Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВАРІАНТ 1. 1. Хворий скаржиться на болі в верхній половині живота з іррадіацією в спину, загальну слабість, метеоризм



1. Хворий скаржиться на болі в верхній половині живота з іррадіацією в спину, загальну слабість, метеоризм, закрепи, які чергуються з проносами. Зловживав алкоголем, періодично лікувався в гастроентеролога. УСГ: печінка побільшена, однорідна. Жовчевий міхур конкрементів не містить. Холєдох 5-6 мм. Підшлункова залоза з горбистим контуром, неоднорідної структури, дещо потовщена, в паренхімі чисельні кальцинати. Вірсунгова протока 9-10 мм на всьому протязі. Сформулюйте діагноз?
A. Хронічний ентероколіт
B. Рак підшлункової залози
C. Хронічний холецистит
D. Хронічний панкреатит
E. Цироз печінки

2. У хворого діагностовано хронічний панкреатит. Скаржиться на постійну ниючу біль в епігастрії, правому та лівому підребер’ї з іррадіацією в спину, загальну слабість, зниження апетиту, втрату маси тіла. Періодично лікується у гастроентеролога, проте за останній час больовий синдром неопіоїдними анальгетиками не знімався. УСГ: печінка незначно побільшена, однорідна. Жовчевий міхур конкрементів не містить. Холєдох 4-5 мм. Підшлункова залоза з горбистим контуром, неоднорідної структури, дещо потовщена, в паренхімі чисельні кальцинати. Вірсунгова протока 9-10 мм на всьому протязі. При ФГДС патологічних змін не виявлено. Яка лікувальна тактика буде оптимальною?
A. Панкреатикоєюностомія за Puestow
B. Цистогастростомія за Юрашем
C. Продовжити консервативну терапію
D. Ендоскопічна цистогастростомія
E. Панкреатектомія

3. Що не є ускладненням хронічного панкреатиту?
A. Рак підшлункової залози
B. Хронічний гепатит
C. Псевдокісти і абсцеси підшлункової залози
D. Механічна жовтяниця
E. Хронічна дуоденальна непрохідність

4. Хворий скаржиться на ниючий біль в епігастрії, правому та лівому підребер'ї, нудоту, загальну слабість, зниження апетиту, втрату маси тіла. Зловживає алкоголем. При УСГ в проекції тіла та хвоста підшлункової залози виявлено гіпоехогенне утворення до 10 см в діаметрі. Стінка його товщиною до 1,0 см, гіперехогенна. В паренхімі підшлункової залози множинні кальцинати. Який ваш діагноз?
A. Хронічний панкреатит, кіста підшлункової залози
B. Рак підшлункової залози
C. Заочеревинна кіста
D. Перфорація виразки задньої стінки шлунка
E. Аневризма черевного відділу аорти

5. Хвора скаржиться на постійні тупі болі в підребер'ях з іррадіацією в спину, які посилюються після їжі. Турбує здуття живота, часті випорожнення з домішками неперетравленої їжі. Хворіє більше 5 років, схудла на 15 кг. Об'єктивно: помірне здуття живота, болючість в зоні Шоффара, точках Дежардена, Мейо - Робсона. Який з методів дослідження буде найбільш інформативним для підтвердження зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози?
A. Визначення рівнів амілази та ліпази крові
B. ЕФГДС
C. Ретроградна панкреатографія
D. Копрограма
E. УЗД органів черевної порожнини

6. Який синдром не характерний для хронічного панкреатиту?
A. Гепатолієнальний
B. Больовий
C. Недостатність внутрішньосекреторної функції
D. Недостатність зовнішньосекреторної функції
E. Диспепсичний

7. Жінка доставлена у приймальний покій після падіння з висоти 3-х метрів. Скаржиться на біль у верхній половині живота, більше зліва. Об’єктивно: положення хворої вимушене – напівсидячи. Шкірні покриви бліді, покриті липким потом, пульс – 112/хв., слабкого наповнення, АТ – 90/60 мм рт.ст., в легенях везикулярне дихання з обох сторін, живіт під час пальпації напружений, болючий на всьому протязі. По лівому фланку притуплення перкуторного звуку. Слабко позитивні симптоми подразнення очеревини. Ваш попередній діагноз?
A. Розрив кишки
B. Розрив печінки
C. Розрив селезінки
D. Розрив сечового міхура
E. Розрив діафрагми

