Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ III.Призначення , принцип дії , будова і робота агрегату



Коробка перемикання передач – пристрій, необхідний кожному автомобілю з двигуном внутрішнього згоряння. Необхідність цього механізму обумовлена ​​тим, що у будь-якого двигуна досить вузький діапазон обертів, де обертовий момент і потужність досягають свого максимуму. І, крім того, у кожного двигуна існує так звана «червона зона» – межа частоти обертів, які не можна перевищувати аби уникнути поломок мотора.

Рис.3.1Різновиди коробок передач

Крім механічної, існують і інші види КПП – варіаторна, роботизована й автоматична.

Варіаторна коробка передач є безступінчатою. Найважливіші деталі варіатора – це розсувні шківи (їх два) і ремінь, що їх з’єднує. З’єднувальний ремінь в розрізі має форму трапеції. Основний плюс варіатора – це постійна робота мотора авто в оптимальному режимі. Також є і додаткові переваги, до яких відноситься динамічність розгону, плавність руху та економічність. У порівнянні з «автоматом» (АКПП, автоматичною коробкою перемикання передач), варіатор відрізняється досить простою конструкцією. Але якщо порівнювати його з механічною коробкою, то варіатор все ж поступається їй в плані динаміки і економічності.

Крім того, варіаторну коробку передач практично неможливо поєднати з потужним мотором, оскільки цього не дозволить недовговічність ременя. Обслуговувати і ремонтувати варіатор – досить дороге задоволення, простіше і дешевше буде замінити КПП. І ще один мінус – це необхідність додаткових механізмів для руху заднім ходом і рушання з місця.

Роботизована КПП майже нічим не відрізняється від механічної – обертовий момент так само передається від мотора до трансмісії за допомогою класичного «сухого» однодискового зчеплення. Але все ж є такий нюанс: у роботизованій коробці автоматизовані процеси перемикання передач вмикають і вимикають зчеплення. Тому «робот» здатний значно спростити процес керування транспортним засобом – зникає потреба перемикати передачі вручну і, втрачаючи дорогоцінний час, думати над тим, яку з передач включити в даний конкретний момент. Також до плюсів коробки-«робота» можна додати її відносну дешевизну, економічність і малу вагу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1367 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...