Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Найбільш часті причини волого кашлю



· Гострі респіраторні захворювання (простуда) – слизисте, інколи слизисто-гнійне мокротиння у сполученні з іншими ознаками простуди (лихоманка, риніт, біль у горлі).

· Затікання слизу із носоглотки в гортань – переважно нічний кашель.

· Кашлюк – нападоподібний виснажливий кашель з подовженим вдихом та відходженням невеликої кількості світлого мокротиння; зустрічається переважно у дітей.

· Пневмонія (гостре очагове інфекційно-запальне захворювання легень із за-лученням у патологічний процес бронхіального дерева і обов’язковою наяв-ністю внутрішньо альвеолярної запальної ескудації) – кашель зі слизисто-гнійним мокротинням на фоні слабості, пітливості, лихоманки; можливий біль в грудині, озноб.

· Хронічний бронхіт (дифузне, повільно прогресуюче запалення бронхіаль-ного дерева) – тривалий, настирливий кашель зі слизисто-гнійним або гній-ним мокротинням; загострення декілька разів на рік.

· Бронхіальна астма в період загострення – задишка з подовженим видихом, дихання зі свистом, сильне «скловидне» мокротиння.

· Бронхоектатична хвороба (гнійний процес в необоротно змінених і функ-ціонально неповноцінних бронхах) – сильне відходження слизисто-гній-ного або гнійного мокротиння ранком.

· Туберкульоз легень – сильне мокротиння, можливе з прожилками крові, пітливість, зниження маси тіла.

· Пухлини легень – тривалий кашель у сполученні з немотивованою сла-бістю; можливе зниження маси тіла, осиплість голосу, прожилки крові у мокротинні.

· При скаргах на вологий кашель самолікування можливе для гострих респі-раторних захворювань, бронхіту (при легкому протіканні). В інших випад-ках слід обов’язково звертатися до лікаря.

До «загрозливих» симптомів, що дозволяють запідозрити у хворого серйозні захворювання бронхолегеневої системи слід віднести:

1. Кашель, що триває більше тижня (особливо в тих випадках, коли з часом від-мічається підсилення кашлю).

2. Кашель, що супроводжується тривалою (протягом тижнів) температурою – 37,5-380С.

3. Кашель, що супроводжується високою (вище 380С) температурою протягом 3 і більше днів.

4. Кашель, що супроводжується задишкою, болями в грудній клітці при диханні.

5. Кашель, що супроводжується виділенням густого зеленого мокротиння.

6. Кашель, що супроводжується виділенням мокротиння з прожилками крові.

7. Кашель з напади задухи.

8. Супутня кашлеві слабість, втрата ваги.

9. Сильне потовиділення (особливо ночами), озноби.

10.Раптовий напад сильного кашлю.

11.Сильний кашель протягом години без перерви.

12.Сильне виділення мокротиння.

13.Зміна голосу.

У всіх випадках перед вживанням лікарських препаратів вимагається обов’язкова консультація лікаря.

Якщо жоден із «загрозливих» симптомів у відвідувача аптеки не виявлений, можна здійснювати наступний етап фармацевтичної опіки – вибір для даного паці-єнта фармакологічної групи для симптоматичного лікування кашлю.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 393 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...