Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конспект заняття на тему. “Подорож економят по казках”



Подорож економят по казках”

Програмний зміст: розширити й уточнити знання дітей про казки та казкових героїв; закріпити знання економічних термінів, уміння вживати їх в розмовній мові; закріпити уміння вживати повні речення, дотримуючись правильного порядку слів; продовжувати формувати мовленнєву культуру спілкування, розмовляти спокійним, ласкавим тоном; розвивати уміння дітей логічно й послідовно будувати розповідь, художню виразність дитячої мови, творчість, уяву, фантазію; виховувати в дітей любов до казок, відчуття дружби, товариськість, цілеспрямованість, наполегливість у пошуку вирішення виникаючих проблем.

Матеріал: м’яч, картки із зображенням “потреб”; економічна карта податків, маска “паровозик”; “Азбука економічних казок”, макет “СБ”.

Хід заняття

Вихователь вітає дітей і гостей у групі. Пропонує всім разом поздороватися. (Діти і вихователь передають один одному дзвоник і вітаються: передавати дзвоник потрібно тихо.)

Вихователь показує дітям величезний конверт, у якому лежить лист. Але, щоб відкрити цей лист, треба пригадати слова ввічливості.

Вихователь відкриває лист і показує дітям карту.

– Для чого потрібна карта? (Карта потрібна для того, щоб подорожувати по різних містах; щоб не заблукати в чужому місті тощо.)

Вихователь пропонує розглянути маршрут, зображений на карті, за яким можна подорожувати, і запрошує дітей у подорож по казках.

– Ви знаєте, що в кожній казці є “зачин”. Що це таке? (Це слова, з яких починається казка.) Які ви знаєте зачини? (“Жили-були”; “У тридев’ятому царстві, у тридесятій державі”; “Одного разу багато років тому”; “Це трапилося давно”; “У деякому царстві, у деякій державі”.)

– А ще в казці є “кінцівка”. Що це таке? (Це слова, якими закінчується казка.) Які ви знаєте кінцівки? (Ось вам казочка, а мені бубликів в’язочка”; “Ось і казці кінець, а хто слухав – молодець”; “Стали вони жити-поживати та добра наживати”;

Злетілися птахи з моря,

Посідали на огорожі

Співали птахи, розповідали казки.

Були там і небилиці.

Одну я там перейняла та вам привезла. Це ще не казка, а приказка. Казка попереду.

Вихователь пропонує дітям вибрати все необхідне для подорожі (Одяг, їжа, пиття.)

– Як усе це називається одним словом? (Потреби).

– Які ще потреби людини ви знаєте? (У дружбі, у захисті, у медицині.)

Гра з картками “Потреби”. Вихователь роздає дітям картки, на яких вони відзначають, які потреби необхідні людині.

Вихователь звертає увагу дітей на те, що вони забули взяти із собою в подорож гроші. Навіщо в подорожі потрібні гроші? (Купувати сувеніри на згадку про ті місця, де побувають).

Дітям пропонують пригадати, на якому “чарівному” транспорті можна подорожувати по казках: килим-літак, шапка-невидимка, чоботи-скороходи, чарівна паличка.

Вихователь з дітьми під музику “Блакитний вагон” вирушає в подорож. Діти проходять під “чарівними” воротами, зупиняються біля дошки, де прикріплена карта.

– Ми потрапили в казку. Як вона називається, ви дізнаєтеся, якщо впізнаєте її фрагмент. (Вихователь читає уривок з казки “Крокодил Гена і Чебурашка”, діти відгадують казку.)

– Назвіть друзів цих героїв (старенька Шапокляк, щеня Бобик, дівчинка та ін.) Як вони жили? (Дружно.) Як заробляли собі на життя? (Крокодил Гена працював в зоопарку “крокодилом” і приносив додому зарплату. Чебурашка вчився на льотчика і приносив додому стипендію. Старенька Шапокляк не працювала, була пенсіонером і отримувала пенсію).

– Як усе це назвати одним словом? (Бюджет).

Вихователь показує плакат із зображенням гаманця.

– Подивіться на цей гаманець, це і є бюджет сім’ї Крокодила Гени. А що це за маленька частина, яку відрізують ножиці? (Це податки.) Навіщо ми платимо податки? (Щоб не закривалися школи, дитячі садки, будували нові дороги, красиві будинки.) Давайте пограємо в гру “Я почну, а ти продовжиш”.

Гра з м’ячем “Якщо ми не платитимемо податки, то...”.

Під музику вихователь з дітьми вирушає по групі в нову казку “Золотий ключик”.

– Який казковий герой говорив чарівні слова “крекс, пекс, фекс”? Що відбулося в казці з Буратіно? (Він попався на обман кота й лисиці, тому втратив свої гроші). Де він зберігав гріш? (У роті). Де можна зберігати гроші? (Показ таблиці). Де надійніше й краще зберігати гроші? (У банку.) Чому? (Він охороняється, тому гроші нікуди не пропадуть.)

– Давайте придумаємо казці інший кінець. (Він не закопав гроші, а купив тату Карло нову куртку, а собі азбуку тощо.)

Вихователь запрошує дітей продовжити подорож і відгадати загадку:

Довгонога дівчина

Дуже любить веселитися.

Вона по полю пішла

І копієчку знайшла (Муха).

– Чи вдало витратила муха гроша? Що вона купила? (Самовар.) Навіщо? (Вона запросила всіх своїх друзів на чай. Усім було весело і у всіх був гарний настрій.)

Вихователь пропонує дітям скласти казку “Муха – Цокотуха” на новий лад:

Муха, Муха-Цокотуха,

Золотава чепуруха!

Муха стежкою пішла,

Муха грошики знайшла.

Пішла муха на базар

І не купила самовар.

– А що вона могла купити? (Будь-який товар або покласти гроші в банк).

Подорож продовжується й діти підходять до нової казки.

– Це незрозуміла казка: намальовані пташки, ноти. Що б це означало? (Музика, пісні). Це музична казка.

– У яких казках живуть пісеньки? Чим вони допомагають героям? (Допомагають долати труднощі.) Щоб нам було веселіше в дорозі, давайте ми заспіваємо пісеньку (Діти співають пісеньку.)

Вихователь повідомляє дітей про те, що подорож скінчилася, і дарує Буратіно “Азбуку економічних казок”, щоб він добре знав казки й міг знаходити в них економіку. (Малюнки в цій книзі вигадані й намальовані дітьми.)





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 3412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...