Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вітчизняні моделі професійної підготовки соціальних педагогів



Методика викладання соціально-педагогічних дисциплін

Більшість теоретичних підходів до розробки форм та змістового наповнення моделей вузівської підготовки фахівця передбачають опис основних Вітчизняні моделі професійної підготовки соціальних педагогів видів професійної діяльності, перелік вимог до сукупності іпань, умінь та навичок майбутніх фахівців, що висуваються різними галузями суспільного виробництва, науки, культури, соціальної робо­ти тощо. Саме такий підхід визначає інформаційно-дисциплінарну мо­дель навчання, яка будується, як різнорівнева конструкція і поєднує в собі такі блоки: систему планування навчального процесу, структури- іацію професійних завдань, відповідно до змісту навчальних дисцип­лін, хронологізацію навчального процесу, відповідність навчальних та виробничих практик змісту навчального етапу та певних дисциплін, апробацію отриманих знань на практиці.

Кваліфікаційна модель все частіше береться за основу побудови іє­рархії завдань підготовки фахівця соціальної сфери, вона розглядаєть­ся в якості базису моделі професійної підготовки. При цьому така мо­дель не тільки визначає якості випускника, а й виступає в ролі професійного еталона, до якого потрібно наблизитися в процесі на­вчання.

Рольова модель професійної підготовки майбутнього соціального педагога запропонована Сидоровим В.М. Дана модель пропонує професійну підготовку працівника соціальної сфери будувати відпові­дно до соціальної позиції (ролі) фахівця. Ролі соціального педагога ви­знаватимемо як культурно-детерміновану модель поведінки спеціаліс­та при здійсненні професійних завдань. Ролями соціального педагога є такі: посередника, адвоката, учасника спільної діяльності, помічника клієнтів, терапевта; наставника, конфліктолога, аніматора, експерта, суспільного діяча тощо. Основна роль соціального педагога — роль посередника, яка трактується як проміжна ланка між дітьми й дорос­лими, між сім'єю та державними службами, організаціями й установа­ми, покликаними піклуватися про духовне, фізичне та психічне здо­ров'я населення. Виконуючи роль адвоката, захисника інтересів і прав дитини, молодої людини, сім'ї, різних категорій населення, соціальний педагог прагне соціальної справедливості, намагається допомогти лю­дям реалізувати їхні здібності. Роль учасника й провідного організато­ра спільної діяльності дітей і дорослих, передбачає спонукання учас­ників до дії, ініціативи, творчості. Виконуючи роль помічника соціальний педагог допомагає клієнтам у формуванні та розвитку со­ціальної компетенції, здатності самостійно вирішувати свої проблеми. Соціальний педагог нерідко виконує роль терапевта й наставника сім'ї, дітей, людей, що їх оточують; він веде випадок, піклуючись про здоров'я, моральні, загальнолюдські цінності клієнтів, своєчасне ви­рішення їх проблем. У ролі конфліктолога соціальний педагог допома- і ас передбачити та розв'язати конфліктні ситуації, що виникають у к н іе нтів; у ролі аніматора — спонукає їх до творчих дій, сприяє відно- шіеііню соціально-позитивної взаємодії між особистістю та суспільст­вом; у ролі експерта — визначає соціальний діагноз та методи співро- "I гництва з конкретним клієнтом. Соціальний педагог виконує також і роль громадського діяча, підтримуючи, розвиваючи й очолюючи соці- і ні.ні ініціативи громадян.

Таким чином, моделі професійної підготовки соціального педагога не є статичним утворенням, здебільшого вони виступають як резуль­тат науково-практичного пошуку, у процесі якого створюються (від­повідно до сучасних вимог глобалізації та інтеграції) світові стандарти професійної підготовки); вивчається, узагальнюється вітчизняний та зарубіжний досвід





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 835 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...