Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)____. Проте в області були навчальні заклади, які ввели ви­вчення основ держави і права з першого класу



Проте в області були навчальні заклади, які ввели ви­вчення основ держави і права з першого класу. Яскра­вим прикладом цього був досвід роботи СШ № 5 м. Біла Церква. У навчальному закладі впроваджувалася авто­рська програма "Система правової освіти в школі. Кон­цепція. Навчальні програми І—IV, V-VIII, ІХ-ХІ класів", яку було схвалено на засіданні вченої ради Київського облас­ного Інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів б червня 2000 р. (протокол № 9) [438, с 7-9]. Програма правової освіти складалася з курсів "Я та мій світ" і "Практичне право", які розкривали зміст правової освіти, етапи формування моральності, громадянської, правової культури, визначали гуманістичні орієнтири, на базі яких учні здобували правові знання [299, с 10].

Програма правової освіти школярів, яка розроблена і втілювалася в цій школі, схвалена й поширювалася в усій області. Досвід цієї школи був класичним прикладом пра­вової освіти школярів з першого по дванадцятий клас. Фа-хівці-правники та педагоги обстоювали думку поширення такого досвіду в усій Україні, однак для цього необхідна була програма на рівні держави з розв'язанням комплексу питань і проблем, з якими зіштовхнулися у цій школі.

Крім того, на Київщині поглиблене вивчення права здійснювалося у чотирьох ліцеях, дев'ятьох школах, двох гімназіях, одному навчально-виробничому комбінаті [299]. Разом із цим тут нараховувалося 24 ПТУ та 1 ПТУ для дітей, які залишилися без опіки батьків.

Предмети правового циклу у зазначених ПТУ ("Основи правових знань", "Основи правознавства", "Основи пра­вознавства та Конституції України" тощо) вивчалися на різних курсах залежно від спеціальності. Загальний обсяг виділених для вивчення навчальними планами годин складав 34, що, звичайно, було вкрай недостатньо для ознайомлення з основними поняттями держави, права і Конституцією України [299].

Варто зазначити, що велика кількість учителів, які ви­кладали правознавство в області, мали вищу освіту, але не






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 136 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...