Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про устрій автоматичної зброї та роботу її частин



В усіх сучасних зразках зброї для метання снаряда (кулі) використовується енергія порохового заряду, що згоряє при пострілі. Таку зброю називають вогнепальною. При стрільбі з неї для виробництва кожного чергового пострілу потрібно перезарядити зброю новим патроном і запалити його пороховий заряд. Процес перезарядження в більшості систем сучасної зброї включає наступні операції:

— відмикання затвора — розчіплювання затвора зі стволом (зі ствольною коробкою);

— відкривання каналу ствола — відділення затвора від ствола;

— екстракцію гільзи — видалення гільзи з патронника;

— відображенн гільзи — викидання гільзи зі зброї;

— подачу чергового патрона в патронник;

— закривання каналу ствола затвором;

— запирання затвором - зчеплення затвора зі стволом (зі ствольною коробкою).

У деяких системах зброї застосовують так називане вільне запирання затвора, без зчеплення його зі стволом; у таких системах процес перезарядження включає замість семи тільки п'ять операцій.

У гвинтівках і карабінах старих зразків всі операції перезарядження виконуються стрільцем вручну. Така зброя називається неавтоматичною.

У сучасній стрілецькій зброї для виконання всіх операцій перезаряджання використовується частина енергії порохових газів, що утворяться при пострілі; у СЗ для перезарядження стріляючому не треба застосовувати м'язових зусиль.

Зброя, у якої всі операції перезарядження виконуються за рахунок енергії газів порохового заряду, називається автоматичною.

У деяких системах зброї для роботи автоматики використовується енергія віддачі. Представниками зброї цього класу є, наприклад, крупнокаліберний кулемет Владимирова (КПВТ) і пістолет Макарова.

Деякі ж операції виробляються за рахунок енергії, накопиченої пружинами в період дії порохових газів і руху рухливих частин по інерції. Так діють пружини поворотних механізмів для повернення всіх деталей системи у вихідне положення.

Розглянуті принципи будови автоматики дозволяють правильно визначити головне в пристрої будь-якого виду зброї — як працює його автоматика, свідомо підійти до вивчення загального будови зразка і принципів його роботи.

Як бачимо, конструктивні особливості зброї визначаються способом використання енергії порохових газів для роботи автоматики, ця ознака є визначальною у системі будь-якого виду автоматичної зброї. Класифікація автоматичної стрілецької зброї розроблена радянським ученим, академіком А. А. Благонравовим (1894—1975).

По прийнятій класифікації системи зброї, автоматика якої заснована на використанні енергії віддачі, відносять до I класу; зброя, що використовує для роботи енергію порохових газів, що відводяться зі ствола, — до II класу автоматичної зброї.

Для виконання всіх операцій, необхідних для перезарядження зброї і запалення капсуля патрона, у сучасній автоматичній зброї маються наступні основні механізми: відмикання і запирання затвора; відкривання і закривання каналу ствола; видалення гільз (екстракції і відображення); подачі патронів до приймача; подачі патронів у патронник; ударний; спусковий.

Крім цих семи основних механізмів в автоматичній зброї маються запобіжні механізми, прицільні пристосування і деякі додаткові механізми і пристрої

Усі зазначені, механізми і пристрої в кінцевому рахунку призначені для забезпечення пострілу, тобто для викидання кулі зі ствола зброї силою тиску газів порохового заряду. Тому з усіх частин зброї найбільш специфічною і відповідальною є ствол.

Ствол у стрілецькій зброї є камерою для згоряння порохового заряду і служить для надання кулі необхідного напрямку польоту і повідомлення їй необхідної початкової швидкості й обертального руху.

Передній кінець ствола називають дулом, передній торець ствола — дуловим зрізом; задня частина ствола називається казенною частиною, задній кінець — пеньком ствола.

Канал ствола по своїй будові поділяється на патронник, кульний вхід і нарізну частину. Для підвищення зносостійкості нарізна частина ствола покривається шаром хрому.

Нарізна частина каналу ствола служить для додання кулі обертального руху з визначеною кутовою швидкістю, необхідною для стабілізації її польоту в повітрі. Проміжки між нарізами називають полями. Відстань між двома протилежними полями є калібром ствола.

Ствол кріпиться в ствольній коробці. Це кріплення роблять не рознімним (у гвинтівок, автоматів і ручних кулеметів) і роз’ємним (у станкових і крупнокаліберних кулеметів). Нероз'ємні з'єднання застосовують для зброї, що має обмежений режим вогню. Рознімне з'єднання дозволяє швидку зміну ствола на запасний у бойових умовах і цим забезпечує високий режим стрільби. Рознімне з'єднання ствола застосоване в кулеметі ПК, у крупнокаліберному кулеметі КПВТ і ін.

Механізми відмикання і запирання затвору, відкривання і закривання каналу ствола. Механізми відмикання і запирання затвору в більшості випадків мають ті самі деталі і ланки і відрізняються лише тим, що під час відмикання і запирання використовуються різні робочі поверхні. Це дозволяє розглядати механізми відмикання і запирання спільно.

У ці механізми входить вузол запирання, а також деякі частини автоматики зброї, що забезпечують поряд з іншими функціями відкривання і закривання каналу ствола. Наприклад, в автоматах і ручних кулеметах Калашникова вузол запирання складають затвор, ствольна коробка і ствол; у відкриванні і закриванні каналу ствола бере участь ще і затворна рама.

Механізми видалення гільз (викидуючі механізми).У більшості зразків стрілецької зброї ведучою деталлю механізму витягу гільзи з патронника є затвор, на якому міститься викидувач —деталь,щослужить для витягування гільзи з патронника. Для захоплення гільзи викидувач має зачіп.

