Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійна підготовка соціальних педагогів в Україні: історія, перспективи та здобутки



Підготовка фахівців соціальної сфери в Україні здійснюється з 1992 року в десятках вищих навчальних закладах різного рівня акредитації. Функціонують знані в Україні та за кордоном школи професійної підготовки со­ціальних педагогів: Інститут соціальної роботи та управління Націо­нального педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, Луган­ський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченко, Волинський державний університет імені Лесі Українки, Запорізький національний університет, Тернопільський державний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка тощо.

Професійна підготовка майбутнього соціального педагога як скла­дова цілісного процесу навчання і виховання студента вищого навча­льного закладу спирається на визначені теоретиками й практиками пе­дагогіки вищої школи, зокрема Алексюком А.М., Бондарем В.І., Єв- тухом М.Б., Капською А.Й, Лозовою В.І., Нісімчук А.С., Огнєвю- ком В.О., Хоружою Л.А., Ярошенко О.Г. та іншими.

Проблема професійної підготовки майбутнього соціального педа­гога знайшла своє відображення у наукових положеннях: теорії соціа­льної педагогіки (М.А. Галагузова, І.Д. Звєрєва, А.Й. Капська, І.А. Ліпський, А.В. Мудрик, А.О. Рижанова, Л.А. Штефан та ін.); соці­ально-педагогічної роботи з дітьми та молоддю в різних соціумах (О.В. Безпалько, Г.М. Лактіонова, В.М. Оржеховська, Ю.Й. Поліщук, С.В. Савченко, М.М.Чернуха та ін.).

Аналіз сучасної наукової літератури дозволяє визначити професій­ну підготовку соціальних педагогів як процес і результат оволодіння цінностями соціально-педагогічної діяльності, професійно необхідни­ми знаннями, уміннями й навичками, професійно важливими особис- і існими якостями, які є основою формування готовності до професій­ної соціально-педагогічної діяльності.

Галагузова Ю.Н. [1] пропонує розглядати професійну підготов­ку майбутніх працівників соціальної сфери в контексті соціальної освіти, що має багаторівневий і багатоаспектний характер, є проце­сом та результатом формування, шляхом засвоєння системи знань, умінь та навичок, готовності до професійної діяльності в сфері со­ціального виховання і навчання, соціального захисту, підтримки, корекції і реабілітації клієнтів, які перебувають у складній життєвій ситуації.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 711 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...