Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В) Конкуренція та конкурентні переваги



Аналізується конкуренція на ринку, на який спрямовується продукція підприємства. Представлення діяльності підприємства через призму конкуренції є свідченням реалістичного підходу підприємства до оцінки своїх можливостей. Аналіз конкуренції проводиться за двома критеріями:

- сумісності обраного ринку (сегменту ринку) з ринком основних конкурентів;

- захищеності обраного ринку (сегменту ринку) від конкуренції. Необхідно описати основних виробників аналогічних товарів та товарів-замінників, привести (по можливості) обсяги продажів, основні характеристики продукції, рівень якості та дизайну, думки споживачів щодо продукції конкурентів.

Сильні та слабкі сторони конкурентів можна розглядати як за якісними, так і кількісними критеріями.

Практичні поради щодо збору інформації про конкурентів: 1) Виділити головних конкурентів. 2) Завести на кожного важливого конкурента окрему папку та складати до неї відповідні інформативні матеріали (статті, рекламні папери, листівки, фотографії, прайс-листи, об'яви щодо найму працівників, розпродажу товару). 3) Періодично переглядати зібрану інформацію з метою з'ясувати суть ринкової стратегії кожного з конкурентів.

Таке реальне спостереження за конкурентами допоможе вчасно усвідомити необхідність зміни своєї ринкової стратегії та перебудови власної діяльності.

Більшість ринків перебуває у стані швидких змін, тому в бізнес-плані мають бути визначені й майбутні ймовірні джерела конкуренції. У бізнес-плані в цьому розділі також треба враховувати вплив інших факторів зовнішнього характеру на ринок, які його можуть змінювати: екологічні, санітарні, законодавчі.

План маркетингу

Маркетинговий план, як складова частина бізнес-плану, потрібний для внутрішньої організації діяльності підприємства і для контактів із партнерами та інвесторами. Він ґрунтується на інформації, одержаної на основі дослідження та аналізу ринку.

Структура цього розділу повинна включати такі ключові питання:

а) загальну стратегія маркетингу;

б) стратегію ціноутворення;

в) тактику реалізації продукції;

г) політику післяпродажного обслуговування;

д) рекламну концепцію просування товару на ринок.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 491 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...