Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка інженера-педагога до публічного виступу



Досить часто в професійній діяльності інженера-педагога (майстра виробничого навчання) крім безпосереднього проведення навчальних занять (інструктажів) постає необхідність виступу перед аудиторією слухачів (наради, звіти, виховні заходи, публічний захист дисертаційної роботи, вітання тощо). Недостатньо обізнані з методикою такого виступу інженери-педагоги, виступаючи емоційно, можуть справити певне враження на слухачів, але не завжди будуть здатними їх переконати, зацікавити своєю ідеєю. Виступ буде успішним, якщо емоції промовця поєднуватимуться з глибоким знанням справи та аргументами, тому до нього потрібно ретельно готуватися.

Підготовку публічного виступу починають із плану, який нерідко складають на окремих картках (рис. 3.7).

Картка № 5 Результат виступу
Картки № 3 і № 4 Як переконати слухачів
Картка № 2 Як ефективно використати свою енергію
Картка № 1 Як заволодіти увагою слухачів

Рис. 3.7 Картки плану виступу перед аудиторією

Картки зручно заповнювати у певній послідовності, починаючи з картки № 3, на якій чітко формулюють тему виступу, а також його положення, які необхідно довести до слухачів чи пояснити. Картку № 4 використовують для нотування на ній усіх доказів, наприклад, порівнянь і протиставлень, цифр тощо. Заповнюючи картки № 3 і № 4, слід продумати, як розкрити тему виступу, зробити її зрозумілою для всіх, аргументувати правильність своєї позиції і досягти порозуміння з аудиторією.

На картці № 5 формулюють завершальне звернення до аудиторії, тобто те, до чого оратор прагне спонукати слухачів. Доцільно наголосити на важливості повідомленого, шляхах можливого використання почутого у майбутньому.

Продуманий початок виступу занотовують на картці № 1. Яскравий, короткий, чіткий вступ повинен заволодіти увагою слухачів, викликати довіру, інтерес до оратора і його промови.

На картці № 2 занотовують причини, мету виступу, важливість порушеної теми, аргументи, за допомогою яких можна залучити до розмови кожного слухача. Після складання плану можна усно продумати його розгортання, підібрати необхідні слова, жести, інтонацію. Поширеною є практика, згідно з якою оратор спочатку пише свою промову, вивчає її, щоб надалі користуватися лише опорними картками. Можна обрати будь-який спосіб, але неприпустимо читати виступ.

Корисним прийомом є декламування своєї промови разів шість, а за необхідності і більше. При цьому потрібно уявляти, що це не підготовка, а справжній виступ перед аудиторією.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 803 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...