Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль 4. Педагогіка



Після виконання завдань репродуктивного, репродуктивно-творчого, творчо-репродуктивного рівнів професійного навчання, які забезпечуються практичною підготовкою, студенти приступають до самостійної роботи. При цьому передбачається набуття важливих професійних навичок і вмінь – комунікативних інструментальних (володіння письмовими і усними прийомами), аналітичних (виділяти головне, ставити проблему, висувати гіпотезу, збирати потрібну інформацію, розробляти план дій, реалізувати його і оцінювати результати).

Метою виконання завдань із педагогіки є підготовка студентів до інтеграції педагогічної теорії з реальною практикою виховної роботи, цілеспрямованого спостереження і аналізу змісту, напрямів, особливостей та окремих форм виховної роботи в умовах навчального.

Завдання п рактики з педагогіки:

- формувати та вдосконалювати професійно-педагогічні вміння, необхідні для здійснення різних форм і методів педагогічної діяльності;

- поглиблювати, інтегрувати, закріплювати теоретичні знання, що одержані студентами під час вивчення педагогічних дисциплін, свідоме застосування цих знань у виховній роботі з дітьми різних вікових та соціальних груп та їхніми батьками;

- навчати студентів умінням спостерігати й аналізувати виховну роботу в середньому загальноосвітньому навчальному закладі, проводити її з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей дітей;

- розвивати й удосконалювати аналітичні вміння під час роботи з документацією, у процесі опрацювання інформації, що зібрана за допомогою емпіричних методів;

- формувати у студентів комунікативні, гностичні, емпатичні, сугестивні, організаторські вміння;

- сприяти адаптації до обраної професії, розвивати інтерес до майбутньої педагогічної діяльності.

У результаті проходження практики студент повинен знати:

- психолого-педагогічні дисципліни та їх взаємозв’язок із реальним виховним процесом, можливості їх застосування на практиці;

- особливості системи виховної роботи як окремого класного керівника, так і загальноосвітнього (позашкільного) навчального закладу в цілому;

- специфіку взаємодії вихователя з дітьми молодшого шкільного чи підліткового віку, її соціально-психологічне і методичне забезпечення.

Студент-практикант повинен уміти:

- планувати виховну роботу;

- установлювати доцільні взаємини з адміністрацією, класним керівником, вихованцями та їхніми батьками;

- організовувати дозвілля учнів на перерві;

- спостерігати за класом і окремими учнями;

- планувати і проводити виховний захід;

- допомагати вчителю в проведенні окремих видів позакласної роботи, виготовленні дидактичних матеріалів, обладнанні кабінету;

- вести поточну і оформляти звітну документацію.

- При виконанні завдань із педагогіки студент-практикант має брати до уваги специфіку фахової підготовки.

Завдання для практичної роботи

Завдання № 1. Скласти психолого-педагогічну характеристику класу (колективу) учнів, за яким закріплений студент-практикант, користуючись поданою нижче схемою.

Склад класу: вік учнів, рівень їх розвитку. працездатність та успішність.

Рівень розвитку колективу: етап розвитку дитячого колективу, характерні ознаки розвитку, особливості діяльності активу класу, його роль у формуванні та зміцненні колективу, діяльність органів самоврядування, стан взаємин між активом, органами самоврядування та учнями між собою, лідери в колективі, їх вплив на діяльність інших учнів, напрями і форми зв’язку класного (дитячого) колективу з загальношкільним (загальним, позашкільним).

Рівень морально-духовного розвитку колективу: рівень сприйняття загальнолюдських цінностей, особливості вияву почуттів, рівень захищеності особистості, сформованість умінь і навичок у моральній поведінці.

Рівень фізичного розвитку колективу: загальний стан здоров’я учнів, ставлення до фізичної культури і спорту, потреби у фізичному розвитку.

Рівень трудового виховання: ставлення учнів до праці (громадської діяльності), рівень сформованості соціально-психологічної готовності до праці, сформованість умінь і навичок у сфері трудової діяльності, профорієнтація учнів.

Рівень естетичного виховання: сформованість почуття прекрасного, інтереси учнів до певних видів мистецтва, їх потреби щодо естетичного розвитку.

Шляхи та засоби подальшого формування колективу: створення сприятливих умов для розвитку особистості в колективі, подолання чинників, що заважають цьому.

Завдання № 2. Підготувати і провести профорієнтаційний захід для ознайомлення старшокласників зі своєю професією (хореографа, учителя музики, образотворчого мистецтва, психолога, соціального педагога, логопеда). Сценарій заходу підписується класним керівником або груповим методистом від факультету з рекомендацією оцінки. До звіту про проведення заходу обов’язково додаються фото- чи відеодокументи, що підтверджують факт його проведення.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...