Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кашель



Захворювання органів дихання достатньо часто зустрічається серед всіх шарів населення. Їх розповсюдженість майже така, як захворювань органів кровообігу, і в різних вікових групах складає від 15 до 20%. Високими є годинна непрацездатність і інвалідність при захворюваннях дихальної системи. На щастя, що захворювання системи дихання, які часто зустрічаються, є достатньо нетривалими, щоб проявити суттєвий вплив на стан здоров’я. Однак, якщо лікування не буде проведено вчасно, виникає висока вірогідність переходу захворювань в хронічну форму, розвиток уск-ладнень, небезпечних не тільки для здоров’я, але і для життя.

Найбільш частою скаргою при захворюванні органів дихання є кашель. Паці-єнти, що бажають придбати засіб для лікування кашлю, складають значну частину відвідувачів аптеки. При відпуску цієї категорії ліків фармацевт повинен пам’ятати, що серед багаточисельних захворювань органів дихання самолікування за допомо-гою безрецептурних препаратів можливе тільки на першому етапі гострих респіра-торних захворювань (простуди) і гострого бронхіту (неважкої форми). Обов’язкової участі лікаря в медикаментозній терапії вимагає гострий бронхіт, пневмонія, бронхі-альна астма, туберкульоз плеврит, абсцес і пухлини легень. В сучасних умовах, вра-ховуючи значний ріст захворюваності на туберкульоз, фармацевту слід проявити особливу обережність при відпуску безрецептурних препаратів хворим зі скаргами на кашель.

Кашель – складний рефлекторний акт, що виникає як захисна реакція при ско-пиченні в дихальних шляхах слизу, мокротиння, попадання інородного тіла і дозво-ляє очистити від них дихальні шляхи.

За своїм характером кашель може бути сухим (непродуктивним) – без виді-лення мокротиння і вологим (продуктивним) – з виділенням мокротиння. Сухий, виснажливий кашель слід пригнічувати за допомогою лікарських засобів. При воло-гому кашлі, навпаки, слід вживати препарати, що полегшують евакуацію мокро-тиння, але не пригнічують кашльовий рефлекс. На першому етапі фармацевтичної опіки слід спробувати встановити можливу причину кашлю у пацієнта і виявити наявність (або відсутність) у нього загрозливих симптомів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...