8. Які кісти підшлункової залози (за походженням) зустрічаються найчастіше?
A. запальні
B. паразитарні
C. ехінококові
D. неопластичні
E. вродженні

9. Який об’єм оперативного втручання показаний при підозрі на малігнізацію кісти головки підшлункової залози?
A. Енуклеація кісти
B. Цистогастростомія
C. Накладання біліодигестивного анастомозу
D. Цистоєюностомія
E. Панкреатодуоденальна резекція за Whipple

10. Яким повинен бути об’єм операції при неопластичних кістах підшлункової залози?
A. резекція підшлункової залози
B. зовнішнє дренування кісти
C. енуклеація кісти
D. видалення вмісту кісти
E. внутрішнє дренування кісти

11. Хворий скаржиться на болі в лівому підребер'ї, де пальпується помірно болючий еластичний утвір, підйом температури до 39 °С. В анамнезі спленектомія з приводу травматичного розриву селезінки. Лейкоцити в крові – 12,1•10^9/л, амілаза – 30 г/г-л. УСГ: підшлункова залоза з чіткими контурами, в проекції хвоста круглий рідинний утвір розміром до 90 мм. Вірсунгова протока не розширена. При пункції отримано до 500 мл бурого кольору рідини з вмістом амілази 280 г/г-л, проте протягом 3-4 діб рідинне утворення відновлюється в повному об’ємі. Який ваш діагноз?
A. Піддіафрагмальний абсцес
B. Лівобічний гідронефроз
C. Нагноєна кіста хвоста підшлункової залози
D. Цистаденокарцинома підшлункової залози
E. Заочеревинна кіста

12. Чоловік отримав травму внаслідок ДТП. Під час об’єктивного обстеження виявлено патологічну рухомість нижніх ребер зліва і ознаки гіповолемічного шоку. Дихання з обох сторін вислуховується. Найбільш ймовірно це є симптоми:
A. Забій легень з кровотечею в плевральну порожнину
B. Пошкодження товстої кишки
C. Пошкодження черевної аорти
D. Пошкодження тонкої кишки
E. Пошкодження селезінки

13. Вкажiть найчастiшу причину розвитку абсцесу селезiнки:
A. Пенетрацiя раку товстої кишки в селезiнку
B. Малярiя
C. Черевний тиф
D. Травма селезiнки
E. Деструктивний гнiйний панкреатит

14. У хворої діагностовано хронічний панкреатит, псевдокісту тіла підшлункової залози розміром 9х11см, яка в антральному відділі вип'ячується в просвіт шлунка. При пункції кісти отримується до 500-550 мл прозорої рідини з вмістом амілази 760 г/г-л. Через 2-3 доби кіста відновлюється в повному об’ємі. Яке оперативне втручання буде оптимальним?
A. Каудальна резекція підшлункової залози
B. Цистогастростомія за Юрашем
C. Ендоскопічна цистогастростомія
D. Панкреатектомія
E. Продовжити пункцій не лікування кісти під контролем УЗД

15. Хворий поступив зі скаргами на болі в верхній половині живота з іррадіацією в спину, загальну слабість, метеоризм, закрепи, які чергуються з проносами. Зловживав алкоголем, періодично лікувався в гастроентеролога. УСГ: печінка побільшена, без видимих об’ємних змін. Жовчевий міхур без конкрементів. Холєдох не розширений. Підшлункова залоза з горбистим контуром, неоднорідної структури, дещо потовщена, в паренхімі чисельні кальцинати. Вірсунгова протока 10-11 мм на всьому протязі. Сформулюйте діагноз?
A. Хронічний панкреатит
B. Рак підшлункової залози
C. Цироз печінки
D. Гострий панкреатит
E. Хронічний холецистит

16. Хворий скаржиться на наявність пухлиноподібного утвору в верхній половині живота, який поступово збільшується в розмірах, помірний постійний біль. Із анамнезу відомо, що рік тому переніс важкий приступ гострого панкреатиту. Стан хворого задовільний. В епігастрії і лівому підребер'ї пальпується щільноеластичний пухлиноподібний утвір розмірами 18х15х10 см. При рентгеноскопії шлунка спостерігається відтиснення його допереду і вправо, «підкова» дванадцятипалої кишки розгорнута, попереково-ободова кишка відтиснута вниз. Який діагноз можна поставити?
A. Пухлина поперековоободової кишки
B. Рак шлунка
C. Хронічний панкреатит, кіста підшлункової залози
D. Спленомегалія
E. Кіста брижі товстої кишки

