Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація підприємницьких ризиків



На практиці використовують різноманітні способи класифікації ризиків. В умовах сьогодення не існує однозначного підходу до певних класифікаційних ознак. Виділяють такі типи ризиків, що згруповані за наступними ознаками:

За ступенем об’єктивності та суб’єктивності рішень з об’єктивною ймовірністю; з суб’єктивною ймовірністю; з об’єктивно–суб’єктивною ймовірністю.
  За чисельністю суб’єктів ризику індивідуальний; груповий.
  За ситуацією стохастичний; (в умовах невизначеності) конкурентний (в умовах конфлікту).
За джерелом виникнення ризику пов’язаний із господарською діяльністю; пов’язаний з особою підприємця; пов’язаний з нестачею інформації про стан.
  За видами діяльності   виробничий – невиконання фірмою своїх зобов’язань за контрактом із замовником; фінансовий – невиконання фірмою своїх фінансових обов’язків перед інвесторами через використання для фінансової діяльності фірми боргу; інвестиційний – знецінення інвестиційно – фінансового портфеля, котрий складається як із власних цінних паперів, так і придбаних; валютний – коливання ринкових ставок власної грошової одиниці та курсів інших валют; юридичний – неправильне чи неправомірне оформлення документів; укладання угод чи трактування норм правових актів; страховий – азартна методологія страхування та неадекватність формування страхових тарифів страховою компанією; інноваційний – відхилення від мети у разі вкладання коштів у виробництво інноваційного продукту, науково – дослідні та конструкторські роботи.
    За ступенем належності до підприємницької діяльності підприємницький (виникає під час підприємницької діяльності); непідприємницький (виникає під час непідприємницької діяльності (неприбуткових організацій, навчальних закладів, науково–дослідних центрів, органів сприяння різним суспільним рухам тощо)).  
    За незалежністю до країни функціонування суб’єкта господарювання внутрішній (виниклий в певній країні ризик, що впливає на діяльність тільки її суб’єктів господарювання); зовнішній (джерело походження ризику для внутрішніх виробників перебуває за межами їхньої країни).
    За рівнем виникнення ризики макрорівня (виникають на підприємстві або у приватних осіб); ризики галузевого походження (виникають у групі підприємств однієї галузі чи чинять вплив на всю галузь); ризики міжгалузевого походження (виникають через наявність взаємовпливу та взаємозалежності окремих галузей і сфер економічної діяльності); регіональні ризики (виникають через наявність специфіки розвитку й управління окремими регіонами всередині країни); державні ризики (виникають на макрорівні та впливають на всіх суб’єктів господарювання даної країни); глобальні (міжнародні, всесвітні) ризики (виникають в економіці кількох країн чи світового співтовариства в цілому, впливаючи при цьому на діяльність суб’єктів господарювання).
  За причинами виникнення ризик, що викликаний непевністю майбутнього; ризик, що викликаний нестачею інформації для прийняття рішень; ризик, що викликаний особистими суб’єктивними чинниками групи, котра його аналізує.
      За сферою походження   соціально–політичний (зміна здійсню-ваного державою політичного курсу, введення в дію незапланованих раніше соціальних програм або інших дій (страйки, зміна психологічного клімату на підприємстві)); адміністративно–законодавчий (реалізація незапланованих адміністративних обмежень госпо-дарської діяльності суб’єктів ринку, зміни в законодавстві); виробничий (зниження запланованих обсягів виробництва, зростання витрат тощо); комерційний (зниження обсягів реалізації); фінансовий (невиконання суб’єктом господарювання своїх фінансових зобов’язань та зміни, що відбуваються у фінансовій системі взагалі); природно – економічний (залежність людини і суспільного виробництва від природно – кліматичних умов та зворотний зв’язок між суспільним виробництвом і довкіллям); демографічний (можливість зміни демографічної ситуації); геополітичний (можливість змін глобального характеру).
    За ступенем обґрунтованості прийняття ризику обґрунтовані (ризики, які підприємство вирішує взяти на себе після проведення аналітичної оцінки прогнозованих результатів і можливих витрат); обґрунтовані частково (ризики, котрі бере підприємство за умови рівності результатів і витрат, у випадку появи несприятливої події воно може отримати нульовий ефект); авантюрні (ризики, при реалізації яких існує висока ймовірність недосягнення запланованих результатів).
    За ступенем системності несистемні (унікальні) тобто ризики, не властиві даній системі; системні (ризики, наявність яких зумовлена самою системою).
      За відповідністю допустимим межам допустимі (припускають в межах його середнього рівня); критичні (припускають рівень, вищий за середній, але в межах допустимих значень для даної економічної системи і певних видів діяльності); катастрофічні (перевищують максимальну межу ризику, сформовану в даній економічній системі).
  За адекватністю часу ухвалення рішень про реагування на реалізовані ризики   попереджувальні (ризики, які враховані під час складання планів розвитку підприємства; при цьому розроблено стратегію його дій у випадку їх виникнення); поточні (непередбачені ризики, на які підприємство реагує у момент їх виникнення за відсутності розробленої стратегії дій); запізнілі (ризики, що не були передбачені підприємством, тому стратегія його дій розробляється вже після їх виникнення).
  За групою, що аналізує ризик і приймає рішення про дії підприємства у випадку його виникнення ризики індивідуального рішення (мають місце, коли рішення приймаються окремою особою); ризики колективного рішення (мають місце, коли рішення приймає група осіб).
  За масштабами впливу або за сферою охоплення одноособові (ризики, що впливають лише на дане підприємство та його найближче оточення); багатоособові (ризики, виникнення яких відбивається не тільки на окремому підприємстві, його найближчому оточені, але й на групі інших підприємств).
  За можливістю прогнозування прогнозовані (ризики, виникнення яких можна спрогнозувати); ризики, що частково не прогнозуються (форс – мажорні); не прогнозовані (ризики, виникнення яких неможливо передбачити жодним методом або підходом).
  За ступенем впливу на діяльність суб’єкта господарювання під час реалізації ризику негативний (ризик, реалізація якого спричинює програш суб’єкта господарювання); нульовий (ризик, котрий не впливає на суб’єкт господарювання); позитивний (ризик, реалізація якого спричинює виграш для суб’єкта господарювання).
  За частотою виникнення одноразові (короткострокові) – (мають місце лише один раз через певні причини); багаторазов і (постійні) – (можуть проявитися неодноразово).
    За можливістю запобігання   ризики, яким можна запобігти (організаційно – технічними або іншими управлінськими методами за умови вчасного реагування); ризики, яким не можна запобігти вказаними методами, але можна застрахувати; ризики, яким можна частково запобігти вказаними методами.
  За можливим результатом чистий ризик (ймовірність здобуття негативного чи нульового результату); спекулятивний ризик (ймовірність здобуття як позитивного, так і негативного результату).




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 504 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...