Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила техніки безпеки в хімічній лабораторії



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ХАРКІВСЬКА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

О. В. Молчанюк, Н. В. Тележенко

Лабораторний практикум

З біохімії

Методичні рекомендації для студентів

спеціальності 5.01020101 «Фізичне виховання»)

М. Харків

УДК 378

Укладачі:

О. В. Молчанюк -кандидат педагогічних наук, доцент

Н.В.Тележенко -викладач кафедри природничих дисциплін

Рецензенти:

О. О. Дехтярьова -кандидат біологічних наук, доцент кафедри природничих дисциплін

А.І.Чаговець -кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики дошкільної освіти

Лабораторний практикум містить правила техніки безпеки, теоретичну частину, перелік хімічних реактивів та необхідного обладнання, хід дослідів і очікуваних результатів, пояснення до оформлення звіту роботи, контрольні питання.

Призначений для студентів спеціальності 5.01020101 «Фізичне виховання».

Схвалено на засіданні кафедри природничих дисциплін протокол № 5 від 28.12.2011     Затверджено на засіданні науково - методичної ради факультету початкової освіти протокол № 3 від 19.01.2012 Голова науково – методичної ради факультету _______/Л. П. Четаєва/    

ЗМІСТ

Передмова ………………………………………………………………………….  
Правила техніки безпеки у хімічній лабораторії ………………………………..  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1 Класи вуглеводів, їх основні характеристики …………………………...  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2 Класи ліпідів, їх основні характеристики..................................................  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3 Хімічна будова та властивості амінокислот ……………………………..  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4 Дослідження властивостей білків ………………………………………...  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5 Властивості ферментів ……………………………………………………  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6 Хімічна структура нуклеїнових кислот. Дослідження компонентів нуклеопротеїдів у гідролізаті дріжджів ……………………………………………………….    
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7 Характеристика вітамінів, їх біологічна дія ……………………………..  
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8 Характеристика гормонів, їх біологічна дія ……………………………..  
Післямова …………………………………………………………………………..  
Література ………………………………………………………..  
Додатки …………………………………………………………………………  

ПЕРЕДМОВА

Лабораторний практикум є частиною навчально – методичного комплексу з дисципліни «Біохімія». Метою проведення лабораторних робіт є практичне засвоєння студентами теоретичних положень біохімії, оволодіння ними технікою експериментальних досліджень і аналізу отриманих результатів, прищеплення навичок роботи з лабораторним обладнанням.

Практикум містить правила техніки безпеки при роботі в хімічній лабораторії та власне лабораторні роботи, які представляють статичний розділ біохімії: вуглеводи, ліпіди, білки, ферменти, нуклеїнові кислоти, вітаміни і гормони.

У кожній лабораторній роботі викладено мету досліду та принцип реакцій; перелік хімічних реактивів та необхідного обладнання; коротку теоретичну частину, необхідну для розуміння експериментів; детальний опис ходу дослідів і очікуваних результатів у практичній частині; пояснення до оформлення звіту роботи; контрольні питання, які сприятимуть закріпленню навчального матеріалу. Така структура лабораторної роботи дозволяє проводити їх без додаткових вказівок викладача, що є актуальним у зв’язку з необхідністю підготовки студентів до самостійного вирішення наукових проблем.

За результатами вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

- правила техніки безпеки і роботи у хімічній лабораторії з реактивами, приладами;

- будову, функції та хімічні властивості основних класів біологічно важливих органічних сполук (вуглеводів, ліпідів, білків, нуклеїнових кислот, вітамінів, гормонів);

- основні біохімічні поняття та терміни.

Уміти:

- безпечно користуватися хімічним обладнанням;

- проводити елементарну обробку експериментальних даних та робити висновки;

- користуватися навчальною, науковою, науково-популярною літературою.

ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ В ХІМІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

Робота в хімічній лабораторії завжди пов’язана з певним ризиком. Але при обережній роботі цей ризик можна звести до мінімуму, адже більшість отруєнь, опіків, травм, пожеж відбувається виключно внаслідок нехтування правилами техніки безпеки. Нижче наведено деякі правила, що допоможуть Вам працювати правильно та безпечно.

1. Перед тим, як приступити до роботи в лабораторії, студенти повинні ознайомитися із місцезнаходженням протипожежних засобів, аптечки і вміти ними користуватися.

