Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відбудова народного господарства



4-та п’ятирічка (1946 – 1950 рр.) – це була п’ятирічна відбудова народного господарства. Успіхи були значні. Вже у 1950 році промислове виробництво на Україні на 15% перевищувало рівень 1940 року. В 1947 року було відмінена карткова система, але ріст промислового виробництва не привів до суттєвого підвищення життєвого рівня народу. Характерною особливістю відбудовчих процесів в СРСР та Україні зокрема, була опора на внутрішні ресурси і сили, а не сподівання на зовнішню допомогу.

З метою зміцнення своїх позицій в Європі США після ІІ світової війни оголосили “план Маршала”. Одним із перших кроків економічної “допомоги Європи” став кредит у 550 млн. доларів, наданий Франції у грудні 1945 року. В подальшому американською програмою фінансової допомоги було охоплено 16 західноєвропейських держав, які у 1948-1952 роках одержали 13,3 млрд. доларів. З ідеологічних міркувань СРСР, а під його тиском ще 8 країн Центральної і Південної Європи відмовилися від участі у “плані Маршала”.

Україна як частина СРСР і західні держави обрали суттєво відмінні моделі відбудовчого процесу.

Економіка України, на відміну від західних країн, у повоєнний час відбудовувалась і добудовувалась не як самостійний комплекс, а як частина загальносоюзної економічної системи.

Ціною величезного напруження фізичних і духовних сил народу, народне господарство України за короткий термін було відбудовано. У роки першої повоєнної п’ятирічки відновили роботу 22 домені і 43 мартенівські печі і 46 прокатних станів, почали працювати реконструйовані металургійні заводи: “Азовсталь”, “Запоріжсталь”, та інші. Крім того, промисловий потенціал республіки поповнився цілим рядом нових підприємств. У результаті обсяг валової продукції промисловості усієї України протягом 1946 – 1950 років збільшився у 4,4 рази і перевищив рівень 1940 року на 15%. У країнах заходу в силу названих обставин процес відбудови йшов швидшими темпами (так в Англії довоєнного обсягу промислового виробництва було досягнуто в 1947 році, а у 1951 році його перевищено на 31%; у Франції – у 1948 році; у Італії – у 1950 році).

Якщо говорити про Західну Україну – то в післявоєнні роки розвиток західних областей України мав ряд особливостей, а саме Радянська влада зіткнулася:

¨ із ворожим відношенням греко-католицької церкви;

¨ сильним впливом ідей націоналізму серед населення;

¨ різко негативним ставлення більшості селянства до колективізації.

Але незважаючи на ці обставини на Західно Українських землях були здійсненні:

- індустріалізація – до 1951 року промислове виробництво виросло на 230% в порівняні до 1945 року і становило 10% промислового виробництва республіки;

- колективізація – завершилась до початку 50-х років;

Соціальні зміни характеризувалися формуванням місцевого робітничого класу, українських інженерів і техніків





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...