Відбивачі в зразках зброї служать для видалення (відображення) гільзи за межі зброї. Напрямок відображення забезпечується відповідним взаємним розташуванням викидувача і відбивача.

У сучасній зброї живлення патронами здійснюється з магазинів, чи зі стрічки.

Ударні механізми. Ударний механізм призначений для нанесення удару по капсулі патрона, необхідного для його запалення. Ударні механізми приводяться в дію попередньо стиснутою в ході роботи автоматики бойовою чи зворотно-бойовою пружиною.

Спускові механізми. Спускові механізми призначені для утримання в зведеному положенні ударного механізму і для звільнення його при виробництві пострілу.

В автоматичній стрілецькій зброї спускові механізми поділяються на три типи:

— спускові механізми для ведення автоматичної стрільби;

— спускові механізми для ведення одиночного вогню;

— спускові механізми, що забезпечують ведення й автоматичного, і одиночного вогню.

Деталь спускового механізму, що служить для утримання в зведеному положення курка (ударника, чи затвора затворної рами), називається шепталом, а виступ, у який упирається шепотіло для утримання цих деталей у зведеному положенні, — бойовим взводом.

Запобіжні механізми і пристрої. У сучасних зразках стрілецької автоматичної зброї зустрічаються три групи запобіжних пристроїв (механізмів).

Перша група — механізми, що забезпечують безпеку звертання зі зброєю і виключають можливістю випадкового пострілу. Такі механізми називаються запобіжниками.

Друга група — запобіжні механізми, що забезпечують неможливість пострілу при незамкненому затворі. Необхідність таких запобіжних пристроїв диктується тим, що постріл у випадку незапирання затвора (через несправності чи поломки деталей чи з інших причин) не тільки може привести до виходу з ладу зброї, але і становить велику небезпеку для стріляючого.

До третьої групи запобіжних механізмів відносяться пристрої, що забезпечують деталі і механізми зброї від забруднення. Ці запобіжники виконуються звичайно у виді різних щитків і кришок, що прикривають вікна в ствольній коробці,

Допоміжні механізми і пристосування. До допоміжних механізмів і пристосувань відносяться: газовідвідні пристрої; компенсатори, пламегасители і глушителі звуку; буферні пристрої (поглиначі віддачі); надульники (підсилювачі віддачі); дулові гальма і деякі інші.

Компенсатори служать для підвищення купчастості бою при стрільбі чергами з хитких положень (з коліна, стоячи). Такий застосований в автоматі Калашникова (АКМ).

Пламегасители служать для поліпшення маскування зброї при веденні вогню. Для патронів меншої потужності, чим гвинтівковий, пламегасители не застосовуються.

Глушителі звуку пострілу можуть установлюватися на стрілецьку зброю (пістолети, автомати), призначені для рішення спеціальних задач.

Буферні пристрої (поглиначі віддачі) застосовуються для зм'якшення ударів рухливих частин при віддачі і для повідомлення їм енергійного поштовху для повернення вперед.

Прицільні пристосування. Прицільні пристосування призначаються для додання осі каналу ствола зброї такого положения щодо ціліи, при якому середня траєкторія пройшла б через ціль (через бажану крапку на ній). На прицільних пристосуваннях установлюють визначені вихідні установки, що відповідають дальності до цілі й умовам стрільби. За допомогою цих установок враховують величину кута прицілювання у вертикальній площині і (якщо потрібно) бічне виправлення — у горизонтальній площині. Після установки на прицілі цих кутів зброя за допомогою візирних пристроїв наводиться в ціль, при цьому в крапку прицілювання безпосередньо на ціль направляється лінія прицілювання, а вісь каналу ствола виявляється вище лінії прицілювання на величину кута прицілювання.

Для прямого наведення стрілецької зброї при стрільбі по наземним цілям застосовуються:

— механічні приціли — відкриті і диоптрические;

— оптичні приціли;

— електронно-оптичні (нічні) приціли.

Механічні приціли складаються з двох частин: мушки і власне прицілу, укріплених на зброї. Приціл забезпечується ціликом. Цілик і мушка є візирними пристосуваннями прицілу, за допомогою яких і виробляється прицілювання. Цілик може переміщатися по висоті й у бічному напрямку при установці вихідних даних для стрільби. Мушка кріпиться нерухомо і може переміщатися лише при приведенні зброї до нормального бою.

Серед механічних прицілів зустрічаються так називані диоптричні приціли. Їхня відмінність полягає в тому, що замість цілика з прорізом вони мають діоптр (діафрагму). Діоптричні приціли можуть забезпечувати кращу точність наведення, чим звичайні відкриті приціли. Найбільше поширення діоптричні приціли одержали в спортивній зброї.

На ручній стрілецькій зброї, застосовуваній для невеликих дальностей стрільби (пістолети, деякі пістолети-кулемети), установлюються постійні приціли. Такі приціли не мають механізмів для зміни положення цілика по висоті й у бічному напрямку.

На зброї, де необхідна велика точність наведення, встановлюються оптичні приціли. Оптична частина прицілу дозволяє одержати зображення цілі і прицільного перекресття (прицільної марки) в одній площині з однаковою виразністю, що в значній мірі спрощує наведення і підвищує точність прицілювання.

Електронно-оптичні (нічні) приціли застосовуються для спостереження і.ведення прицільної стрільби вночі. В даний час знаходяться на озброєнні дві групи нічних електронно-оптичних прицілів: прилади, що працюють на інфрачервоних променях (типу нічних стрілецьких прицілів НСП-2, ППН-2), і прилади, що працюють у променях природної нічної освітленості (приціли типу НСП-3, ППН-3).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 3968 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...