Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Орієнтовний зміст занять і бесід батьків з дітьми



Математична підготовка дитини в сім'ї здійснюєть­ся під керівництвом дорослих поступово, в процесі сис­тематичних занять з нею, спрямованих на ознайомлення з кількісними, просторовими, часовими відношеннями. Заняття можуть проходити у формі гри, бесіди, розповіді і пояснень дорослого, а також організації практичних дій самих дітей (накладання, прикладання, вимірювання, ви­різування, спорудження, перелічування, письма, штри­ховки тощо). В результаті цього у дитини формуються знання про те, що довкілля сповнене безліччю звуків, рухів, предметів. Усі ці множини відрізняються за своєю природою,- кількістю, формою, розміром, розміщенням у просторі. Чим точніші, повніші у дітей ці знання, тим глибше вони розуміють навколишню дійсність.

Водночас з набуттям знань у дитини розвиваються уміння порівнювати окремі предмети і множини, виділя­ти їхні основні властивості і якості, узагальнювати (об'єднувати) за цими, ознаками. Оперуючи різними множинами (предметами, іграшками), дитина навчаєть­ся виявляти рівність і нерівність множин, називати кількість певними словами: більше, менше, порівну. Порівняння конкретних множин готує дитину до засвоєння у майбутньому поняття числа.

Зміст і методика проведення занять залежать насам­перед від віку і рівня розвитку дитини. Основні принци­пи організації занять з дитиною в сім'ї — це доступність пропонованого матеріалу, послідовність, систематич­ність у роботі, широке застосування наочності, особливо в молодому й середньому дошкільному віці, зацікавле­ність і активність самих дітей.

Для занять з дітьми у батьків має бути такий мате­ріал: дрібні предмети, іграшки (мотрійки, кубики, ка­чечки, зайчики, ґудзики та їх зображення); картки, а також силуети пташок, тварин, комах, фруктів, овочів; геометричні фігури (кулі, куби, круги, квадрати), різні за кольором і розмірами.

Матеріал для кожного заняття батьки добирають відповідно до мети навчання і пропонують дитині саме той, який потрібен для цього заняття.

Ситуацій, в яких батькам дається змога виявити рі­вень математичних знань і умінь, багато. Наприклад, мама (бабуся) на кухні готує обід. Дитина поруч з нею, «Подай мені найбільшу морквину..., і ще одну маленьку морквиночку. От дякую!» При цьому дорослий голосом, інтонацією виділяє слова «одну велику», «маленьку». Дитині подобається така спільна діяльність з дорослим. Ось так ненав'язливо батьки допомагають дитині здобу­ти знання про розміри предметів. Або: збираючись на прогулянку, можна запропонувати дитині підібрати одяг для ляльки відповідно до її розміру. Гуляючи по доріжках, дорослий говорить про їхню довжину й шири­ну: широкою доріжкою зручно йти поруч і при цьому не заважати зустрічним людям, а вузькою — краще йти один за одним, по одному.

Розглядаючи на вулиці або на малюнку будинки, дитина дає характеристику розмірів вікон, дверей. У ма­газині вікна й двері широкі, а в житловому будинку — вужчі.

Під час прогулянок за містом можна звернути увагу малюків на гарненьку шишку. «Скільки ти знайшов ши­шок?» — «Одну». «А поглянь під цим деревом скільки їх!» — «Багато». «Давай всі зберемо... Скільки залиши­лось під деревом?»—«Жодної не залишилось». І так далі.

Щодня батьки можуть знайти різні можливості для розвитку у дітей орієнтування в часі і просторі. Для цього їй не треба багато часу, головне у тому, щоб батьки розуміли значення таких занять, а в цьому їм мають допомогти вихователі, педагоги.

Дитина, яка стоїть біля порогу школи, обов'язково має володіти елементарними навичками самоорганіза­ції. Ці навички надалі стануть її «помічниками» у нав­чальній діяльності, розумному використанні часу, вмін­ні чергувати працю, навчання, гру, відпочинок.

Важливо, щоб батьки спонукали дитину до самостій­ної розумової діяльності, вчили її логічно мислити. А для цього зовсім не обов'язково спеціальні вправи. Можна використати будь-які спостереження, різноманітні ігри, бесіди з дитиною.

Ставлячи дитину перед необхідністю самостійно мислити, важливо враховувати наявний у неї досвід і знання.

Запитання і завдання.

1. Доведіть важливість і необхідність наукового підходу до ви­вчення умов виховання дитини в сім'ї (Див. Котирло В. В. і Лади-вір С. А. Дитячий садок і сім'я//Дошк. виховання.— 1984.— № і.— С 40, 44).

2. Складіть план консультацій для батьків з певного актуаль­ного питання методики формування елементарних математичних уяв­лень і проведіть її у базовому дитячому садку.

3. Вивчіть річний план роботи дитячого садка (розділ «Робота з батьками»). Виявіть у ньому зміст, форми і методи роботи щодо формування елементарних математичних уявлень у дітей. Візьміть участь у його реалізації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2976 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...