Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Високий рівень розвитку дітей. Порівнювати групи предметів, які відрізняються одним елемен­том



Порівнювати групи предметів, які відрізняються одним елемен­том. Групувати множини за однією з ознак: кольором, формою, роз­міром, кількістю. У дидактичних іграх з обручами вміти вправлятися з самостійного пошуку шляхів складання множин за виділеною ознакою.

Знати числа і цифри в межах п'яти, знати й уміти пояснювати, як утворюється кожне число. Розуміти, розрізняти кількісну і поряд­кову лічбу, чим відрізняються групи предметів, позначені суміж­ними числами. Відносити останнє число до всієї групи перелічува­них предметів. Використовувати лічбу на слух і на дотик. Порівню­вати дві групи предметів, сприйнятих різними аналізаторами (сплес­ки руками стільки раз, скільки намальовано кружків на картці). Лі­чити і відлічувати предмети в межах п'яти, незалежно від їхнього розміру, відстані між ними, називати числівники по порядку, утво­рювати множини за заданим числом.

Продуктивно-пізнавальними діями порівнювати предмети за роз­мірами: знайти відповідні колеса до машин, різних за розмірами; підібрати вікна, двері до різних за розмірами будиночків і т. д.

Складати ряд розмірів з чотирьох-п'яти предметів за різними параметрами (довжиною, висотою, шириною). Вміти пояснювати, що треба зробити, щоб скласти піраміду, башню з кубиків, куль, кілець; як можна визначити більше, менше кільце або кубик тощо.

Знати назви та розуміти особливості геометричних фігур (квад­рата, кола, трикутника, кулі, циліндра, куба), використовувати їх як еталони позначення форми предметів (круглі, квадратні).

У самостійній діяльності (ігровій, зображальній) використовува­ти ці знання. Продуктивно-пізнавальними діями вправлятися в скла­данні геометричних фігур на площині столу, в аналізі та зорово-дотиковому обстеженні їх. Складати геометричні фігури добудовою, вправлятися в самостійних пошуках шляхів складання фігур на ос­нові зразку, розвивати кмітливість, просторове уявлення. Висловлю­вати здогадний хід пошуку рішення, перевіряти його. цілеспрямова­ними пошуковими діями, (якщо забрати одну паличку — суміжну сторону двох квадратів, то утвориться прямокутник тощо).

Орієнтуватися у часі, визначати частини доби словами: ранок, день, вечір, ніч. Розуміти одне з головних якостей часу — плинність. Описувати послідовність подій, використовувати слова: вчора, сьо­годні, завтра.

Орієнтуватися у просторі. Використовувати в активному мовлен­ні слова та-вирази: спереду мене, за тобою, під вікном, поміж де­рев. У дидактичних і будівельних іграх формувати продуктивні дії, напрямлені на рішення проблемних ситуацій.

Показники:

- перелічувати і відлічувати предмети, їх зображення в межах п'яти;

- розуміти кожне число, пояснювати як воно утворюється;

- вміти користуватися числовими фігурами та цифрами;

- самостійно складати множину за числом, що було задане;

- розуміти, вміти пояснювати різницю між кількісною та поряд­ковою лічбою;

- виділяти окремі параметри розміру, порівнювати предмети за довжиною, шириною, висотою, будувати ряд розмірів;

- усвідомлено використовувати геометричні фігури як зразки фор­ми предметів; '

- в ігровій, побутовій, зображальній діяльності використовувати знання та вміння орієнтуватися в просторі;

- граматично правильно будувати речення, що розкривають зміст послідовних дій: вчора ходили до цирку, завтра буде музичне за­няття.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 968 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...