Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Активні інгредієнти, що входять до складу препаратів для симптоматичного лікування сухого кашлю



Активний інгредієнт Фармакологічна характеристика
Протикашльові засоби центральної дії (наркотичні)
Метилморфін (кодеїн) Препарати: Кафетин*, Кодипронт*, Кодтерпін*, Неокодіон*, Паракодамол*, Солпадеїн* Виражено зменшує збудливість кашльового центру. Одночасно пригнічує дихальний центр, що приводить до зменшення вентиляції. Може викликати сонливість, закрепи. При тривалому прийомі здатний викликати привикання і лікарську залежність. Протипоказаний в період вагітності і дітям до 2років. Не рекомендують сполучати з алкоголем, сно-дійними, анальгетиками, психотропними пре-паратами.
Декстрометорфан Препарати: Акодин, Атусин*, Грипекс*, Колдран*, Колдрекс-найт*, Мукодекс*, Тусиноплюс* Синтетичний аналог кодеїну, не уступає йому за протикашльовою активністю. Здатний пригнічувати дихальний центр, викликати закрепи, пристрасть значно меншу, ніж кодеїн. Протипоказаний в період вагітності і дітям до 2 років. Не можна сполучати з алкоголем, снодійними, анальгетиками, психотропними препаратами (виражене пригнічення ЦНС, дихання), аміода-роном (підвищується токсичність).
Протикашльові засоби центральної дії (ненаркотичні)
Глауцину гідрохлорид Препарати: Бронхолітин* Глаувент Пригнічує кашльовий центр, але не впливає на дихальний центр і на моторику кишечника, не викликає привикання і пристрасті. Має гіпо-тензивну і спазмолітичну дію. При застосуван-ні можливе зниження АТ, головокружіння. Може застосовуватися перед сном для профі-лактики нічного кашлю. Призначається після їжі. Не рекомендується особам зі зниженим АТ.
Окселадин Препарати: Пакселадин Тусупрекс   Синтетичний протикашльовий засіб, вибірково діє на кашльовий центр. При застосуванні рід-ко можливі нудота, блювання, сонливість.
Бутамірату цитрат Препарати: Синекод, Стоптусин* Протикашльовий засіб, вибірково діє на каш-льовий центр. Має помірно виражену відхар-кувальну і протизапальну дію, зменшує опір дихальних шляхів, покращує показники функ-цій зовнішнього дихання. Застосовують перед їжею. В рідких випадках при застосуванні мо-жливі нудота, діарея, головокружіння. Не реко-мендують в першому триместрі вагітності, в період лактації. Дітям старше 3 років можна призначати сироп, старше 12 років – таблетки.
Протикашльові засоби периферичної дії (ненаркотичні)
Преноксдіазин Препарати: Глібексин, Лібексин Синтетичний протикашльовий препарат ком-бінованої дії. Незначно заторможує кашльо-вий центр, не пригнічує дихання. Має місцево- анестезуючу, пряму спазмолітину дію, знижує збудливість периферичних рецепторів, переш-коджає розвитку бронхоспазму. Таблетки не слід розжовувати (можливе оні-міння, нечутливість слизової порожнини рота).
Β- комбіновані препарати При вагітності слід призначати обережно.




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...