Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що можна запитувати?



Предметом запиту на інформацію може бути будь-яка відкрита публічна інформація, а у певних випадках і публічна інформацію з обмеженим доступом, якщо право суспільства в її отриманні переважає інтерес особи в її обмеженні (детальніше про обмеження в доступі розглядатиметься в наступному уроці).

Закон не містить переліку відкритої публічної інформації, адже в ЗДПІ закладено принцип максимальної відкритості - вся публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом (ч. 2. ст. 1 ЗДПІ). Утім, мінімальний перелік публічної інформації, що має проактивно оприлюднюватися і, відповідно, надаватися на запити закладено у ст. 15 Закону — інформація про структуру, контакти, звіти, проекти актів і ухвалені акти тощо. Окрім цього на запити надається інформація, яку було переведено в режим відкритої, а також інформацію з обмеженим доступом що становить суспільний інтерес, у випадку, якщо такий інтерес переважає необхідність обмеження доступу (див. ч.2 ст.6 ЗДПІ).

Подаючи інформаційний запит, журналістові не обов’язково вказувати, з якою метою потрібна інформація, і як він планує її використовувати. Органи влади, до яких спрямовані запити, не можуть вимагати від вас надання такої інформації чи відмовляти у задоволенні запиту, мотивуючи тим, що не вказано причини подання запиту. Єдиний випадок, коли від запитувача вимагається мотивація — вимога розглянути запит у скорочений термін — «Клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим.» (ч.3 ст. 20 ЗДПІ).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...