Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тосв Т осв



де ∑ Р – сумарний вантажообіг, ткм;

Тосв – період освоєння;

∑Q - сумарний об’єм перевезень, т.

Нерівномірність вантажообігу і об’єму перевезень характеризується коефіцієнтом нерівномірності вантажопотоку η н і об’єму перевезень h н.

Рмакс Qмакс

ηн = ------; hн = ------.

Рсер Qсер

2.

Вантажопотоком називається кількість вантажу, переміщуваного в одному напрямку за деякий період часу. Як і вантажообіг, вантажопотоки характеризуються величиною, складом и часом освоєння.

Вантажопотоки бувають односторонні і двосторонні. При двосторонніх вантажопотоках число тон вантажу, переміщеного в прямому і зворотному напрямках, може бути не однаковою.

Більший за величиною вантажопотік є основним, менший – зворотним.

Вантажопотоки характеризуються структурою – галузевою, груповою і сортовою.

Галузева структура визначається належністю вантажів до однієї з галузей народного господарства (машинобудування, сільське господарство, торгівля і т. і.).

Групова структура характеризується належністю вантажів до визначених груп та їх загальним призначенням (будівельні матеріали, тверде та рідке паливо, продовольчі товари).

Сортова структура характеризує вантажі тільки за притаманними їм якостями (сипучі, тверді, тарні, наливні і т. і.)

Вантажопотоки можна змалювати в вигляді схем і епюр. Для побудови епюри потрібна схема маршруту, на якій вказано вантажопункти і відстані між ними, а також дані про об’єм перевезень між вантажопунктами.

Лекція № 9

Тема: Навантажувально-розвантажувальні операції в транспортному процесі.

План

1. Навантаження та розвантаження.

2. Час простою під навантаженням та розвантаженням.

3. Схеми механізації навантажувально-розвантажувальних робіт.

1.

Навантаження рухомого складу є переміщення вантажу з місця зберігання (постійного та тимчасового) на рухомий склад з метою його перевезення до місця призначення. В процес навантаження входять операції маневрування автомобіля для подачі під навантаження, розміщення вантажу в кузові автомобіля та його закріплення.

Розвантаження рухомого складу – є процес подачі автомобіля під розвантаження, переміщення вантажу з кузова автомобіля на місце постійного або тимчасового зберігання

Зазначені операції і їх послідовність вважають приблизними, бо їх зміст і послідовність може мінятись в залежності від характеру вантажу та організації навантажувально-розвантажувальних робіт.

Час простою рухомого складу під навантаженням та розвантаженням складається з часу очікування навантаження або розвантаження, часу на подачу і маневрування рухомого складу в пунктах навантаження та розвантаження, часу виконання навантажувально-розвантажувальних операцій і часу на оформлення документації.

Час простою рухомого складу під навантаженням та розвантаженням складається з основного (часу самого переміщення вантажу з місця зберігання вантажу на рухомий склад) та допоміжного (оформлення документації та операції з укриванням, пломбуванням і т.і.)

Понаднормативним часом простою автомобіля під навантаженням та розвантаженням є час, що перевищує основний та додатковий при ручному і механізованому способу навантаження та розвантаження. За понаднормативний час простою під навантаженням та розвантаженням відповідальність покладається на замовника, який сплачує штраф згідно прейскуранту.

2.

Навантажувально-розвантажувальні роботи на автомобільному транспорті є складовою частиною транспортного процесу. Час простою при виконанні зазначених операцій складає близько 30-35 % від загального часу роботи рухомого складу на лінії і складається з нормованого часу (tнр) простою рухомого складу під навантаженням та розвантаженням вантажу на одну їздку і наднормативного часу (tнн), який виникає в пунктах навантаження та розвантаження залежно від багатьох причин.

При організації та плануванні перевезень до розрахунків приймається нормований час простою (tнр) під навантаженням та розвантаженням, який залежить від способу виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, вантажопідйомності рухомого складу, виду вантажу і тари.

Час простою під навантаженням та розвантаженням планується в залежності від вантажопідйомності рухомого складу при:

- механізованому і немеханізованому способах навантажувально-розвантажувальних робіт для навалочних вантажів, включаючи глевкі та напівглевкі, та окремо для решти вантажів, включаючи будівельні розчини;

- простої автомобільних цистерн при наливі та виливі самопливом;

- перевезенні вантажів автомобілями-фургонами;

- виконанні навантажувально-розвантажувальних робіт для автомобілів-самоскидів, зайнятих на транспортуванні породи корисних копалин на відкритих гірських роботах, а також при перевезенні масових навалочних вантажів промисловості і будівництва;

- механізованому навантаженні чи розвантаженні універсальних залізничних та автомобільних контейнерів.

Нормований час простою під навантаженням та розвантаженням складається з основного часу на виконання навантажувально- осн осн

розвантажувальних операцій (tнр) та додаткового часу (tнр) для маневрування автомобіля, обв’язування та розв’язування вантажу, покриття вантажу брезентом і зняття брезенту, відкриття та закриття бортів (дверей) рухомого складу, прибирання кузовів при перевезенні бетону, гарячого асфальту та інших мас, оформлення транспортних документів і виконання інших допоміжних операцій.

Основні норми часу простою під навантаженням та розвантаженням за їздку розраховуються за формулами:

-для автомобілів-самоскидів та цистерн

осн 2qγtт

tнр = -------------, год,

де tт – час навантаження (розвантаження) 1 тонни вантажу, хв.;

- для автомобілів, на яких перевозять вантажі у контейнерах, в пакетах та на піддонах:

осн t1кп *nкп *2

tнр = ------------------,год,

де t1кп – час навантаження (розвантаження) одного контейнера, пакета, піддону, хв.;

nкп – кількість завантажуваних контейнерів (пакетів, піддонів).

Норми часу на виконання додаткових операцій при навантаженні та розвантаженні встановлюються окремо для пунктів навантаження та розвантаження і окремо по допоміжних операціях.

Додатковий час при навантажувально-розвантажувальних роботах залежить від об’єму вантажу, способу навантаження чи розвантаження, типу рухомого складу та засобів навантаження (розвантаження).

Дод

Норма додаткового часу навантаження та розвантаження tнр згідно довідкових норм визначається у відсотках від основного або в хвилинах на допоміжну операцію.

Загальний час простою під навантаженням та розвантаженням є сума основного та додаткового часу





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...