Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Постановка задачі вибору рішення в умовах невизначеності. Матриця рішень



Критерії і правила прийняття рішень в умовах невизначеності засновані на аналізі матриці можливих станів навколишнього середовища і альтернатив рішень (табл. 7.1).

Таблиця 7.1

Матриця рішень

Альтернатива S (стан середовища)
А S1 S2 Sj Sn
А1 W11 W12 W1j W1n
Аi Wi1 Wi2 Wij Win
Аm Wm1 Wm2 Win Wmn

Матриця, наведена в табл. 7.1, містить:

o в рядках -— альтернативи, тобто варіанти дій, один з яких необхідно обрати (Аi);

o в стовпчиках - можливі варіанти станів навколишнього середовища (Sj);

o на перетині рядків і стовпчиків – результат (наслідок рішення), який відповідає кожній альтернативі рішень і кожному стану системи (середовища). Тобто елемент матриці (Wij) означає витрати або виграш за вибору альтернативи (i) при стані навколишнього середовища (j).

Задача вибору рішення в умовах невизначеності зводиться до наступного.

Нехай заданий деякий вектор S = (S1,S2,..,Sn), який описує n станів зовнішнього середовища, і вектор А = (А12,..,Аm), який описує m допустимих рішень. Потрібно знайти такий вектор А* = (0,0,..,0, Xi,0,0,...,0), який би забезпечував оптимум деякої функції корисності W(A,S) по деякому критерію K.

Значення оптимуму функції W(А,S) розкривається виходячи з постановки конкретної задачі (наприклад, якщо мова йде про отримання прибутку, то значення функції прагнуть максимізувати, якщо про собівартість – мінімізувати).

Інформацію про вказану функцію корисності (в сутності, вихідні дані задачі такого типу) надають у вигляді матриці розмірністю m ´ n з елементами Wij = F(Аi,Sj), де F – вирішуюче правило (визначається з постановки конкретної задачі).

Слід відмітити, що формування вирішуючого правила багато в чому зумовлює кінцевий результат розрахунків (у випадку його неточності або помилок навіть правильний вибір критерію оптимальності і відповідні розрахунки не дають підстави вважати прийняте рішення найкращим).

При досить чіткій економічній постановці задачі практично не виникає проблем з формуванням матриці { Wij }.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 813 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...