Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конспект заняття



Бізнес-клуб “Маленький бізнесмен”

Програмний зміст: сприяти зануренню дитини до світу елементарних уявлень про економічні процеси й об’єкти, через ознайомлення з сімейною економікою, продуктами праці та їх виробниками; уточнити й розширити уявлення про обмін товарами й послугами, про гроші та їх значення; учити робити прості припущення з приводу дій необхідних для вирішення тих або інших проблем, використовувати доступні засоби і способи пізнання; виховувати інтерес до економічних знань на основі всіх видів діяльності й розвитку: економічного виховання, математичного розвитку, художньо-мистецької діяльності, соціально-етичного виховання.

Матеріали: схема “СБ” (сімейний бюджет), фломастери, картки із зображенням основного й побічного доходу, різні банкноти, карта-схема, наочний матеріал доход-витрата, мішечок, золоте кільце, чай, шишка, картинки, великі букви “економіка”, переносна дошка, кнопки.

1. Вихователь вітає дітей і гостей в залі. Здрастуйте, дорогі друзі! Ми раді, що ви прийшли до бізнес-клубу. У клубі наші юні бізнесмени вирішують серйозні економічні проблеми; спілкуються, відпочивають. Сьогодні відбудеться чергове засідання юних бізнесменів. Як завжди, разом з нами гном Економ.

Я веселий, добрий гном,

Добрий гном Економ.

З вами поряд я живу,

З економікою дружу.

2. Економічна розминка. Діти передають гнома Економа один одному й говорять слова навпаки: дорого – дешево, покупець – продавець, добре – погано, доход – витрата, економити – витрачати, роздрібна – оптова, виробник – споживач, імпорт – експорт, працелюбний – ледачий.

– Почнемо наше засідання. У економіці, як ви знаєте, усе починається з бюджету. Вихователь розповідає казку “Бізнес крокодила Гени”. Подружилася якось Шапокляк, крокодил Гена й Чебурашка. І стали вони жити разом. І все у них виходило. Крокодил Гена на роботу в зоопарк влаштувався, Чебурашка вчився в лісовій школі, щоб стати пілотом. За навчання Чебурашка отримував гроші. Шапокляк була старенька, не працювала, сиділа вдома, вела домашнє господарство, але вона теж отримувала гроші.

Діти на моделі “СБ” зображають фішками складові частини бюджету сім’ї крокодила Гени.

Вихователь оцінює правильність виконаних дій.

– Як на моделі ви зобразили бюджет сім’ї крокодила Гени? (Бюджет складається із зарплати, стипендії, пенсії). Усі гроші, які отримує сім’я крокодила Гени, складають її доход. Але, як ви знаєте, у будь-якій сім’ї є не лише доходи, але й витрати.

3. Робота з демонстраційним матеріалом і за індивідуальними картками. Вихователь пропонує розглянути схеми – моделі “Доход. Витрата”.

– Що зображене на схемах? (Доход, витрата.) Що таке доход? (Усі гроші, які поступали до бюджету сім’ї). Що таке витрата? (Це все те, на що витрачаються гроші.) Які бувають витрати? (Основні, не основні.) Вихователь пропонує дітям за допомогою індивідуальних карток знайти й показати ті, які можна віднести до основних, а які до не основних витрат.

– Як можна збільшити доход сім’ї? (Необхідно планувати витрати і доход. Витрати не повинна перевищувати доход.)

4. Рішення економічної задачі. Вихователь пропонує дітям вирішити економічну задачу від гнома Економа.

Три брати Ніф-ніф, Нуф-нуф, Наф-наф працювали будівельниками. Отримавши зарплату, поросята вирішили зробити необхідні покупки. Ніф-ніф подумав, що продукти харчування найнеобхідніші, їх треба купити якомога більше, всю зарплату витратив на покупку продуктів. Нуф-нуф дуже любив розважатися та їсти солодощі. Йому подобалося ходити до кафе “Ласунчик”. І його зарплати вистачило на вихідний день. Наф-наф хотів купити ділянку землі для вирощування овочів і фруктів. Він довго складав гроші й зараз, додавши частину зарплати, зміг це зробити. Хто з поросят правильно використовував зарплату? Чому?

5. Гра “Що можна купити за гроші?”. Вихователь називає різні поняття, а діти передають гнома Економа по колу й зупиняються тоді, коли щось не можна купити за гроші: природні ресурси (повітря, сонце), людські ресурси (здоров’я, пам’ять, увага).

6. Бесіда на тему “Товар”.

Вгадай, як те зветься,

Що за гроші продається.

Це не чудовий дар,

Попросту … (Товар.)

– Що таке товар? (Це все, що продається.)

– Хто виготовляє товар? (Виробник – виготовляє, покупець – купує.)

– Товар виготовляють люди різних професій. Вони вкладають свою працю, душу, розум, талант і дуже хочуть, щоб товар, який вони виготовили, швидше потрапив до рук покупця. Напевно, навіть сам товар, який лежить на прилавках, мріє про те, щоб його швидше купили.

7. Гра “Товари, що розмовляють”. Вихователь: Тут знаходяться товари з нашого супермаркету “Посмішка”. Вони дуже хочуть розповісти про себе. (Діти беруть будь-який товар і розповідають про нього.)

– Що потрібно зробити, щоб який-небудь товар захотіли купити якомога більше людей? (Розрекламувати товар.)

Реклама розкаже, що треба купити,

В який супермаркет краще ходити.

Рекламувати у нас дуже модно!

Реклама розхвалить все, що завгодно!

Іграшки, книги, костюми, дивани.

Обертом йде голова від реклами.

А ми рекламуємо пісні та жарти,

У нас не нудьгує ніхто від реклами.

Співайте і смійтеся зараз ви з нами!

Краще ви не знайдете реклами!

Діти пропонують свої варіанти реклами різних товарів.

8. Підсумок заняття. Сьогодні на засіданні “Бізнес – клубу” ми обговорювали різні економічні поняття. А все це одним словом називається “економіка”. (Діти беруть букви й викладають слово “ЕКОНОМІКА”).

Вихователь дякує дітям за роботу й оголошує про закриття чергового засідання “Бізнес – клубу”.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...