Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаток Д. Д. 1. Схема самоаналізу уроку (розгорнутий)



Д. 1. Схема самоаналізу уроку (розгорнутий)

Клас, школа___________________________________

Тема уроку____________________________________

Тип уроку і його структура_______________________

1. Яке місце даного уроку у темі? Як цей урок пов’язаний з попереднім? Як цей урок працює на наступні уроки?

2. Які особливості учнів були враховані вчителем при плануванні уроку (загальний розвиток учнів; ставлення учнів до вчителя та навчального предмета, який він викладає; мотиви навчання; кількість сильних та відстаючих учнів; стан дисципліни у класі та ін.)?

3. Чи вдалося вчителю реалізувати освітню, виховну та розвивальну цілі уроку, обґрунтувати показники ефективності уроку:

а) глибокі усвідомлені знання;

б) ефективне оперування знаннями, вміннями, навичками;

в) розв’язання проблем, вихід із нестандартних навчальних ситуацій;

г) ефективна самостійна робота;

д) вміння виділяти суттєві ознаки провідних понять, конкретизувати їх, робити висновки;

е) готовність учнів виконувати домашні завдання, самостійні та контрольні роботи?

4. Відбір змісту, форм і методів навчання у відповідності до мети уроку. Виділити головний етап уроку і дати його аналіз: наскільки чітко і конкретно були поставлені перед учнями основні задачі етапу; чи був викликаний інтерес до нової теми; чи забезпечувалася науковість, систематичність. Доступність викладу, його логічність; як концентрувалася увага учнів на суттєвому; чи вдалося поєднати словесні, практичні та наочні методи; на скільки чітко організована практична робота учнів (забезпечення необхідним обладнанням, дотримання техніки безпеки); чи допомагали дидактичні вправи та приклади засвоєнню головного?

5. Чи раціонально був розподілений час, відведений на всі етапи уроку? Чи логічним і плавним був перехід між етапами? Показати, як інші етапи працювали на головний; послідовність, завершеність, цілісність та взаємозв’язок етапів.

6. Чи задоволені ви технікою уроку: дисципліна та організованість учнів; темп; ритм, систематична послідовність навчальних операцій, їх логічна завершеність.

7. Добирання дидактичного матеріалу (наочності, демонстраційного матеріалу, ТЗН) у відповідності до завдань уроку.

8. Як був організований контроль знань, умінь і навичок учнів? У яких формах здійснювався (усний, письмовий, індивідуальний, фронтальний, груповий; традиційна та рейтингова оцінка знань)? Чи правильно було визначено місце контролю серед інших етапів уроку? Чи були оптимальними витрати часу на опитування; чи була чітко поставлена основна мета опитування (підхід до нової теми, поточний контроль, перевірка умінь і т. ін.); якою була активність учнів; чи мав контроль навчальний характер; наскільки об’єктивно і аргументовано були виставлені оцінки?

9. Психологічна атмосфера на уроці та спілкування учнів і вчителя. Наскільки учні можуть і хочуть навчатися, а вчитель – може і хоче навчати; визначити стиль спілкування (інструктивний, інформативний, співтворчий, співпраці, диктату, шанування та поваги); чи здатні ви були передбачити конфліктні ситуації, своєчасно усунути негативні фактори навчання.

10. Як було організовано повідомлення домашнього завдання? Чи вчасно ви це зробили; чи оптимальні його обсяг та складність; чи запропонували учням у загальних рисах ознайомитися з ним; чи попереджено про можливі складності; чи мали місце диференційовані домашні завдання; чи мають домашні завдання самостійний творчий характер?

11. Чи задоволені ви власною поведінкою під час уроку (уміння володіти класом, підвищувати активність і інтерес. Підтримання дисципліни, дотримання стилю, тону, педагогічного такту. Спостережливість, кмітливість, почуття гумору; зовнішній вигляд; культура мовлення та жестів)?

12. Як ви оцінюєте результати уроку? Що в них вас задовольняє, над чим треба працювати, як подолати недоліки (ретельніше готуватися до уроку; краще вивчити особливості учнів класу; більше активізувати пізнавальний інтерес та діяльність учнів на уроці; попрацювати над педагогічною технікою, відвідувати уроки інших студентів, вчителів і т. ін.)

Д. 2. Самоаналіз уроку (стислий)

Клас, школа__________________________________

Тема уроку___________________________________

Тип уроку та його структура_____________________

1. Яке місце посідає даний урок у темі? Як цей урок пов’язаний з попереднім? Як цей урок працює на наступні уроки?

2. Які особливості учнів були враховані вчителем при плануванні уроку?

3. Чи вдалося вчителю реалізувати освітню, виховну та розвивальну цілі уроку, обґрунтувати показники ефективності уроку?

4. Відбір змісту, форм і методів навчання у відповідності до мети уроку, виділити головний етап уроку і дати його повний аналіз.

5. Чи раціонально був розподілений час, відведений на всі етапи уроку? Чи були логічними «містки» між етапами. Показати, як інші етапи працювали на головний етап.

6. Добирання дидактичних матеріалів (наочності, ТЗН, роздаткового матеріалу, демонструючих засобів) у відповідності із завданнями уроку.

7. Як був організований контроль знань, умінь та навичок учнів? В яких формах здійснювався?

8. Психологічна атмосфера на уроці й спілкування учнів і вчителя.

9. Як було організовано повідомлення домашнього завдання?

10. Як ви оцінюєте результати уроку? Що вас задовольняє, над чим треба працювати, як подолати недоліки?





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...