Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична частина. Ферментативний гідроліз крохмалю



Ферментативний гідроліз крохмалю.

Мета досліду: Довести, що ферменти – біологічні каталізатори.

Принцип досліду: Фермент амілаза, який виробляється слинними залозами,здійснює гідроліз крохмалю до мальтози. Продукти гідролізу, на відміну від крохмалю, не утворюють характерного синього комплексу при взаємодії з розчином йоду.

Хід досліду Зміни, що спостерігаються Пояснення результату
а) До пробірки прилийте 1 мл розчину крохмалю. Пробірку помістіть у стакан з теплою водою (t 37-400C) на 10 хвилин. Після охолодження додайте 1 краплю розчину йоду. Чи спостерігається зміна забарвлення?    
   
   
   
   
   
   
   
б) До пробірки прилийте 1 мл розчину крохмалю і додайте 2 мл розбавленої слини. Пробірку помістіть у стакан з теплою водою (t 37-400C) на 10 хвилин. Після охолодження додайте 1 краплю розчину йоду. Чи спостерігається зміна забарвлення?    
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Зробіть висновок про стійкість крохмалю до гідролізу у присутності ферменту та без нього.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

Специфічність дії сахарази дріжджів.

Мета досліду: Довести, що для дії ферментів характерна специфічність.

Принцип досліду: Фермент сахараза каталізує гідролітичне розщеплення сахарози з утворенням глюкози та фруктози. Дію ферменту можна виявити по появі вільної глюкози, яка дає позитивну якісну реакцію на альдегідну групу (проба Троммера, реакція «срібного дзеркала» тощо). Сахароза і крохмаль не містять вільної альдегідної групи, тому подібних перетворень не дають.

Хід досліду:

1. Для отримання сахарази 0,5 г сухих пекарських дріжджів ретельно розтирають у ступці для руйнування клітин дріжджів. Потім до ступки додають 5 мл дистильованої води і знову продовжують розтирати отриману масу. Отриману суспензію фільтрують через фільтрувальний папір. У фільтраті і міститься сахараза.

2. У 2 пробірки налийте по 1 мл сахарази і додайте: у першу – 1мл 5% розчину сахарози, у другу – 1 мл 5% розчину крохмалю. Пробірки помістіть у водяну баню з температурою 36…380С і витримайте при цій температурі 15 хвилин.

3. З кожної пробірки відберіть проби об’ємом 0,5 мл; додайте до кожної проби по 10 крапель 10% розчину NaOH і по 3 краплі 1% розчину CuSO4. Потім проби перемішують і нагрівають до кипіння. Утворення червоного або жовтого осаду свідчить про наявність у пробі глюкози.

4. Отримані результати занесіть до таблиці:

№ проби Фермент сахараза, мл Розчин сахарози, мл Розчин крохмалю, мл Наявність вільної глюкози
         
         

Зробіть висновок про специфічність дії сахарази. Чи гідролізує сахараза крохмаль? __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 950 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...