Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реквізити інформаційного запиту. Подання запиту



Як вже зазначалося, запит на інформацію повинен містити обов'язкові реквізити (ч.5 ст.19 ЗДПІ), відсутність яких може призвести до його ігнорування або відмові у розгляді:

Примітка: Зауважте, що підпис і дата вимагається лише для письмової форми. Вимога підписувати запити електронно-цифровим підписом є неправомірною.

Для зручності запитувача розпорядник може розробити форми запитів, які запитувач може використати при поданні запиту. Однак, використання таких форм є правом, а не обов’язком запитувача. Такі форми мають міститися на веб-сайті розпорядника (за наявності) або безпосередньо в його приміщенні. Окрім цього сама форма запиту має містити стислу інструкцію щодо процедури подання запиту на інформацію, її отримання тощо.

Запит подається в будь-якій формі — в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. При цьому журналістам слід розуміти, що в окремих випадках краще послуговуватися письмовим способом подання запиту шляхом відсилання рекомендованого листа з повідомленням, а іноді і з описом вкладення. Зауважте, що усна форма запиту не передбачає негайної відповіді, а має розглядатися у строки визначені законом.

З практичних міркувань в тексті інформаційного запиту варто посилатися на норми Закону України „Про доступ до публічної інформації”, які визначають обов’язок розпорядника надати інформацію, терміни, в які це має бути зроблено, та можливу відповідальність. Таке посилання буде не лише нагадуванням чиновникам про їхні обов’язки, але й демонстрацією правової обізнаності журналіста та готовності захищати свої права.

Приклад: Цей запит подається на підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон), у яких зафіксоване право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації. Згідно з частиною 1 статті 20 Закону, розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Відповідно до частин 4 і 5 статті 22 Закону, відмова в задоволенні запиту на інформацію надається в письмовий формі із вказуванням мотивованої підстави відмови та порядку її оскарження.




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...