17. Хвора скаржиться на інтенсивний біль у верхній половині живота з іррадіацією у ліве підребер'я, зниження апетиту, відрижку. У дитинстві хворіла на вірусний гепатит В. Чотири роки тому прооперована з приводу жовчнокам'яної хвороби. При обстеженні виявлено: склери субіктеричні, болісність при пальпації над пупком та в т. Мейо - Робсона. Аналіз крові: Л - 9,7•10^9/л, формула не змінена, ШОЕ - 18 мм/год. Діастаза - 256 мг/мл•год. Загострення якого захворювання має місце:
A. Хронічного панкреатиту
B. Хронічного коліту
C. Хронічного холангіту
D. Хронічного гастриту
E. Хронічного гепатиту

18. Хворий скаржиться на постійний тупий біль у лівому підребер'ї, після прийому жирної та копченої їжі, блювання, яке приносить полегшення. Калові маси блискучі, з неприємним запахом. Хворіє протягом 8 років; зловживає алкоголем, багато палить. Об'єктивно: вгодованість знижена. Шкіра бліда і суха. Язик з білим нашаруванням. Живіт помірно здутий, відзначається біль в зоні Шоффара, Губергріца - Скульского, точках Дежардена, Мейо - Робсона. Який діагноз найбільш імовірний?
A. Спленомегалія
B. Хронічний ентероколіт
C. Хронічний панкреатит
D. Хронічний холецистит
E. Виразкова хвороба

19. Хворий поступив в хірургічне відділення зі скаргами на болі в лівому підребер'ї, де пальпується помірно болючий утвір. В анамнезі спленектомія з приводу травматичного розриву селезінки. Лейкоцити в крові – 7,5•10^9/л, амілаза – 32 г/г-л. УСГ: підшлункова залоза з чіткими контурами, в проекції хвоста круглий рідинний утвір розміром до 70 мм. Вірсунгова протока не розширена. При пункції отримано до 500 мл жовтуватої прозорої рідини з вмістом амілази 740 г/г-л, проте протягом 3-4 діб рідинне утворення відновлюється в повному об’ємі. Який ваш діагноз?
A. Кіста хвоста підшлункової залози
B. Заочеревинна кіста
C. Цистаденокарцинома підшлункової залози
D. Піддіафрагмальний абсцес
E. Лівобічний гідронефроз

20. Хворий скаржиться на нудоту, іноді блювання, приступи болей в животі перед актом дефекації, проноси, часте здуття живота. В анамнезі – систематичне вживання алкоголю; 10 років тому оперований з приводу перфоративної виразки. Вважає себе хворим 6 років. При об'єктивному обстеженні: зниженого живлення, пульс - 98/хв., ритмічний. Язик обкладений білим нашаруванням. Живіт м'який, чутливий при пальпації в навколо пупковій ділянці. Печінка і селезінка не збільшені. В аналізі калу - стеаторея, креаторея. В аналізі сечі: активність діастази - 128 мг/мл•год. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?
A. Хронічний панкреатит
B. Виразковий стеноз
C. Спайкова кишкова непрохідність
D. Хронічний холецистит
E. Хвороба Крона

21. Хвора похилого віку поступила в хірургічне відділення з скаргами на періодичні болі в лівому підребер'ї, підвищенням температури до 38 °С. В анамнезі 2 місяці тому травма лівої половини тіла. При об’єктивному обстеженні виявляється значне збільшення селезінки. При УСГ в проекції селезінки визначається рідинний утвір 15 х 10 см, неоднорідної структури. Про який діагноз треба думати?
A. Лівобічний ексудативний плеврит
B. Гемангіома селезінки
C. Абсцес хвоста підшлункової залози
D. Ехінококова кіста селезінки
E. Нагноєна гематома селезінки

22. Хвора скаржиться на періодичні інтенсивні болі у правому підребер'ї з іррадіацією в поперек, нудоту після будь-якої їжі, часті рідкі випорожнення, схудла на 12 кг протягом 2 місяців, загальну слабкість. При огляді - зниженої вгодованості, живіт м'який, інтенсивний біль у точці Дежардена. Печінка виходить з-під краю реберної дуги на 1,0 см, безболісна. Випорожнення 3-4 рази на добу, з домішками нейтрального жиру. Аналіз шлункового соку - вільна соляна кислота - 30 од. Діастаза сечі - 16 од.

