Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конспект заняття на тему. “Казкова подорож юних економістів”



“Казкова подорож юних економістів”

Програмний зміст: ввести дитину в світ елементарних уявлень про економічні процеси й об’єкти, через ознайомлення із сімейною економікою, продуктами праці та їх виробниками; уточнити й розширити уявлення дітей про обмін товарами й послугами, про гроші і їх значення; учити робити прості припущення з приводу дій, необхідних для вирішення тих або інших проблем, використовувати доступні засоби й способи пізнання; виховувати інтерес до економічних занять на основі всіх видів дитячої діяльності й розвитку: екологічного виховання, математичного розвитку, художньо-мистецької діяльності, соціально-етичного виховання.

Матеріали: лялька Гном-Економ; карта, соснова шишка, золоте кільце, картина; штучне дерево; “веселики”; квіточки з відривними пелюстками; казкові герої Муха-Цокотуха, Буратіно, Півник; колодязь, одноразові стаканчики.

Хід заняття

Діти заходять до залу. Вітають гостей. З’являється хлопчик – Гном-Економ:

– Здрастуйте, діти! Я радий вітати вас у своєму королівстві. А як воно називається, якщо в ньому живе Гном-Економ? (“Королівство Економіка”.)

– А ви хочете там побувати? Для того, щоб потрапити туди, необхідно провести економічну розминку. Готові? Я говоритиму слова, а ви будете називати слова “навпаки”.

1. Економічна розминка:

Дорого – дешево; доход – витрата; покупець – продавець; добро – зло; добре – погано; експорт – імпорт; працелюбний – ледачий. (Після розминки діти проходять і сідають на килимі.)

Гном Економ розповідає дітям історію, яка відбулася в одному королівстві:

“Жили – були король і королева. І було в них багато – багато діток. Діти були розумні, ввічливі, й дуже схожі на маму й тата. Короля звали Бізнес, а королеву Валюта. І ось одного разу в них трапилося велике горе: пропала одна з улюблених дочок – принцеса Економіка. Усі жителі королівства знали принцесу як працелюбну, розумну, серйозну дівчину. Горю цьому не було ні кінця, ні краю.

Король і півцарства обіцяв, і трон свій віддати наважувався, а принцесу все ніхто не міг відшукати.

І ось в один з вечорів з’явився лицар на прізвисько “Ризик Благородне Серце”. І дав королеві слово, що відшукає принцесу. Довго мандрував лицар. І зустрів мене. Від нього я дізнався про все те, що вам розповів.

Чи допоможете ви благородному лицареві відшукати принцесу Економіку?

2. З’являється Злочинниця Інфляція.

– Хто ви такі? Навіщо в моє королівство прийшли?

Я – Злочинниця Інфляція. Хочете принцесу Економіку звільнити? Ха-ха-ха! Нічого у вас не вийде. У моєму Королівстві все не так уже просто. Кожен кущик, дерево зберігають у собі таємниці й загадки. Розгадайте їх – відшукаєте принцесу. А якщо не зумієте подолати всі випробування, ви повинні будете назавжди покинути королівство й забути про принцесу Економіку.

– Ну що, злякалися? (Ні). Тоді візьміть цю карту “Шукай – свищи” і вирушайте на пошуки принцеси. Тільки не забувайте мій наказ. (Йде.)

Вихователь розгортає карту, на якій позначена стежина, і запрошує дітей вирушати в дорогу. (Вихователь з дітьми йдуть стежиною.)

3. Подолання перешкод Злочинниці Інфляції.

На підлозі лежать соснова шишка, золоте кільце, пачка чаю, картина.

· Це перше випробування Злочинниці Інфляції. Треба обрати той предмет, який можна використовувати замість грошей (чай, кільце).

· Чай був цінним засобом обміну в Монголії, Китаї, Індії. Минали часи, і люди зрозуміли, що гроші повинні бути зручними. Такими грошима на багато століть стало золото. Воно не іржавіє, важке, а це означає, що навіть маленький шматочок має цінність. Як називається обмін одного товару на інший? (Бартер)

· На карті зображено дерево. Що це за дерево? (Грошове.) Що на нім висить? (Гроші, валюта.) (Діти розповідають вірші про валюту.)

Діти, чи насправді гроші ростуть на деревах? А де ж можна збільшити кількість грошей? (Відсотки у банку, можна заробити на виробництві.)

Де виготовляють гроші? (На монетному дворі.)

· На карті зображена незвичайна квіткова клумба. На ній ростуть квіточки семикольорові. Напевно, тут щось приховала злочинниця. Квіточки не прості, на них є якісь завдання. Відриваючи пелюстки, ми дізнаємося про професії, які існують в королівстві для задоволення потреб його жителів. (Кравець, швець, будівельник, садівник, пекар, перукар, лікар, музикант.) (Діти розповідають про професії.)

· Для чого в цьому королівстві виготовляють так багато різних товарів і послуг? (Для того, щоб люди різних професій виготовляли більше хороших товарів. Чим більше товарів, тим більше люди можуть заробити, тим краще вони живуть. На зароблені гроші можуть купувати ті товари, які захочуть, користуватися різними послугами.)

· На карті позначена галявина з казковими героями. Вихователь і діти йдуть стежиною. Підходять до галявини, на якій розставлені іграшки. Вихователь пропонує дітям пояснити, чому Злочинниця Інфляція зібрала всіх казкових героїв разом.

– Як ви вважаєте, чому тут герої казки “Три поросяти”?

У тій казці тільки Наф-наф не лінувався,

трудився, побудував свій будинок міцним-

міцним. У Наф-нафа доход перевищував витрати, і на свої накопичення він зміг придбати будматеріали.)

– Чому тут Муха-Цокотуха? (Муха-Цокотуха вдало вклала свої гроші. Купила самовар, усіх пригощала. В майбутньому вона зможе відкрити свою справу – кафе для комах.)

– А це герой казки “Півник і бобове зернятко”. (У цій казці, щоб допомогти Півнику, Курочка здійснювала бартерні операції.)

– Що трапилося з Буратіно? (Він посіяв гроші й думав, що виросте дерево з монетами замість листя.)

Вихователь пропонує дітям придумати щасливий кінець казки “Буратіно”.

· Вихователь звертає увагу дітей на чарівний колодязь, який знаходиться на галявині. Вода в колодязі чиста, прозора, прохолодна. У цьому королівстві все для блага жителів: навіть стаканчики приготовані для подорожніх. (Вихователь роздає стаканчики. Діти п’ють воду).

– Що можна зробити для того, щоб про цю воду дізналися всі жителі королівства? (Діти придумують рекламу води.)

· Вихователь хвалить дітей за вдале подолання перешкод. (З’являється Злочинниця Інфляція).

– Діти! Але це ще не всі випробування. Вас чекає найважче. Якщо з цим завданням упораєтеся, тоді віддам принцесу.

4. Складання слова “Економіка” з великих букв.

(Діти збирають з великих букв слово.)

З’являється Принцеса Економіка:

– Спасибі, вам, діти, за те, що врятували мене від злої чарівниці Інфляції. За це я хочу вам віддячити. (Принцеса роздає дітям пригощання – шоколадні медальки.) Вихователь дякує Економіці, прощається з нею і разом з дітьми йде із залу.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1640 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...