Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретична частина. Вуглеводи – це клас органічних сполук, до складу яких входять атоми вуглецю (с), водню (н) та кисню (О) у співвідношенні 1:2:1



Вуглеводи – це клас органічних сполук, до складу яких входять атоми вуглецю (С), водню (Н) та кисню (О) у співвідношенні 1:2:1. Загальна формула вуглеводів CnH2nOn. До складу окремих вуглеводів можуть входити і інші хімічні елементи, наприклад, фосфор, азот, сірка. За хімічною будовою вуглеводи поділяються на альдегідоспирти (альдоза) та кетоспирти (кетози). Альдози містять одну функціональну альдегідну групу при першому вуглецевому атомі і декілька гідроксильних груп при інших атомах вуглецю. Кетози містять одну кетогрупу при другому атомі вуглецю і гідроксильні групи. Прикладом альдоз є глюкоза, а прикладом кетоз - фруктоза:

В залежності від складності будови молекул, вуглеводи класифікують на три основних класи: моносахариди, олігосахариди (дисахариди) та полісахариди.

Моносахариди, в залежності від кількості атомів вуглецю в молекулі, поділяються на тріози (С3Н6О3), тетрози (С4Н8О4), пентози (С5Н10О5), гексози (С6Н12О6) та гептози (С7Н14О7). Інші моносахариди в природі не зустрічаються. Найбільш важливу роль в організмі людини відіграють представники гексоз – глюкоза та фруктоза, пентоз – рибоза та дезоксирибоза. Моносахариди – солодкі на смак, легко розчиняються у воді, можуть кристалізуватися, не підлягають гідролізу.

Дисахариди є основною групою олігосахаридів, які складаються з невеликої кількості (від 2 - до 10) моносахаридів. Основними дисахаридами є сахароза, лактоза, мальтоза. Їх молекулярна формула – С12Н22О11. Сахароза складається із залишків глюкози та фруктози, мальтоза – з двох залишків глюкози, лактоза – із залишків глюкози та галактози. Дисахариди – солодкі на смак, добре розчиняються у воді, можуть кристалізуватися, підлягають гідролізу з утворенням відповідних моносахаридів.

Полісахариди – складні вуглеводи, що складаються з великої кількості, пов’язаних між собою, залишків моносахаридів, в основному глюкози. Розрізняють гомополісахариди, що складаються з залишків однакових моносахаридів, та гетерополісахариди, що складаються з залишків різних моносахаридів та їх похідних. Основними гомополісахаридами, які виконують важливу біологічну роль та складаються з залишків глюкози, є крохмаль та клітковина у рослин, глікоген - у людини та тварин. Вони мають загальну молекулярну формулу (С6Н10О5)n, але розрізняються кількісним складом та будовою молекул. Ці полісахариди не мають солодкого смаку, погано розчиняються у воді, утворюючи колоїдні розчини.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...