Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Верховна Рада України



Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади. Повноваження Верховної Ради України можна розділити на дві частини: нормотворчі та кадрові.

У межах нормотворчих повноважень, Верхова Рада приймає закони, які обов’язкові до виконання всіма юридичними на фізичними особами. Конституція України прямо передбачає у пункті 11 частини 1 статті 92, що виключно законами України визначаються „засади утворення і діяльності... засобів масової інформації”. Це означає, що принаймні засади мають бути встановлені законами, однак це не заперечує, що більш детальні норми можуть бути в документах, які ухвалює Президент, Кабінет Міністрів чи міністерства, відповідно до своєї компетенції.

Кадрові повноваження Верховної Ради України в інформаційній сфері є такими:

Президент України не здійснює прямого регулювання у сфері інформації, однак зважаючи на те, що Уряд відповідальний перед Президентом, часто Укази президента стосуються мас-медійної тематики. Президент своїми указами може закликати Уряд та міністерства старанніше виконувати закони України (можна пригадати укази щодо забезпечення прозорості органів влади, щодо посилення захисту моралі та інші). Практичне значення таких Указів як правило лише в тому, що міністерства буде більш активно виконувати обов’язки, які і так визначені законами.

Кадрові повноваження Президента:

Минулі роки Президент de-facto призначав своїми указами керівників Національної телекомпанії та Національної радіокомпанії, однак відповідно до рішення Конституційного Суду України № 21-рп/2009 від 15.09.2009 положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які надавали право Президенту спільно з Верховною Радою України призначати керівників НТКУ та НРКУ було визнано неконституційними.

Повноваження Президента допомагають реалізовувати два допоміжні органи Адміністрація Президента України та Рада національної безпеки і оборони України. Ці органи мають деякий вплив на державну політику в галузі інформації. Це було характерно і для попередніх влад і залишається актуальним і зараз.

У структурі Адміністрації Президента існують кілька служб, які опікуються інформаційними питаннями для Президента України ­– Головне управління з питань комунікацій та Головне управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань. Медійними питаннями опікується Прес-служба, яку очолює колишній редактор і журналіст Дарка Чепак та Радник Президента - Керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман особисто курує медійні питання. Питаннями доступу до публічної інформації опікується Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації, очолюване Денисом Іванеско.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 546 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...