2. При підготовці до лабораторної роботи студенти повинні уважно вивчити завдання по виконанню дослідів, а також ознайомитися з властивостями речовин, які використовуються в лабораторії (токсичність, вогненебезпечність тощо).

3. При виконанні лабораторних робіт необхідно дотримуватись чистоти, виключайте можливість потрапляння речовин на шкіру та одежу, не торкайтеся руками обличчя та очей, ретельно мийте руки з милом.

4. В лабораторії не дозволяється приймати їжу, пити воду з лабораторного посуду, пробувати речовини на смак.

5. Нюхати речовини можна лише обережно спрямовуючи до себе пари або газ рухами руки.

6. При роботі з органічними розчинниками (спирти, естери, ацетон, оцтова кислота, бензин тощо) не можна визначати речовину по запаху, т.я. можна отруїтися її парами.

7. Роботу із більшістю органічних сполук необхідно проводити тільки у витяжних шафах або у добре провітрюваних приміщеннях.

8. Реактиви для дослідів беріть тільки у тих кількостях, які зазначені в інструкції. Наливати чи насипати реактиви потрібно лише над столом. Не залишайте відкритими склянки з реактивами.

9. При нагріванні розчинів у пробірці користуйтесь дерев’яним тримачем. Уважно стежте за тим, щоб отвір пробірки був спрямований у бік від оточуючих, бо рідина внаслідок перегрівання може виплеснутися з пробірки.

10. Не можна довго гріти пробірку в одному місті, т.я. рідина швидко закипить та виплеснеться з неї. Гріти пробірку треба нижче рівня рідини в ній.

11. У пробірці можна нагрівати тільки невелику кількість розчину, рідина повинна займати не більш 1/3 об’єму пробірки.

12. При роботі з бромом слід пам’ятати, що це дуже отруйна речовина, яка сильно діє на слизові оболонки та викликає опіки, що важко загоюються. Усі роботи з бромом проводяться у витяжній шафі. У випадку опіку бромом пошкоджене місце ретельно обробляють спиртом.

13. При потраплянні на шкіру кислот, ушкоджене місце спочатку ретельно промивають під струмом води, а потім обробляють 2-3% розчином соди.

14. Пролиті концентровані кислоти слід засипати піском, а потім зібрати його лопаткою. Облите місце обробити розчином соди.

15. При опіку їдкими лугами ушкоджене місце ретельно промивають під струмом води, а потім 2- 3% розчином оцтової кислоти.

16. При випадковому потраплянні лугу або кислоти у очі, їх ретельно промивають великою кількістю води, а потім обробляють тампоном змоченим розчином соди чи борної кислоти і знову промивають водою.

17. Перед тим як запалити спиртівку, впевнитися в тому, що поблизу немає займистих речовин (спирт, естер тощо). Запалювати її можна лише сірниками. Після нагрівання спиртівку треба негайно загасити, скориставшись ковпачком.

18. У випадку займання одежі необхідно терміново накинути на постраждалого халат, піджак тощо. Ні в якому разі не давати йому змоги бігти, бо це тільки підсилює полум’я.

19. При виникненні пожежі необхідно відразу відключити електрику і вентиляцію і ліквідувати займання. При необхідності викликати пожежну команду.

20. При займанні естеру, бензолу, бензину не можна застосовувати для тушіння воду. У таких випадках полум’я гасять піском.

21. Робота з водяною банею здійснюється лише у витяжній шафі.

22. При необережній роботі з гарячим лабораторним посудом можливі опіки. В такому випадку на місце опіку покладіть ватку змочену марганцевокислим калієм.

23. Забороняється хаотично змішувати органічні речовини і проводити будь – які досліди, які не пов’язані з програмою навчання.

24. Не забруднюйте реактиви під час роботи (не плутайте пробки від склянок, які містять різні реактиви; набирайте кожен реактив тільки певною піпеткою і ні в якому разі не плутайте їх).

25. Забороняється заглядати у посуд, в якому нагріваються реактиви, нахилятися над посудом, в яку наливається будь – яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити у очі.

26. Відпрацьовані реактиви після їх нейтралізації зливайте у раковину, цінні реактиви – у спеціальний посуд.

27. Після виконання дослідів здати реактиви, обладнання і посуд викладачу.

З правилами техніки безпеки

ознайомлений / ознайомлена

і зобов’язуюсь їх виконувати

_________________ /підпис/

«_____»____________20__ р.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 756 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...