Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичне обґрунтування основних функцій і напрямів



шкільної правової освіти ______________________________________ _^^

джуваний період був заслужений учитель України з м. Му­качеве В. Т. Машіка, який видав кілька збірників завдань для проведення брейн-рингів. Серед них: "Брейн ринг. 4600 запитань і відповідей", "Основи теорії держави та права у тестах, задачах, рівняннях, відмінностях та іграх" [185, с 3-15; 187, с. 1-96].

У кінці XX - на початку XXI ст. видано низку посібни­ків, що становили неабиякий інтерес для вчителів права. Це "Хрестоматія з правознавства" [335, 376], "Правова енциклопедія школяра" [50], "Правознавство" [130].

У 2003-2007 pp. у Харкові у формі презентації певної юридичної теми та правових раундів проводився Всеукра­їнський турнір юних правознавців. Учасники мали проде­монструвати не лише знання з провідних галузей права, але й уміння їх застосовувати у повсякденному житті. Під­готовка до участі у турнірі, на відміну від олімпіади, потре­бувала не лише знань суті проблеми, нормативно-правової бази з її урегулювання, але й уміння чітко й логічно побуду­вати свою промову, аргументувати власну позицію. Над­звичайно важливим елементом були також узгодженість дій усіх учасників, уміння вести дискусію тощо [211, 212].

Комп'ютеризація шкіл відкрила нові можливості перед учителями. Багато з них для підготовки до уроків та в позакласній роботи активно використовували Інтернет. Необхідна інформація щодо організації навчально-виховного процесу з правової освіти подавалася на сто­рінках журналів: "Історія в школах України", "Історія та правознавство", "Історія України" [160, с 8-11].

У Київській області установи освіти у досліджуваний пе­ріод були представлені мережею шкіл (як державних, так і недержавних), ліцеїв, ліцейних класів, ВНЗ I-IV рівнів акре­дитації, ПТУ тощо. Так, зокрема, на Київщині у 2003 р. усього налічувалося 828 загальноосвітніх навчальних закла­дів. Правознавство як предмет вивчалося у 9-х класах за рахунок державного компонента (51 год на рік) та перева­жно у 10-11-х класах - за рахунок шкільного компонента.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 165 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...