Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми спільної роботи дитячого садка і сім'ї з питань математичного розвитку дітей



В останні роки все більше уваги приділяється питан­ням зміцнення сім'ї і створення сприятливих умов для виконання нею завдань всебічного розвитку дітей.

З кожним роком виховні функції сім'ї, батьків роз­ширюються. Підвищуються їхні освітній рівень та педа­гогічна культура, вони мають більше вільного часу для виховання дітей.

Основними формами спільної роботи дитячого сад­ка і сім'ї з питань математичного розвитку дітей є допо­віді й повідомлення на батьківських зборах і конферен­ціях; організація виставок наочних посібників з описанням використання їх; відкриті заняття з математики для бать­ків; групові та індивідуальні консультації, бесіди, пере­сувні папки тощо.

Основні напрями у роботі з батьками, у тому числі й ті, що стосуються формування у дітей елементарних математичних уявлень, подано у річному плані дошкіль­ного закладу. При його складанні беруть до уваги кон­кретні умови життя й виховання дітей у сім'ях, їхні ві­кові й індивідуальні особливості. План роботи обгово­рюється і затверджується на педагогічній раді. Питань математичного змісту в дошкільному закладі небагато, але висвітлення рівня математичного розвитку дітей передбачається у зв'язку з обговоренням різних проб­лем. Наприклад, підготовка дітей до школи, організа­ція прогулянок та екскурсій з дітьми, вікові й індиві­дуальні особливості дітей молодшого (середнього або старшого) дошкільного віку; значення гри у житті ди­тини тощо.

Докладніше роботу з батьками відображено в ка­лендарних планах вихователів, які щодня спостерігають за дітьми, багато можуть порадити батькам. Крім того, систематичне спілкування з батьками дає змогу вихова­телю поповнити відомості про дитину, знайти справжні причини певних труднощів у її математичному розвитку.

Найпоширеніша. форма індивідуальної роботи з сім'єю — бесіди. їх можна проводити, коли приводять. і забирають дітей, а також під час відвідання виховате­лем сім'ї дитини. Ця форма роботи вимагає від педаго­га великого такту, вміння, компетентності. Щоб викли­кати довір'я у батьків і бажання прислухатися до порад педагога, бесіду слід починати з констатації успіхів ди­тини. При цьому висловлення педагога мають бути ар­гументованими, доказовими, а ще краще — наочними. Можна показати зошит з математики, карточку, запов­нену самою дитиною, запис бесіди з дитиною тощо.

У розмові з батьками педагог з'ясовує, з ким із чле­нів сім'ї дитина буває найчастіше, які методи використо­вуються в сімейному вихованні, зокрема, з формування елементарних математичних уявлень. Ненав'язливо пе­дагог повинен дати свої конкретні рекомендації, як ефек­тивніше ознайомлювати дітей з такими поняттями, як кількість, розмір, простір, час. Педагог для цієї бесіди готує спеціальну літературу, посібники і залишає їх на якийсь час у сім'ї дитини для вивчення: Житомирсь­кий В. Г., Шеврин Л. Геометрия для малышей.— М.: Педагогика, 1975; Левинова Л. А., Сапгир Г. В. Приклю­чения Кубарика и Тематика или веселая математика.— М.: Педагогика, 1975; Щербакова Е. И. О математике малышам.— К.: Рад. шк., 1984; Дидактические игры и упражнения по сенсорному воспитанию дошкольников.— М.; Просвещение, 1978.

Розмовляючи з батьками, педагог'уважно прислуха­ється до того, що їх турбує, хвилює.

Поряд з цими формами спільної роботи дитячого садка й сім'ї велике значення має відвідання батьками занять і різних режимних моментів у дитячому садку. На заняттях з математики педагог дає змогу батькам побачити досягнення своєї дитини, її знання і- вміння, а також оволодіти окремими методичними прийомами фор­мування у дітей елементарних математичних уявлень. Після заняття треба обговорити з батьками, що Слід перенести в практику сімейного виховання, які ще мето­дики можна використовувати в індивідуальній роботі з дитиною вдома.

Підвищенню педагогічної культури батьків сприяють батьківські збори і конференції, на яких з відповідями виступають не тільки педагоги, а й батьки. Теми висту­пів добирають заздалегідь і розкривають яку-небудь актуальну проблему. Наприклад, з теми «Підготовка дітей до. школи» можна підготувати такі виступи бать­ків: «Які математичні уміння можна сформувати у дити­ни під час прогулянок?» або «Як використовуються ігри з дітьми для формування у них умінь рахувати?», «Як навчити дитину добре слухати і розуміти дорослого?» До конференції добре було б приурочити виставку дитя­чих робіт, методичних посібників, книг.

Засобами широкої педагогічної пропаганди є лекції і доповіді на підприємствах і в колгоспах, по радіо і теле­баченню.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 6950 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...