Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретична частина. Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки, що мають різноманітну хімічну природу



Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки, що мають різноманітну хімічну природу. Вони умовно об’єднані в одну групу за ознакою життєвої необхідності для організму. Оскільки в організмі людини та тварин вітаміни не синтезуються, за винятком деяких, які утворюються симбіотичною мікрофлорою кишкового тракту, вони відносяться до незамінних факторів харчування. Вітаміни відносяться до групи біологічно активних речовин (БАР), бо забезпечують нормальне протікання біохімічних та фізіологічних процесів в організмі і, таким чином, приймають участь у регуляції багатьох метаболічних функцій організму. Це пов’язано з тим, що вітаміни входять до складу складних ферментів в якості коферментів. Відповідно, зміни в обміні речовин, що відбуваються при авітамінозах та гіповітамінозах, є результатом порушення діяльності ферментних систем.

Найпростіша класифікація вітамінів базується на їх розчинності у воді. За цією ознакою вітаміни поділяють на дві групи: водорозчинні (вітаміни групи В, вітаміни С, РР, Р, Н) та вітаміни, що розчиняються у жирах чи органічних розчинниках (вітаміни групи Е, А, К, D).

Для виявлення вітамінів у різних речовинах застосовують якісні реакції. Вони базуються на кольорових реакціях, характерних для угрупувань, що входять до складу вітамінів.

В лабораторній роботі пропонуються якісні реакції на наступні вітаміни:

1. Вітамін А – впливає на зір, т.я. входить до складу зорового пігменту родопсину; проявляє анаболічний ефект, т.я. позитивно впливає на процеси росту, підсилюючи біосинтез білка; гарний антиоксидант.

2. Вітамін D – регулює обмін кальцію та фосфору в організмі, тим самим впливаючи на процеси скорочення м’язів, передачу нервових імпульсів та інші Са2+- залежні процеси.

3. Вітамін Е – запобігає безпліддю та забезпечує нормальне протікання процесів розмноження; є одним з найсильніших антиоксидантів; підтримує еластичність кровоносних судин; знижує згортання крові; проявляє анаболічний ефект, підсилюючи процеси біосинтезу білка.

4. Вітамін С – приймає участь у окисно – відновних реакціях; стимулює процеси кровотворення; підвищує стійкість організму до різних токсичних речовин та сприяє більш швидкому відновленню організму після важких фізичних навантажень; впливає на синтез гормонів наднирників, що підвищує стійкість організму до інфекційних захворювань та стресів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...