Який діагноз найбільш імовірний?
A. Глутенова ентеропатія
B. Хронічний гепатит
C. Хронічний панкреатит
D. Пухлина товстої кишки
E. Хронічний холецистит

23. У хворого напередодні, під час згинання з'явились сильні болі в животі. Госпіталізований в ургентному порядку зі скаргами на сильні болі в животі. 4 місяці тому переніс гострий деструктивний панкреатит. При контрольному УЗД виявлено псевдокісту підшлункової залози. При огляді: живіт напружений, болючий у всіх відділах. В проекції підшлункової залози визначається помірної щільності інфільтрат. В нижніх відділах позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Лейкоцити в крові – 4,5•10^9/л, амілаза – 30 г/г-л. УСГ: печінка без об'ємних змін. Жовчний міхур застійний. Конкрементів не містить. Визначаються скупчення рідини в малому сальнику, малому тазу, між петлями. Діагноз?
A. Гострий панкреатит
B. Перфораційна виразка
C. Цироз печінки, асцит-перитоніт
D. Вісцеральна ішемія
E. Розрив псевдокісти підшлункової залози

24. Для зменшення больового синдрому при хронічному панкреатиті поряд із анальгетиками та спазмолітинами доцільно призначити:
A. Н2-блокатори
B. Антацидні препарати
C. Антикоагулянти
D. Панкреатичні ферменти
E. Інгібітори протонної помпи

25. Хвору, після падіння з велосипеду, доставлено через годину зі скаргами на біль в животі, переважно ліворуч. Стан середньої важкості, стогне, дихання 32 на 1 хвилину, за грудним типом. Живіт м’який, різко болючий у лівій половині. Симптом Пастернацького ліворуч – слабко позитивний. Біль у лежачому положенні підсилюється, тому приймає сидяче положення. Який Ваш попередній діагноз?
A. Черепно-мозкова травма
B. Розрив селезінки
C. Ниркова коліка
D. Перфораційна виразка
E. Гострий панкреатит

26. У хворого скарги на біль в лівому підребір’ї, слабість, блювання, запаморочення, які з’явились 5 годин тому, гіпотензія, тахікардія. В анамнезі 10 днів тому тупа травма живота. Який діагноз найбільш вірогідний?
A. Двохмоментний розрив селезінки
B. Розрив печінки
C. Проривна виразка шлунка
D. Перитоніт
E. Розрив кишківника

27. У хворого через 2 місяці після перенесеного оперативного втручання з приводу загострення хронічного панкреатиту, нагноєної псевдо- кісти хвоста підшлункової залози (санація та дренування псевдокісти підшлункової залози) – залишається панкреатична нориця через яку виділяється до 120 мл панкреатичного соку. Яка подальша лікувальна тактика буде оптимальною?
A. Панкреатектомія
B. Ендоскопічна вірсунготомія
C. Продовжити консервативну терапію
D. Каудальна резекція підшлункової залози
E. Панкреатикоєюностомія за Puestow

28. Який з методів не є необхідним для діагностики нориць підшлункової золози?
A. Ультразвукове дослідження
B. Дослідження виділень з нориці на наявність в них панкреатичних ферментів
C. Магнітно-резонансна холангіопанкреатикографія
D. Фістулографія
E. Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія

29. Чоловік, доставлений в хірургічний стаціонар, після падіння з висоти 5-х метрів. Скарги на біль в верхній половині живота, більше з лівого боку. Положення хворого вимушене – напівсидячи. Шкірні покриви бліді, покриті липким потом. РS - 120/хв., слабкого наповнення. АТ 80/50 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Живіт при пальпації напружений, болючий на всьому протязі. По лівому фланку притуплення перкуторного звуку. Слабко позитивні симптоми подразнення очеревини. Ваш попередній діагноз?
A. Розрив сечового міхура
B. Розрив селезінки
C. Розрив діафрагми
D. Розрив легені зліва
E. Розрив кишки

