Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудуйте програму складання професіограми та психограми льотчика



Психограмма успішного льотчика (складена італійським психологом Джемеллі) включала наступний перелік ПВК (професійно важливі якості): здатність швидкого орієнтування в навколишніх явищах; зосереджена увага при широкому його обсязі; швидкість і точність запам'ятовування; слабка дратівливість (стійкість емоційної сфери); опірність впливу зміни висоти.

Професіограма діяльності льотчика
опис практичної діяльності льотчика, виконане у вигляді графіків або таблиць (матриць). Являє собою послідовність окремих одиниць-операцій: пошуку відповідного індикатора, сприйняття й оцінки інформації, прийняття рішення, пошуку необхідного органу управління, виконання рішення. Найбільше застосування отримали П. д. описують перенос і фіксацію погляду і руху рук. П. д. використовуються при компонуванні різних засобів відображення та інформації органів управління та пультів.
Завдання пілота - керувати літаком або вертольотом так, щоб він опинився в потрібний час у кожній з розрахункових точок траєкторії польоту. Для цього він вибирає режими роботи двигунів, за допомогою органів управління координує руху повітряного судна як в горизонтальній (вправо-вліво), так і у вертикальній (вгору-вниз) площинах. Він спирається на спостереження за обстановкою в повітрі, показання приладів, команди наземних диспетчерів.
Важливе значення має і суб'єктивне почуття польоту, яке складається з сприйняття звуку двигунів (досвідчені пілоти визначають на слух найменші зміни в режимі їх роботи), прискорення / уповільнення і крену, вібрацій літака. На найбільш сучасних повітряних суднах (таких, наприклад, як російські ТУ-214 та ІЛ-96 або європейський А-380) управління значною мірою автоматизовано, і пілоти не стільки «рулять» ними, скільки контролюють роботу електроніки.
На великих повітряних суднах працює не один пілот, а екіпаж, найчастіше включає чотирьох членів, від злагодженості дій яких залежить безпека польотів. Командир координує їх роботу, приймає основні рішення, пілотує літак на найбільш відповідальних ділянках колії (зліт і набір висоти, зниження і посадка, зіткнення з атмосферним фронтом і т. п.).
Другий пілот керує літаком на більш простих ділянках шляху, а також готовий у будь-яку секунду замінити командира і прийняти на себе управління при виникненні яких-небудь проблем. Штурман відповідає за траєкторію руху повітряного судна, розраховує його курс. Бортінженер стежить за справністю і безперебійною роботою всіх систем, контролює заправку і завантаження літака. На невеликих літаках, де екіпаж менше, пілоти суміщають частину цих функцій, а іноді і все.
Професія висуває підвищені вимоги до здоров'я, для її отримання потрібно пройти сувору медкомісію. Протипоказань досить багато, одне з найпоширеніших - схильність до закачування, пов'язана з особливостями роботи вестибулярного апарату (тим, у кого паморочиться голова або виникає нудота на різного роду гойдалках-каруселях або, тим більше, в транспорті, професія не підходить). Льотчики регулярно проходять медичні огляди і можуть бути відсторонені від роботи в разі виникнення проблем зі здоров'ям.
Отримати професію можна в училищах та академіях цивільної авіації; освіту пілотів може бути як середнім спеціальним, так і вищим (кваліфікація «інженер-пілот»). У багатьох зарубіжних країнах популярний і інший шлях у цю професію: людина в приватному порядку проходить заняття в льотній школі (зрозуміло, оплачуючи їх), літає належну кількість годин під керівництвом інструктора, після чого отримує ліцензію пілота і пропонує свої послуги авіакомпаніям.
Попит на ринку праці в даний час досить високий, цих фахівців в Росії не вистачає, так як кількість авіаперевезень постійно зростає, до того ж літні льотчики йдуть на пенсію швидше, ніж на зміну їм приходить молодь. Особливо цінуються пілоти, які вміють працювати на сучасних повітряних суднах закордонного виробництва, таких як Boeing і Airbus.
Кар'єрні перспективи
: стати командиром повітряного судна, працювати на міжнародних рейсах, перейти на адміністративні посади в авіапідприємстві, стати інструктором-наставником для молодих пілотів.




Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1413 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...