Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пристрій механічної коробки передач



Тепер перейдемо до нашого «винуватця торжества», якому і присвячений даний матеріал – до механічній коробці передач. Як відомо, МКПП – це механізм, що передає, перетворює і міняє напрям обертового моменту від маховика двигуна. У «механіці» щабля перемикаються відповідно механічно – пересуваннями важеля перемикання передач. Обертовий момент спершу передається на вторинний вал, а потім на колісний привід.

Що мається на увазі під терміном «ступінчаста передача»? Традиційно їм визначається стійкий коефіцієнт передачі (так зване передавальне число) між взаємодіючими шестернями валів – ведучого і веденого. Цим «механік» відрізняється від, наприклад, варіатора, де згаданий коефіцієнт не прив’язаний до передавального числа і є плаваючим. Іншими словами, відношення кількості зубів шестерні веденої до кількості зубів шестерні ведучої і дає передавальне число. Ці числа відрізняються на різних щаблях КПП. Найбільше передавальне число виходить на нижчому щаблі, а найменше навпаки – на вищій.

У цілому принцип роботи механічної КПП досить простий, а комплект її деталей невеликий.

Пристрій механічної коробки передач можна назвати відносно нескладним. У комплектацію МКПП входять:

вали з шестернями (первинний, проміжний і вторинний);

додатковий вал з шестернями руху заднім ходом;

картер;

синхронізатори;

безпосередньо механізм перемикання передач, оснащений пристроями для блокування і замками;

§ важіль перемикання.

У картері встановлені підшипники, в яких обертаються вали КПП. Вали обладнані наборами шестерень з різною кількістю зубів. Для безшумності і плавності включення передач служать синхронізатори – вони зрівнюють кутові швидкості шестерень в процесі їх обертання. Робота механізму перемикання передач полягає в зміні передач – нею і керує водій за допомогою важеля. Блокувальний пристрій дозволяє утримувати передачі від небажаного самовимкнення. Замковий пристрій призначено для уникнення включення одночасно двох передач.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 851 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...