30. Який фермент не входить в склад панкреатичного соку?
A. пепсин
B. ліпаза
C. еластаза Е-1
D. трипсин
E. амілаза

31. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на відсутність апетиту, значну загальну слабість, відразу до жирної їжі, відрижку, нудоту, здуття живота, нестійкий стілець, біль та переповнення в епігастрії. Хворіє хронічним панкреатитом 15 років, загострення кожні 1-2 роки. Печінка незбільшена. Підшлункова залоза пальпується у вигляді щільного тіла. Який метод обстеження треба застосувати першочергово?
A. ФГДС
B. УСГ органів черевної порожнини
C. Діагностична лапароскопія
D. Комп’ютерна томографія підшлнкової залози, печінки
E. Рентгеноскопія шлунку та 12п.к.

32. Хворий скаржиться на ниючий біль в епігастрії та правому підребер'ї, нудоту, загальну слабість, зниження апетиту, маси тіла. Хворіє алкоголізмом. При сонографії в проекції тіла підшлункової залози виявлено гіпоехогенне утворення до 8 см в діаметрі. Стінка його товщиною до 1,2 см, гіперехогенна. В проекції тканини підшлункової залози кальцинати. Який ваш діагноз?
A. Перфорація виразки задньої стінки шлунка
B. Хронічний панкреатит, кіста підшлункової залози
C. Рак підшлункової залози
D. Аневризма черевного відділу аорти
E. Заочеревинна кіста

33. Який синдром не є характерним для хронічного панкреатиту?
A. Астено-невротичний
B. Геморагічний
C. Больовий
D. Ендокринний
E. Диспепсичний

34. Які судини кровопостачають підшлункову залозу?
A. Черевний стовбур аорти
B. Черевний стовбур аорти і верхня брижова артерія
C. Верхня брижова артерія
D. Черевний стовбур аорти і поясничні артерії
E. Черевний стовбур аорти, верхня і нижня брижові артерії

35. Хворий скаржиться на періодичне блювання з домішками їжі та жовчі, яке не приносить полегшення, ниючий біль у верхній половині живота з іррадіацією в спину, помірне здуття живота, підвищення температури тіла до 37,5 °С, схуднення на 7 кг за останні місяці. Тривалий час зловживав алкоголем. Стан хворого середньої важкості, пульс – 100 уд./хв., ритмічний, слабого наповнення, АТ 110/60 мм рт.ст., тони серця приглушені, ЧД 18/хв., живіт помірно болючий в епігастрії, симптоми подразнення очеревини від’ємні. Який найбільш імовірний діагноз?
A. Хронічний ентероколіт
B. Хронічний гепатит
C. Гельмінтоз
D. Загострення хронічного панкреатиту
E. Пептична виразка дванадцятипалої кишки

36. Хворий був госпіталізований у хірургічне відділення з діагнозом: Падіння з висоти, пошкодження органів черевної порожнини? Стан хворого на час госпіталізації розцінено, як задовільний. Через 3 доби під час кашлю стан хворого різко погіршився: шкіра та слизові оболонки бліді, АТ – 85/30 мм рт.ст., пульс – 120 уд/хв. Яка найбільш вірогідна причина погіршення стану?
A. Тромбоемболія легеневої артерії
B. Ниркова колька
C. Гостра серцева недостатність
D. Розрив порожнистого органу
E. Кровотеча внаслідок двомоментного розриву селезінки

37. Якого виду хронічного панкреатиту немає?
A. Кальцифікуючий
B. Обструктивний
C. Фіброзно-індуративний
D. Псевдотуморозний
E. Набряковий

38. Хворий К., скаржиться на ниючий біль у верхній половині живота з іррадіацією в спину, помірне здуття живота, періодично виникає блювання з домішками їжі та жовчі, що не приносить полегшення, підвищення температури тіла до 37,5 - 37,7 °С, схуднення на 8 кг за останній рік. З анамнезу відомо, що тривалий час зловживав алкоголем. Стан хворого середньої важкості, пульс - 110/хв., ритмічний. слабкого наповнення, АТ 110/55 мм рт.ст., тони серця приглушені, ЧД 18/хв., живіт помірно болючий в епігастрії, симптоми подразнення очеревини від’ємні. Найбільш ймовірний діагноз?
A. Загострення хронічного панкреатиту
B. Хронічний ентероколіт
C. Загострення виразкової хвороби шлунка
D. Хронічний гепатит
E. Гастроезофагеальна рефлексна хвороба

