Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Громадянське виховання



Значну увагу світова школа приділяє вихованню політичної культури. В країнах Заходу для цього використовуються різноманітні рольові ігри та дискусії. Один з перших був "проект Стенхауза". Проектом передбачалися політичні дебати учнів на заняттях під час позакласної роботи. Популярні рольові ігри на політичні і громадянознав-чі теми в школах США. Одна з них — «Страйк». Учні грають ропі власників підприємства, пікетників, штрейкбрехерів, представників влади і профспілок. Під час гри осмислюються економічні і політннні процеси, що відбуваються в суспільстві. Інша гра — «Вибори», коли школярі грають сценарій політичної кампанії: висування і суперництво кандидатів, голосування. Прикладом може бути рольова гра «Суд» в одній із середніх шкіл штату Огайо. У класі розсаджуються різні актори: суддя в мантії, захист, обвинувач, свідки, присяжні, публіка. Обговорюється «справа про пограбування крамниці». Проводиться «слідчий експеримент», викликаються «свідки», «журналісти» пишуть звіти.

Італійський педагог А. Берти придумала для школярів гру «Незаселений острів». Пропонується зобразити групу людей з різних країн, що висадилися на пустельну землю. Потрібно відтворити їх поведінку у незвичайних умовах. В учасників гри в залежності від віку виявилися різні уявлення про закони і політичні структури суспільства. Фантазії 7-річних вистачило лише на те, щоб уявити турботи окремої родини. 8—9-річні вважали, що всяким співтовариством повинні керувати лідери. Хлопці 10-11 років уже міркували про керування соціальними інститутами. 12-13-літні підлітки твердо заявляли, що закони встановлюються не лідерами, а співтовариством. 14-15-літні говорили про доцільність розробки і введення законодавства. В даний час рольові ігри в школах Заходу організуються регулярно і повсюдно.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ:

1. Проблема полікультурного виховання пов'язана з проблемою загальнонаціональної культури інтеграції різних етнічних груп населення:

а) у США;

б) Західній Європі;

в) Росії.

2. Модель "педагогічні технології" акцентує увагу на:

а) ідеї конструювання виховного процесу в оптимальному для кожного школяра вигляді;

б) ідеї моралізації освіти;

в) ідеї інтегрованого виховання

3. Модель "школа як сім'я" акцентує увагу на:

а) створити атмосферу співпраці;

б) соціальній адаптації дитини;

в) вихованні задоволення потреб дитини.

4. В школах яких країн регламентація має більше прикладний характер:

а) Росії;

б) Франції;

в)Японії.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...