Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення теорії авторитарного і гуманістичного виховання



На відміну від педагогічного авторитаризму розвиваються тенденції, пов'язані з гуманістичним вихованням. Це виявляється в посиленні уваги до умов життя школяра, прагненні реалізувати його можливості, створюючи комфортну психологічну атмосферу, коли всіляко заохочуються успіхи, пізнавальна і творча активність, схильності й інтереси дітей.

Велику популярність здобуває виховання, засноване на співробітництві, партнерстві. У цих умовах дитина виявляється повноправним учасником педагогічного процесу, виникають довірчі, невимушені відносини дітей і дорослих, реалізуються колективні педагогічні форми і прийоми, здійснюється спільна діяльність учнів, вчителів і батьків, народжується атмосфера радості і творчості.

Світова школа нагромадила значний досвід гуманного, антиавторитарного виховання, коли формується відповідна поведінка, починаючи від звички уступати в транспорті місце старшим до готовності відгукнутися на чуже лихо.

Так, на Заході одержала поширення так звана "поведінкова методика виховання". Вона передбачає вільні ігрові умови, співробітництво вихованців і наставників. Дана методика, наприклад, реалізується при «комунікативному вихованні» у школах США. У «комунікативному вихованні» виділяються 2 головні цілі: формування пізнавального (когнітивного) і емоційного (афективного) спілкування наставника і вихованців. Вчителі вирішують завдання сформувати в підопічних навички спілкування, що згодом можна удосконалювати.

У програму багатьох середніх шкіл входить курс спілкування, у рекомендаціях до якого, зокрема, звертається увага на необхідність, учитися слухати співрозмовника, уживати слова й інтонацію згідно ситуації, виділяти в спілкуванні головне і другорядне, вчасно фіксувати нерозуміння співрозмовника, викладати думку швидко і точно, адекватно передавати іншу точку зору й ін.

На додаток до таких рекомендацій можна послатися на методику спілкування, запропоновану американським ученим С. Ваймерота, Він радить учити мистецтву не сваритися з батьками, учителями, друзями. Головний спосіб уникнути грубого прояву конфлікту - створення добрих, рівних умов в класі.

Практика «комунікативного виховання» виключає сприйняти американської школи як символу індивідуалізму. Американські педагоги докладають чималих зусиль, щоб прищепити вихованцям навички спільної діяльності: у кружках, клубах, на спортивних змаганнях, диспутах, музичних фестивалях, конкурсах, ярмарках ідей тощо.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...