39. У хворого з явищами порушеного травлення, стеатореї, через 4 години після їжі виникають болі в животі, особливо вище пупка і лівіше. Поноси можуть змінюватися закрепами по 3-5 днів. Пальпаторно - помірна болючість у холедохопанкреатичній зоні. Рівень амілази в крові не підвищується. Рентгенологічне виявлені кальцинати, розташовані вище пупка. Який попередній діагноз?
A. Хронічний калькульозний холецистит
B. Синдром Золінгера - Еллісона
C. Хронічний панкреатит
D. Хронічний гастродуоденіт
E. Пенетруюча виразка дванадцятипалої кишки

40. Оптимальний неінвазивний метод діагностики та диференціальної діагностики хронічного панкреатиту
A. УЗД
B. Селективна ангіографія
C. Комп’ютерна томографія
D. Оглядова рентгенографія
E. ЕРХПГ

41. Хвора скаржиться на наявність пухлиноподібного утвору в верхній половині живота, який поступово збільшується в розмірах, помірний постійний біль. Із анамнезу відомо, що рік тому перенесла оперативне втручання з приводу важкого гострого біліарного панкреатиту – холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха. Стан хворої задовільний. В епігастрії і лівому підребер'ї пальпується щільноеластичний пухлиноподібний утвір розмірами 20х15х10 см. При рентгеноскопії шлунка спостерігається відтиснення його допереду і вправо, «підкова» дванадцятипалої кишки розгорнута, попереково-ободова кишка відтиснута вниз. Який діагноз можна поставити?
A. Спленомегалія
B. Кіста брижі товстої кишки
C. Абсцес печінки
D. Пухлина поперековоободової кишки
E. Хронічний панкреатит, кіста підшлункової залози

42. Жінка отримала тупу травму живота. При огляді: бліда, вкрита холодним потом, скаржиться на біль у животі та грудній клітці. У лежачому положенні біль посилюється. Виявлено болючість, крепітація та патологічна рухомість ІХ-Х ребер зліва, ЧСС – 130/хв., АТ 90/50 мм рт. ст., ЦВТ – 15 мм вод. ст. Дихальні шуми вислуховуються. При Rtg-графії грудної клітки та живота підтверджено перелом ребер, вільного газу в черевній порожнині не виявлено. Ваш діагноз:
A. Розрив діафрагми
B. Розрив легені, гемоторакс
C. Розрив товстої кишки
D. Гідроторакс
E. Розрив селезінки

43. Хворий знятий з поїзда і шпиталізований в ургентне хірургічне відділення з явищами перитоніту. З анамнезу відомо, що 2 роки тому була виявлена кіста селезінки, яка поступово збільшилася до 6 х 12 см. При УСГ на момент поступлення в стаціонар селезінка не візуалізується, а в черевній порожнині визначається вільна рідина. Про який діагноз треба думати при визначенні діагнозу в хворого?
A. Перфораційна виразка
B. Вісцеральна ішемія
C. Асцит-перитоніт
D. Розрив кісти селезінки
E. Гострий панкреатит

44. Диспепсичний синдром при панкреатиті характеризується наступним, крім:
A. Проносом
B. Гіперсалівацією
C. Відразою до жирної, солодкої їжі
D. Стійким метеоризмом
E. Підвищенням апетиту

45. Хворий скаржиться на біль в надчеревній ділянці, лівому підребер'ї, що супроводжується багаторазовим блюванням без полегшення, здуття живота, проноси, схуднення. Хворіє протягом 5 років. Об'єктивно: язик вологий, обкладений білим нашаруванням біля кореня; при глибокій пальпації живота виявляється невеликий біль в надчеревній ділянці і точці Мейо - Робсона. Печінка на 1 см виступає з-під краю реберної дуги, неболюча. Селезінка не пальпується. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?
A. Гострий панкреатит
B. Хронічний холецистит
C. Виразкова хвороба ускладнена стенозом
D. Хронічний панкреатит
E. Хронічний ентерит

