Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичне обґрунтування основних функцій і напрямів шкільної правовоТ освіти



с 1-8]. Курс викладався за програмою та підручником, рекомендованим МОН України [103, с. 6].

Разом з вивченням правового курсу у 9 класі в середині 90-х pp. учені активно розробляли питання безперервності правової освіти у школі. У повному обсязі розв'язати це пи­тання не вдалося, однак ті теоретичні обґрунтовування не­обхідності викладання у школі й інших дисциплін правово­го змісту, окрім курсу "Основи правознавства", дали мож­ливість провести велику роботу у напрямі запровадження безперервної правової освіти школярів. Так, у 90-ті pp. XX ст. було теоретично обґрунтовано викладання у школі Правового курсу "Права людини".

Проект програми курсу "Права людини" для учнів сере­дніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів був підготовлений українськими вченими у кінці 1995 р. [82, с 2-25].

Необхідність запровадження у загальноосвітніх навча­льних закладах такого курсу обумовлювалася найважли­вішим завданням тогочасної української школи -формуванням у школярів майбутнього нації, виховання вільних, високодисциплінованих і гордих людей, гідних громадян своєї незалежної держави. Однак у тих умовах низької правової культури і всеосяжного правового нігілі­зму здійснити це практично було неможливо без повсяк­денного цілеспрямованого впливу на учнівську молодь з метою формування нового світогляду, який би базувався на загальновизнаних демократичних засадах і загально­людських правових цінностях.

Важливим елементом у структурі шкільної правової освіти та виховання став навчальний курс "Права люди-!ни", який рекомендувалося вивчати у 10—11-х класах за­гальноосвітніх шкіл та для поглибленого вивчення (на ос­нові цієї ж програми) у школах, ліцеях і гімназіях гумані­тарного, насамперед, юридичного профілю.

Ідея вчених базувалася на необхідності безперервної до: вготермінової програми юридичної освіти та вихований, розрахованої на всі види освітніх закладів, починаючи з


Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

дитячого садка. Саме тому курс "Права людини" для 10-11 класів став продовженням курсу "Основи держави і права України" ("Правознавство"), який вивчався у 9-х класах за­гальноосвітніх шкіл, поглиблюючи знання про основні пра­ва людини і громадянина. Принциповою відмінністю нової навчальної програми стала її спрямованість на певну пере­орієнтацію у правовому світогляді школяра [82, с 2-3].

Запровадження цього курсу пов'язувалося з необхідніс­тю розвивати в людині зі шкільного віку почуття гідності, усвідомлення своїх прав, взаємозв'язок реалізації прав людини із суспільною системою, у якій вона живе, знання про захист прав людини, якщо їх порушено, та про меха­нізм цього захисту. З огляду на це упродовж навчання у школі кожний учень мав ознайомитися із правами люди­ни в межах його підготовки до життя, оскільки саме шко­ла була тим осередком, що могла і повинна була навчити самоповаги та гідності кожну людину.

Програма курсу складалася з дев'яти розділів:

>Перший розділ - "Права людини: основні поняття" -присвячено з'ясуванню понять виникнення і походження прав людини, її основних свобод. У цьому розділі приділе­но увагу розумінню гідності людини, розглядалися сут­ність і філософські аспекти прав людини, природні права людини, юридичні засади прав людини, виділялися по­няття основних принципів прав людини. Тут також хара­ктеризувалися різноманітні підходи до порушеної пробле­ми. Простежувалася еволюція уявлень про права людини із часів Платона й Арістотеля до сьогодення. Також з'ясо­вувалися питання, звідки беруть свій початок права лю­дини та коли виникли ідеї про права людини.

>Другий розділ - "Громадянське суспільство і правова держава" - давав можливість сформувати в учнів уявлення про природу і характер правової держави, її функції та го­ловні засади. У ньому розкривалося, яким чином правова держава організовує та гарантує здійснення основних прав людини. Характеризувалася визначальна ознака правової держави - захищеність прав людини. Сучасна правова





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...