Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічні властивості амінокислот



Мета досліду: Спостерігати реакцію дезамінування амінокислот в присутності азотної кислоти та утворення комплексних сполук міді з амінокислотами.

Принцип реакцій: 1. Внаслідок взаємодії α – амінокислоти з азотистою кислотою, яка утворюється в реакції нітриту натрію (NaNO2) з оцтовою кислотою (СН3СООН), відбувається утворення газоподібного азоту.

2. При нагріванні амінокислоти з карбонатом міді (ІІ) утворюється не звичайна мідна сіль, а комплексна хелатна (від грецьк. hela – клешня) сполука, в якій атом міді зв’язаний не тільки з атомом кисню гідроксилу, а й з атомом азоту аміногрупи. Суміш набуває інтенсивного синього забарвлення.

Хід досліду Зміни, що спостерігаються Пояснення результату
а) До 1–2 мл гліцину додайте 3-4 краплі NaNO2, 2 – 3 краплі концентрованої оцтової кислоти і обережно струсіть пробірку.    
   
   
   
   
   
   
   
   
б) До 1–2 мл гліцину додайте на кінчику лопатки сухий CuCO3. Суміш нагрійте до кипіння.    
   
   
   
   
   
   
   

Нінгидринова реакція.

Мета досліду: Довести наявність в молекулах α - амінокислот аміногруп.

Принцип реакції: Внаслідок взаємодії α – амінокислоти з нінгидрином утворюється забарвлена комплексна сполука (в реакції гліцину з нінгидрином утворена сполука забарвлена у синьо – фіолетовий колір).

Хід досліду Зміни, що спостерігаються Пояснення результату
В пробірку до 2 мл гліцину додати 2-3 краплі 0,1% ацетонового розчину нінгидрину, нагрівати протягом 5 хвилин на водяній бані.    
   
   
   
   
   
   

4. Якісні реакції на деякі амінокислоти:





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...