

Тук обаче ще добавя нещо, което ще ви окуражи. Доколкото ра­сата като цяло започва да влиза под управлението на слънчевия Пове-лител, слънчевия Бог, Душата, дотолкова лунните цикли постепенно ще загубят своето зловещо влияние и различните невротични пробле­ми и ментални болести, които преобладават в наши дни, ще отмрат. Това време обаче още не е настъпило. Трудно ми е да дам повече ин­формация за Луната и нейните фази, доколкото това е една от главни­те мистерии, които се разкриват по време на третото посвещение.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...