Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тренінг як форма проведення навчальних занять



Досить ефективною формою розвитку професійних знань, умінь та навичок студентів є тренінг. Навчальний тренінг у дослідженнях як педагогів, так і психологів розглядається як активна пізнавальна діяльність. При цьому майбутні фахівці виконують тренінгові вправи, які максимально адаптовані до майбутньої професійної діяльності.

Навчальний тренінг це - форма активного навчання, спрямована на оволодіння учасниками певними знаннями, технологіями, навичками та інформацією; під час навчання майбутні фахівці виконують тренінгові вправи адаптовані до майбутньої професійної діяльності під керівництвом викладача-тренера на основі спеціально підготовлених інструктивно-методичних матеріалів відповідних сучасним вимогам до професійної діяльності.

Тренінги дають змогу реалізувати потребу майбутніх фахівців у спілкуванні, груповій взаємодії, прямому й опосередкованому впливі на інших людей.

Сьогодні наявна велика кількість модифікацій конкретних форм тренінгів, відповідно до якої тренінг - це:

а) своєрідна форма дресури, коли за допомогою жорстких маніпулятивних прийомів формуються зміни в поведінці, „стираються" шкідливі, на думку керівника тренінгу, звички;

б) тренування, в результаті якого відбувається формування та відпрацювання вмінь і навичок ефективної поведінки;

в) форма інтерактивного навчання, метою якого є передача знань, а також розвиток певних умінь і навичок;

г) метод створення умов для саморозкриття учасників і самостійного пошуку способів розв'язання власних психологічних проблем.

Мета тренінгової групи - формування навичок міжособистісного спілкування з різними категоріями населення, реалізація творчого потенціалу, розвиток здатності до самопізнання.

Зміст тренінгів має бути спрямований на вироблення навичок у майбутніх соціальних педагогів вступати у взаємодію з об'єктами соціально-педагогічної діяльності, тактовно і цілеспрямовано вести з ними бесіду, ураховувати інтереси й потреби клієнта, розуміти мотиви вчинків і поведінки клієнтів, знаходити до них індивідуальний підхід, прогнозувати їхній розвиток, результати роботи та післядію.

Під час тренінгу відбувається неформальне, невимушене спілкування, яке відкриває перед групою варіанти розвитку й розв'язання соціально-педагогічних проблем. Навчальний тренінг і традиційні форми навчання мають суттєві відмінності. Традиційне навчання більш орієнтоване на правильну відповідь і за своєю сутністю є формою передачі інформації та засвоєння знань. Натомість навчальний тренінг передовсім орієнтований на запитання та пошук. На відміну від традиційних, тренінгові форми навчання повністю охоплюють весь потенціал людини: рівень та обсяг її компетентності (соціальної, емоційної та інтелектуальної), самостійність, здатність до прийняття рішень, до взаємодії тощо. Звичайно, традиційна форма передачі знань не є сама по собі чимось негативним, проте у світі швидких змін традиційна форма навчання має звужені рамки застосування.

Основними формами роботи, які можна використовувати в ході проведення тренінгу можуть бути: інформаційне повідомлення, міні-лекції, мозковий штурм, рольова гра, робота в малих групах, групова дискусія (круглий стіл, засідання експертної групи, форум...), рухавки тощо.

Тематика тренінгів для майбутніх соціальних педагогів має бути спрямована на пізнання особистісних переживань студентів, пов'язаних із певними труднощами, перешкодами, невдачами; запобігання негативним емоціям та розчаруванням; вироблення навичок професійного спілкування.

Тренінгові групи, тематику їхньої роботи слід формувати з урахуванням інтересів студентів. Пропонуємо таку проблематику тренінгів: „Який я спеціаліст?", „Комунікативна компетентність соціального педагога/соціального працівника у роботі з різними категоріями населення", „Особистісна та професійна культура соціального гувернера", „Соціально-педагогічна взаємодія з важковиховуваними підлітками", „Особливості використання інтерактивних форм та методів роботи соціального педагога у формуванні правової культури молоді", „Соціально-педагогічні аспекти роботи соціального педагога інтернату для дітей-інвалідів", „Соціально-педагогічні аспекти роботи соціального педагога інтернату для дітей-сиріт", „Професійна компетентність соціального педагога/соціального працівника у роботі з особами, звільненими з місць позбавлення волі " тощо.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...