Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослідження компонентів нуклеопротеїдів у гідролізаті дріжджів



Мета досліду: Провести гідроліз пекарських дріжджів та з’ясувати хімічний склад нуклеопротеїдів.

Принцип досліду: Для якісного аналізу хімічного складу нуклеопротеїдів може бути використаний гідролізат дріжджів як об’єкт, багатий на нуклеопротеїди. При частковому гідролізі нуклеопротеїди розщеплюються на білок (гістони) та нуклеїнові кислоти. При повному гідролізі нуклеопротеїдів можуть бути виявлені: поліпептиди за допомогою біуретової реакції; пуринові основи, які дають специфічну реакцію утворення осаду солей срібла; рибозу чи дезоксирибозу за допомогою проби Троммера; фосфорну кислоту виявляють молібдатом амонію.

Хід досліду:

1.1. Гідроліз нуклеопротеїдів.

Проведіть кислотний гідроліз пекарських дріжджів: в колбу помістіть 0,5 г пекарських дріжджів. Прилийте 4 мл 10% розчину сірчаної кислоти і кип’ятіть на піщаній бані 1 годину. Колбу охолодіть, вміст профільтруйте через складчастий фільтр. Фільтрат поділіть на 4 частини.

1.2. Визначення білків та пептидів.

Доведіть наявність поліпептидів у гідролізаті за допомогою біуретової реакції. До 0,5 мл гідролізату додайте 10 крапель 5% розчину NaOH, а потім по краплям додайте 1% розчин CuSO4.

1.3. Виявлення пуринових основ.

Для виявлення пуринових основ проведіть срібну пробу. До 1 мл гідролізату додайте 1 краплю розчину аміаку і 5 крапель розчину нітрату срібла. Через 3-5 хвилин утвориться бурий рихлий осад срібних солей пуринових основ (аденіну та гуаніну).

1.4. Виявлення пентоз.

Проведіть пробу Троммера, що виявити в гідролізаті рибозу або дезоксирибозу. До 0,5 мл гідролізату додайте 10 крапель 5% розчину NaOH і 2-3 краплі 7% розчину CuSO4. Суміш перемішайте і нагрійте.

1.5. Виявлення ортофосфатної кислоти.

Щоб виявити у гідролізаті фосфорну кислоту, до 20мл молібденової рідини додайте 3-4 краплі гідролізату і прокип’ятіть суміш. Через 3-5 хвилин суміш набуває лимонно – жовтого кольору або випадає лимонно - жовтий осад.

2. Отримані результати занесіть до таблиці:

Реакція Біуретова реакція Срібна проба Проба Троммера Молібденова проба
Зміни, що спостерігаються              

У висновках поясніть отримані результати дослідів.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

Контрольні питання:

1. Укажіть правила техніки безпеки при виконанні дослідів.

2. Охарактеризуйте особливості будови ДНК та РНК.

3. Назвіть функції нуклеїнових кислот.

4. Які речовини називають нуклеопротеїдами?

5. Які азотисті основи входять до складу нуклеотидів?

6. Які моносахариди входять до складу нуклеотидів?

7. Перелічите продукти кислотного гідролізу дріжджів.

8. За допомогою яких якісних реакцій можна виявити продукти гідролітичного розпаду нуклеопротеїдів та кольорові реакції на них?





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 893 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...