46. У хворого, який переніс півроку тому панкреонекроз, з’явився в епігастрії та лівому підребер'ї мало болючий пухлиноподібний утвір розмірами 15 х 20 см. Нудоти, блювання, втрати ваги немає. Температура 36,8 °С. При рентгеноскопії шлунка спостерігається відтиснення його допереду, петля дванадцятипалої кишки розгорнута, евакуація сульфату барію з шлунка сповільнена. Ваш попередній діагноз?
A. Пухлина селезінкового кута товстої кишки
B. Хронічний панкреатит, кіста підшлункової залози
C. Субкомпенсований стеноз шлунка
D. Парапанкреатичний абсцес
E. Рак шлунка

47. У хворої старечого віку діагностовано хронічний панкреатит, псевдокісту підшлункової залози розміром 7х10 см, яка в антральному відділі випячується в просвіт шлунка. Під час пункцій кісти отримують до 400-450 мл прозорої жовтуватої рідини з вмістом амілази 550 г/г-л, однак протягом 2 діб кіста відновлюється в повному обсязі. Яка лікувальна тактика буде оптимальною?
A. Цистогастростомія за Юрашем
B. Динамічне спостереження за хворою в амбулаторних умовах
C. Продовжити пункцій не лікування кісти під контролем УЗД
D. Консервативна терапія
E. Ендоскопічна цистогастростомія

48. Які результати зовнішнього дренування кіст підшлункової залози?
A. 100% виздоровлення
B. 10% виздоровлення
C. 100% утворюється панкреатична нориця
D. 35-40% утворюється нориця, 60-65% – виздоровлення
E. 10% утворюється кіста

49. Вкажіть правильний варіант впадіння Санторінієвої протоки в дванадцятипалу кишку
A. на 2 см дистальніше Вірсунгового протоку
B. на 2 см проксимальніше Вірсунгової протоки
C. разом із загальною жовчною протокою
D. разом з Вірсунговою протокою
E. Санторінієва протока в дванадцятипалу кишку не впадає

50. Яка кількість панкреатичного соку виділяється в нормі протягом доби?
A. 200 мл
B. 800-1000 мл
C. 500-600 мл
D. 300 мл
E. 400 мл

51. Чоловік потрапив у автомобільну аварію. Блідий, скаржиться на біль у животі та грудній клітці. У лежачому положенні біль посилюється. При огляді виявлена болючість, крепітація та патологічна рухомість нижніх ребер зліва, частота серцевих скорочень – 120/хв, АТ – 100/60 мм рт. ст., ЦВТ – 20 мм вод ст, кінцівки холодні, аускультативно дихання вислуховується. Під час рентгенографії грудної клітки та живота виявлено ознаки перелому ребер. Симптом „серпа” від’ємний. Який Ваш діагноз?
A. Пошкодження черевного відділу аорти
B. Розрив тонкої кишки
C. Розрив селезінки
D. Гідроторакс
E. Ураження легені з кровотечею в плевральну порожнину

52. В санпропускник доставлений хворий 40 років зі скаргами на незначні болі в животі, слабість, головокружіння, миготіння «мурашок» перед очима. З анамнезу відомо, що 2 тижні тому була травма ділянки лівого підребер'ї. За медичною допомогою не звертався. Сьогодні, під час піднімання тягара, з'явилися вище вказані скарги. Хворий блідий, АТ 70/50 мм рт.ст., пульс – 110 уд./хв., слабого наповнення, еритроцити – 2,5 • 10^12, гемоглобін – 70 г/л. Яка найбільш імовірна патологія?
A. Гостре порушення мозкового кровообігу
B. Інфаркт міокарда
C. Гострий панкреатит
D. Шлунково-кишкова кровотеча
E. Розрив селезінки

53. Який оптимальний об’єм оперативного втручання при кістах (псевдо-кістах) підшлункової залози?
A. резекція підшлункової залози
B. зовнішнє дренування кісти
C. марсупіалізація
D. внутрішнє дренування кісти
E. висічення стінок кісти

54. Чоловік скаржиться на постійний ниючий біль у верхній половині живота, більше зліва, що підсилюється після прийому їжі; проноси, схуднення. Зловживає алкоголем. 2 роки тому переніс гострий панкреатит. Амілаза крові - 24 мг/(мл•год). Копрограма - стеаторея, креаторея. Цукор крові - 6,0 ммоль/л.

Яке лікування показане хворому?
A. Спазмолітики
B. Контрикал
C. Інсулінотерапія
D. Замісна ферментна терапія
E. Н2-блокатори

тема16





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1399 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...