Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типологія керівників та лідерів



Менеджер, займаючи певну посаду на відповідному рівні управління, стає формальним лідером колективу, оскільки отримує повноваження керувати ним. Однак він може й не бути дійсним лідером колективу, якщо не володітиме відповідними якостями.

Лідерство — це здатність впливати на окремі групи осіб і спрямо­вувати їхні зусилля на досягнення цілей організації.

Якості, властиві лідерам:

-цілеспрямованість;

- висока активність та ініціативність;

- розум і досвід;

- організаційні здібності;

- впевненість у собі;

- ерудиція;

-товариськість.

У сучасному менеджменті розрізняють кілька типів керівників та лідерів:

Лідери, що ведуть за собою - особи, в яких більшість лідерсь­ких якостей не зумовлена генетично, а виробляються протягом життя та трудової діяльності. Здатні приймати рішення самостійно, під власну відпові­дальність.

Організатори груп - особи, які добре знають психологію своїх послідовників. Краще управляють малими групами.

Виконавці - раціональний тип керівника та лідера. До основ­них якостей відносяться: енергійність; цілеспрямованість; осо­бистий приклад; вміння долати бар'єри; здатність створювати згуртований колектив.

Дипломати - керівники та лідери, які досконало володіють комунікативними навичками: легко контактують зі співробіт­никами, споживачами та партнерами по бізнесу; можуть від­стояти власну точку зору; вміють вирішувати проблеми в ре­жимі діалогу.

Генератори ідей - лідери, які орієнтовані на нові завдання, сприяють впровадженню інновацій. До основних якостей від­носяться: інтуїція, синтез знань, самокритичність.

Продавці ідей - керівники, які досконало контролюють свої та чужі емоції, підприємливі, мають свіжий погляд на знайомі фа­кти.

Синтезатори - керівники і лідери, які мають властивість відо­кремлювати головне з великого об'єму інформації, що дозволяє їм приймати вірне управлінське рішення, формувати стратегію організації, впроваджувати інновації.

Пояснювані - вміють пояснити послідовникам сутність будь-якої стратегії, мети або ситуації.

Реактори - керівники та лідери, які активно та розумно-критично реагують на ідеї інших, що дозволяє зробити з них послідовників.

Комунікатори - керівники та лідери, до набору лідерських якостей яких відносяться висока комунікабельність, вміння ви­слуховувати. Мають педагогічні здійбності, які використову­ють для підвищення кваліфікації послідовників.

Дослідники - керівники та лідери, які вміють отримувати та обробляти інформацію, зіставляти та аналізувати факти, прово­дити експерименти.

Слідопити - керівники, які здатні рухатися в одному напрямкі. Перед ними ставлять проблему, а вони самі обирають методи і знаходить послідовників для її вирішення.

Хоронителі інформації - особи, які вміють збирати інформа­цію, добре знають де її можна знайти і яким чином використати.

Організатори - керівники, які мають талант практичної орга­нізації виробництва та управління персоналом.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...