Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика типової організаційної структури суб'єктів господарювання, які здійснюють оптову реалізацію ліків



В ринкових умовах структура оптових фармацевтичних підприємств визначається логічними взаємовідносинами рівнів управління і функціональних підрозділів (замов­лення, зберігання, реалізація, фінанси, персонал), які дозволяють ефективніше досягати цілей організації.

Тому залежно від обсягів роботи та груп лікарських засобів організаційна їх струк­тура може бути різною. На рис. 1.5 подано приклад організаційної структури суб'єкта господарювання, який займається оптовою реалізацією ліків.

Відділ (група) маркетингу - це функціональний підрозділ суб'єкта господарювання, який займається дослідженням фармацевтичного ринку в регіонах обслуговування фірми, розробкою і плануванням товарного асортименту, рекламою і стимулюванням збуту. Він вирішує задачі, що закупити, скільки закупити і чим зацікавити можливого покупця.

Відділ (група) постачання здійснює пошук та аналіз комерційних пропозицій мож­ливих постачальників, укладання угод, контроль їх виконання, організацію доставки закуплених лікарських засобів і виробів медичного призначення, оцінку результатів співпраці з постачальниками. Іншими словами, ним вирішуються задачі, в кого, на яких умовах і коли закупити.

Відділ (група) збуту (торговий відділ) проводить пошук і забезпечення можливих покупців комерційними пропозиціями, укладання угод, документальне оформлення і поставку товару покупцеві, контроль за виконанням ним договірних зобов'язань, оцінку результатів співпраці з покупцем. Отже, зазначеним функціональним підрозділом реалі­зуються задачі, кому, скільки і на яких умовах реалізувати товар.

Транспортний відділ (група) здійснює доставку товару від постачальників і відправку його покупцям.

Фінансовий відділ (група) займається управлінням і раціоналізацією фінансових потоків фармацевтичного підприємства на всіх етапах руху грошових засобів.

Системи продажу лікарських засобів

У збутовій діяльності оптового підприємства можуть використовуватися чотири основні логістичні системи продажу:

• попередній продаж, який являє собою технологію, що ґрунтується па попередньому відвідуванні можливого замовника торговим представником фірми та оформленні узгодженого замовлення з наступною поставкою товару в погоджений час;

• телемаркетинг - систематичне й безперервне підтримання зв'язку з існуючими й можливими замовниками за допомогою телефону та інтегрованої комп'ютер­ної програми, підключеної до бази даних. Найпростіша його реалізація полягає у прийманні за телефоном від аптек замовлень на товар, інформацію про який вони отримували з цінників оптових фірм. Фармацевтичний фахівець вводить замов­лення в комп'ютер і може зразу ж інформувати замовника про його виконання (можливість повного задоволення, термін доставки тощо);

• прямий маршрутний продаж (венселінг) - це поставка фірмовим транспортом за розробленими маршрутами лікарських засобів, що користуються стабільним попи­том, і формування замовлень та оформлення документів безпосередньо в аптеках. Потребує значних інвестувань (спеціально підготовлений персонал, транспорт, комп'ютерна техніка (краще спеціалізовані портативні термінали), відповідне про­грамне забезпечення тощо);

• електронний бізнес (E-business) ґрунтується на використанні інтернет-технологій для товарообмінних операцій. При цьому електронний бізнес реалізує не тільки операції купівлі-продажу, але й супроводження процесів стимулювання попиту, автоматизацію адміністративних функцій, зв'язаних із продажем і обробкою замов­лення, а також з удосконаленням обміну інформації між партнерами. Більшість вітчизняних оптових фармацевтичних фірм ефективно використовують найпро­стіші інтернет-технології, зокрема, засоби електронної пошти, для оповіщення fi пересилання інформації зацікавленим сторонам. Також задійснюється зв'язок через Web-вузли (можливість читання, пересилання інформації, заповнення електрон­них замовлень тощо).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2774 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...